Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στο “Π”: Ο πράσινος πληθωρισμός

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στο “Π”: Ο πράσινος πληθωρισμός

Του
ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
Προέδρου ΔΣ Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής


Από τις αρχές του χρόνου παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των τιμών τόσο σε προϊόντα διατροφής, όπως ψωμί, δημητριακά, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, πουλερικά, λαχανικά, φρούτα, όσο και σε οικοδομικά και βιομηχανικά υλικά και προϊόντα, όπως τσιμέντο, ξυλεία, μάρμαρα, σίδηρος, μονωτικά υλικά, χρώματα, πλαστικά.

Εκεί που η αύξηση έχει υπερβεί κάθε όριο είναι στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, από 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο του 2021 σε 276,47 ευρώ/MWh στις 18 Νοεμβρίου του 2021. Η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα επηρεάσει συνολικά όλη την αλυσίδα της παραγωγής. Εκτιμώ δε ότι θα επιφέρει πρόσθετες, σημαντικές αυξήσεις μελλοντικά.

Και ο κόσμος διερωτάται: «Μας καταστρέψανε τα Μνημόνια, ήρθε η πανδημία και τώρα οι συνεχείς ανατιμήσεις. Δεν αντέχουμε πια άλλο!».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλύνει το πρόβλημα με επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα (μέχρι 300 KWh) και με επίκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να περιορίσει το όποιο… κέρδος του.

Τα μέτρα αυτά είναι ασπιρίνες και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πυρήνα του προβλήματος. Άλλωστε οι επιδοτήσεις και οι τυχόν μειώσεις του ελάχιστου κέρδους τελικά οδηγούν σε αύξηση δανεισμού –δημόσιου και ιδιωτικού–, ήτοι τελικά επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό.

Ποια είναι όμως η κύρια αιτία της συνεχούς ανόδου των τιμών; Θα είναι σύντομη, όπως διατείνονται οι υπουργοί μας, ή θα διαρκέσει, έχοντας μάλιστα σταδιακά αυξανόμενη τάση;

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι αρνητική και θα πρέπει να ειπωθεί με παρρησία στον ελληνικό λαό.

Η κύρια αιτία είναι η βιαστική, αμελέτητη, καταστρεπτική ενεργειακή μετάβαση. Ευγενής σκοπός, αλλά καταστρεπτικό αποτέλεσμα. Ήδη στο εξωτερικό άρχισαν να το αντιλαμβάνονται και δηλώνουν ότι ο πράσινος πληθωρισμός (Greenflation) ήρθε για να μείνει και όσοι δεν το καταλάβουν έγκαιρα θα οδηγηθούν στην καταστροφή.

Και να το εξηγήσω άλλη μια φορά. Ο βίαιος περιορισμός της ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, και ιδίως άνθρακα, δημιουργεί έλλειψη. Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να αποτελέσουν σταθερή βάση λόγω αδυναμίας αποθήκευσης με εύλογο κόστος. Άρα, απομένει μόνο το φυσικό αέριο. Από εκεί και πέρα ισχύει προφανώς ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Οι χώρες που παράγουν φυσικό αέριο θα θησαυρίσουν, οι ανεύθυνες χώρες, που βασίστηκαν σ’ αυτό, θα υποστούν μεγάλη οικονομική καταστροφή, που θα οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές, πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός των χωρών αλλά και διεθνείς, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι» επαληθεύομαι. Στην Ευρώπη δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Η έγκριση λειτουργίας του Nord Stream 2 καθυστερεί, η διαμάχη Λευκορωσίας – Πολωνίας απειλεί τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας.

Η κατάσταση στην Ευρώπη τον χειμώνα, καθώς εξαρτάται καίρια από το φυσικό αέριο, θα καταστεί ζοφερή. Ακόμα χειρότερη βέβαια θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, που θα εξαρτάται κατά 80% από το φυσικό αέριο, το 60% του οποίου θα διέρχεται –άρα θα ελέγχεται– από την Τουρκία. Και ο νοών νοείτο. Επειδή όμως δεν το αντιλαμβάνονται, διευκρινίζω ότι αν ο Ερντογάν κλείσει την κάνουλα, διότι κάποιος «κούρδος… τρομοκράτης» έκανε δολιοφθορά, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε blackout.

Και πάλι, για άλλη μια φορά, απευθύνομαι στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη: «It’ s the economy stupid», λένε οι Αμερικάνοι. «Φρόνιμα», απαντάει ο Xi Jinping. Και τους Κινέζους πρέπει να τους ακούμε.

Κύριε Μητσοτάκη:

1.Ο ηγέτης οφείλει να προβλέπει, αλλά, τουλάχιστον, αν κάνει λάθος, να έχει την υψηλοφροσύνη να το παραδεχθεί και να το διορθώσει.
2.Οφείλετε να διορθώσετε το φιλόδοξο σχέδιό σας για πρόωρη απολιγνιτοποίηση και να ξεκινήσετε άμεσα την εξόρυξη φθηνού φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της χώρας μας.
3.Δεν επιτρέπεται, για ένα πείσμα, να οδηγήσετε την πολιτική σας σε καταστροφή. Θα είναι ασυγχώρητο λάθος να παρασύρετε την πατρίδα μας σε περιπέτειες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ