Θόδωρος Καπράλος στο “Π”: Το λιανεμπόριο χρειάζεται πρόγραμμα ενίσχυσής του

Θόδωρος Καπράλος στο “Π”: Το λιανεμπόριο χρειάζεται πρόγραμμα ενίσχυσής του

Του
ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ
Προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς


Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την εφαρμογή των νέων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, το κλίμα ανασφάλειας και αγωνίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί.

Οι επιχειρήσεις πρέπει και πάλι να προσαρμοστούν μέσα σε ένα έκτακτο πλαίσιο λειτουργίας και σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα των ανατιμήσεων. Ήδη από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς είχαν διαφανεί οι μεγάλες αλλαγές που θα βλέπαμε μέσα στο 2021.

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων δεν έχει περάσει ακόμα στο ράφι. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές να συγκρατηθούν οι τιμές στα βασικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί η νέα τιμολόγηση, με τους προμηθευτές να δίνουν παράταση στη λιανική, είτε γιατί οι λιανέμποροι συρρικνώνουν κι άλλο το περιθώριο κέρδους τους, προσπαθώντας να συγκρατήσουν μερίδιο αγοράς, είτε γιατί σε κάποια προϊόντα υπάρχουν ακόμη αποθέματα λόγω των παρατεταμένων lockdowns.

Όμως η διεθνής κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντοχών και τους επόμενους μήνες θα εμφανιστούν αναπόφευκτα αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή, που έρχονται να εξανεμίσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να κάνουν σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες την επιβίωση ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως οι αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πια αναιμικές.

Η ένταση του προβλήματος μπορεί να μετριαστεί με τις κατάλληλες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Στη θετική κατεύθυνση θα είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε περισσότερα βασικά αγαθά και η μετακύλιση προς τα πίσω φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, κάτι που θα τους έδινε μεγαλύτερο περιθώριο συγκράτησης των τιμών. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να κρατήσει την κατανάλωση, τον τζίρο των επιχειρήσεων και τελικά τα δημόσια έσοδα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η επάρκεια προϊόντων στην αγορά. Καθώς βγαίναμε από την καραντίνα, τα αποθέματα που έμειναν απούλητα εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στα καταστήματα αποτέλεσαν μια κάποια λύση. Όσο ωστόσο η ζήτηση προϊόντων άρχισε να αυξάνει, διαπιστώθηκαν και τα πρώτα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς και οι πρώτες ελλείψεις έχουν γίνει αισθητές σε προϊόντα τεχνολογίας, σε σειρές των λευκών και μαύρων συσκευών, δηλαδή σε ψυγεία, κουζίνες, τηλεοράσεις, κυρίως χαμηλής και μέσης τιμής.

Προκειμένου να αντεπεξέλθουν τις δυσκολίες, πολλές επιχειρήσεις απομακρύνονται από την αγορά της Ασίας και αναζητούν συνεργάτες από εγγύτερες χώρες, ωστόσο ο όγκος των παραγγελιών δεν μπορεί να καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά ή τα τουρκικά εργοστάσια σε τόσο σύντομο χρόνο. Είναι φανερό πως όσες επιχειρήσεις διαθέτουν το απαιτούμενο μέγεθος, την υψηλή ρευστότητα, μεγάλη βάση πελατών και προνομιακές σχέσεις με τους προμηθευτές τους πλεονεκτούν και συμπιέζουν περαιτέρω το τμήμα της αγοράς που παραμένει στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που υπάρχει για τον χρόνο που τελικά θα απαιτηθεί για επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα, απαιτούν νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

Το λιανεμπόριο χρειάζεται ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσής του, στα πρότυπα της εστίασης και του τουρισμού, ώστε να υπάρξει ισόρροπη και ισότιμη αντιμετώπισή του.

Άλλωστε οι συνθήκες:

α. του αδιαθέτου εποχικού εμπορεύματος και

β. της διασύνδεσης λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου, που και εκείνο πλήττεται με τη σειρά του, διαφοροποιούν τις εμπορικές επιχειρήσεις και κάνουν επιτακτική την ανάγκη στήριξής τους.

Για την ανάσχεση των πλέον δυσμενών επιπτώσεων θα πρέπει να ληφθούν τα εξής αντίμετρα, που θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αποσυμπιέσουν το αίσθημα φόβου που τις διακατέχει:

1.Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών για ένα εξάμηνο.
2.Πάγωμα της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας και των ρυθμίσεων για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα νέα μέτρα.
3.Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
4.Επιδότηση μέρος του ενοικίου, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων, που επηρεάζουν την προσβασιμότητα των καταναλωτών και επομένως τον τζίρο των επιχειρήσεών μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.
5.Επαναφορά του μέτρου της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό του προσωπικού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: portnet.gr


Σχολιάστε εδώ