Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού, το δόγμα του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου

Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού, το δόγμα του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου

Άνεμος αλλαγής στην Κατεχάκη…

-Στόχος, μια Αστυνομία φιλική στον πολίτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα

Μια νέα φιλοσοφία για τον ρόλο του αστυνομικού και τη σχέση του με την κοινωνία εκπέμπεται τους τελευταίους μήνες από το κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη. Στα λόγια και, το κυριότερο, στις πράξεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε το δόγμα «ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού» και μίλησε για «μία Αστυνομία φιλική στον πολίτη και αποτελεσματική απέναντι σε κάθε μορφή εγκλήματος».

Στο πλαίσιο αυτό πήρε τις απαραίτητες πολιτικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες. Απαίτησε σοβαρότητα και εγρήγορση από την ηγεσία της ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση εγκλη­ματικών ενεργειών και εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στα στελέχη της ΕΛΑΣ, δίνοντάς τους κατευθύνσεις για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους. Επιπλέον, επιβράβευσε άμεσα πράξεις κοινωνικής προσφοράς και αποτελεσματικής παρέμβασης των αστυνομικών οργάνων σε δύσκολες ανθρώπινες στιγμές. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε να αντιμετωπίσει, όμως, και ισχυρές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετώπισε με ενωτικό λόγο και άμεση ανταπόκριση, δίνοντας τον πρώτο λόγο στα αρμόδια στελέχη για την κατάστρωση των απαραίτητων σχεδίων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ και πρόσφατα στις εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου.

Τα έκτροπα αποφεύχθηκαν και τα πραγματικά μηνύματα επικράτησαν. Με την ολοκλήρωση της πορείας για το Πολυτεχνείο ευχαρίστησε τους πολίτες και τους αστυνομικούς, οι οποίοι με επαγγελματισμό διασφάλισαν την τάξη.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του κ. Θεοδωρικάκου μετά το τραγικό περιστατικό στο Πέραμα. Τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε επιχειρησιακό. Συμπαραστάθηκε στους αστυνομικούς αλλά και στην οικογένεια του νεαρού Ρομά. Παράλληλα με τις ενέργειες της Δικαιοσύνης ζήτησε πειθαρχικό έλεγχο και επιχειρησιακή αξιολόγηση, καθώς η Αστυνομία είναι ένας οργανισμός που πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς. Έφθασε έτσι στη θέση να ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στην ΕΛΑΣ: Εκσυγχρονισμός του κέντρου επικοινωνίας της ΓΑΔΑ, μετεκπαίδευση των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, εξέλιξη του κανονισμού δράσης και κάμερες που θα αποτελούν μέρος του ε­ξοπλισμού των αστυνομικών.

Ένα ακόμη εμπόδιο που βρήκε στο διάβα του ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων. Και σ’ αυτόν τον τομέα οι παρεμβάσεις του ήταν ουσιαστικές. Τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής επανδρώθηκαν από την 1η Νοεμβρίου με 1.000 νέους αστυνομικούς, ενώ 100 επιπλέον οχήματα της ΕΛΑΣ περιπολούν τις νυχτερινές ώρες στις γειτονιές του λεκανοπεδίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Αστυνομίας. Από αυτήν την παρέμβαση θα απελευθερωθούν αστυνομικοί –που σήμερα απασχολούνται σε γραφειοκρατικές εργασίες–, οι οποίοι θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, στην υπηρεσία της ασφάλειας των πολιτών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος προωθεί και τις διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι συναντήσεις που είχε με τον αμερικανό, τον γάλλο και βούλγαρο ομόλογό του. Ταυτόχρονα, η ΕΛΑΣ ανταποκρίνεται και στην εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή που έχει αναλάβει στην τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας. Καθημερινά, 8.000 αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους και προστατεύουν τη δημόσια υγεία χωρίς περιττές εντάσεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ