Στο τραπέζι του Τσίπρα οι πρόωρες εκλογές

Στο τραπέζι του Τσίπρα οι πρόωρες εκλογές

-«Όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τη χώρα», λένε από την Κουμουνδούρου

Θέμα πρόωρων εκλογών πρόκειται να θέσει ευθέως το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας, με σκοπό να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στην Κουμουνδούρου οι αποφάσεις έχουν οριστικοποιηθεί και πλέον αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος ώστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –πιθανότατα με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό– να ζητήσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Γεγονός που δείχνει ότι οι σχεδιασμοί έχουν αλλάξει επί το ταχύτερο, καθώς μέχρι πρότινος ο κεντρικός προσανατολισμός ήταν να περιμένουν την εκτόνωση της πανδημίας. «Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο λιγότερο θα είναι το κακό που θα κάνει», τονίζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου.

Εν όψει Συνεδρίου (Φεβρουάριος), ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει κύκλο περιοδειών στην επικράτεια με προεκλογικά χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, από τις κινήσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του προκύπτει σαφώς το συμπέρασμα ότι προετοιμάζει βήμα βήμα το έδαφος ούτως ώστε σε δεδομένη χρονική στιγμή να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών. «Αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης, να αποχωρήσει, για να σώσουμε όσους μπορούμε», σημείωσε μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. «Βρισκόμαστε στις πιο σκοτεινές ημέρες της πανδημίας κι η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί», πρόσθεσε. «Ως εδώ, ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο», υπογράμμισε λίγα 24ωρα αργότερα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Παρατηρητής Θράκης). «Έχει ευθύνες (σ.σ.: ο κ. Μητσοτάκης), οφείλει να τις αναλάβει, οφείλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αν δεν μπορεί, ας αφήσει να τις πάρουμε εμείς», τόνισε.

Από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα προκύπτει μια σαφής κλιμάκωση της πίεσης προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Από τη μια θέλει να περάσει (εδραιώσει) στους πολίτες την αντίληψη ότι η κυβέρνηση όχι μόνο απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και ότι δεν έχει το σχέδιο (ικανότητα) να αναστρέψει την κατάσταση. Υπό αυτή την έννοια μοναδική διέξοδος, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο είναι να αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας μια άλλη κυβέρνηση. Επί της ουσίας, με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το έδαφος ούτως ώστε να θέσει επί τάπητος το αίτημά του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Τα σενάρια ως προς τον χρόνο που ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία είναι δύο: Πριν και μετά το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, με επικρατέστερο το δεύτερο. Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Κουμουνδούρου στελέχη έχουν εκφράσει την άποψη ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές πρέπει να τεθεί το ταχύτερο δυνατό, με το σκεπτικό ότι όσο καθυστερούν η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται. «Θα παραλάβουμε πραγματικά καμένη γη», λένε. Ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να είναι η πλειοψηφούσα άποψη. Κορυφαία στελέχη και στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι θέμα εκλογών πρέπει να τεθεί το νωρίτερο την προσεχή άνοιξη.

Με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε, πρώτον, η πανδημία (που τώρα σημειώνει νέα έξαρση) θα έχει υποχωρήσει και θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να εξελιχθούν ομαλά οι προεκλογικές διεργασίες. Και, δεύτερον, θα έχει πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, θα έχει κλείσει ο κύκλος ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά συνέπεια το κόμμα θα είναι έτοιμο για τη μάχη των εκλογών. Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου επισημαίνουν ότι μέχρι την άνοιξη η φθορά της κυβέρνησης θα έχει αυξηθεί κι άλλο και θα έχει απαξιωθεί πολιτικά έναντι του ελληνικού λαού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ