Νίκος Ζενέτος στο “Π”: Απογραφόμαστε στον τόπο που ζούμε, δίνουμε δύναμη στην πόλη μας!
Του
ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ
Δημάρχου Ιλίου
Η απογραφή αποτελεί την επίσημη καταμέτρηση ενός πληθυσμού στην επικράτεια μιας χώρας, ενώ πραγματοποιείται συλλογή πληροφοριών για επιλεγμένα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Σχεδόν όλες οι χώρες διενεργούν απογραφή πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά κάθε δέκα χρόνια, συχνά μαζί με απογραφή κατοικιών, η οποία είναι η επίσημη καταμέτρηση του αποθέματος κατοικιών και συλλογή χαρακτηριστικών κατοικίας.
Κάθε δέκα χρόνια διενεργείται απογραφή και στη χώρα μας και αποτελεί μια πλούσια πηγή στατιστικών πληροφοριών που βασίζονται στην ευρωπαϊκή στατιστική νομοθεσία, με βασικούς ορισμούς, δεδομένα και μεταδεδομένα.
Ιστορικά, θα χαρακτηρίζαμε ως ορόσημο την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2011. Τότε, για πρώτη φορά, η ευρωπαϊκή νομοθεσία καθόρισε λεπτομερώς ένα σύνολο εναρμονισμένων δεδομένων υψηλής ποιότητας που θα συλλέγονταν με απογραφή στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα και καινοτόμα τεχνικά εργαλεία.
Η απογραφή του 2021 συντελείται σε μια περίοδο θεμελιώδους μετάβασης: Στον απόηχο μιας πολύχρονης οικονομικής κρίσης, σε μια φάση επιδείνωσης της κρίσης του δημογραφικού προβλήματος και στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης.
Υπό το πρίσμα αυτό, πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τη διαδικασία με επιφύλαξη και καχυποψία. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι η άρνηση της απογραφής από ένα μικρό, μέχρι στιγμής, ποσοστό, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης. Η άρνηση για τα αυτονόητα ευδοκιμεί εκεί όπου υπάρχει άγνοια και τείνει να ισοδυναμεί πλέον με άρνηση της πραγματικότητας.
Τα στοιχεία της απογραφής είναι εμπιστευτικά και δεν αφορούν προσωπικά δεδομένα. Ο νόμος είναι απόλυτος και πλέον, με την εφαρμογή του GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων), ιδιαίτερα αυστηρός. Καθορίζει λεπτομερώς τις απαιτήσεις για τη συλλογή, αποθήκευση και διαχείριση προσωπικών δεδομένων από επιχειρήσεις, κρατικούς ή άλλους οργανισμούς. Οι απαιτήσεις ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως.
Κανείς δεν θα μας φακελώσει. Είμαστε μέλη μιας κοινότητας και η ύπαρξή μας πρέπει να καταγράφεται, για να γνωρίζει η Πολιτεία ότι υπάρχουμε και μένουμε σε αυτήν τη χώρα. Για να καταγράφει τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί –με θετικό ή αρνητικό πρόσημο– και να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση την πορεία των πραγμάτων. Για να μπορεί να ασκεί πολιτικές που θα μας συμπεριλαμβάνουν.
Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες πως η συμμετοχή στην απογραφή στον τόπο κατοικίας τους είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με βάση τον πληθυσμό χαράσσονται πολιτικές ανάπτυξης της χώρας και των πόλεων, για υποδομές και υπηρεσίες, με αντίστοιχη κατανομή οικονομικών πόρων, που βασίζονται στα πραγματικά δεδομένα και όχι σε πλασματικά.
Στην απογραφή στηρίζονται όλες οι έρευνες για τις συνθήκες διαβίωσης, απασχόλησης και οικονομίας σε έναν δήμο, με βάση τις οποίες χαράσσονται στρατηγικές κατευθύνσεις. Από τα αποτελέσματά της εξαρτάται η ισχυρή συμμετοχή του κάθε δήμου στον σχεδιασμό και στη διαμόρφωση πολιτικών της κεντρικής διοίκησης για τα επόμενα δέκα χρόνια, όπως και η ένταξή του σε σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα, μέσω των οποίων θα υλοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις.
Η απογραφή, λοιπόν, στις ιδιαίτερες πατρίδες, που μερικοί επιλέγουν, μπορεί να δηλώνει την αγάπη μας για αυτές, ουσιαστικά όμως δεν τις βοηθάει, διότι δίδει εσφαλμένα στοιχεία και οδηγεί σε λάθος δρόμο τον προγραμματισμό και τα σχέδια ανάπτυξης κάθε περιοχής, αφού δεν βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες της, αλλά σε πλασματικές.
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, η συμμετοχή όλων στη διαδικασία της απογραφής στον τόπο όπου κατοικούν είναι απαραίτητη και σημαντική τόσο για την οικονομική και κοινωνική αποτύπωσή του όσο και για την ενδυνάμωσή του. Φέτος, άλλωστε, εξαιτίας της πανδημίας, η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, εύκολα, χωρίς κόπο, με ασφάλεια και προστασία.
Στηρίζουμε την απογραφή, γιατί έτσι στηρίζουμε εμάς. Στηρίζουμε το μέλλον, γιατί, τελικά, όλοι μετράμε.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ