Πύργος της Βαβέλ η κυβέρνηση με την πανδημία

Πύργος της Βαβέλ η κυβέρνηση με την πανδημία

-Δηλώσεις επί δηλώσεων από υπουργούς προκαλούν σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα, τα κρούσματα και οι θάνατοι κινούνται ανοδικά και με αυξημένη ταχύτητα, η κατάσταση στην κυβέρνηση παραπέμπει σε… Πύργο της Βαβέλ.

Υπουργοί, αρμόδιοι με το ζήτημα και μη, σε καθημερινή βάση προχωρούν σε δηλώσεις, προαναγγέλλουν πολιτικές, προεξοφλούν μέτρα και με τον τρόπο αυτό προκαλούν σύγχυση και επιτείνουν την ανησυχία και την ανασφάλεια των πολιτών.

Ταυτόχρονα αποδυναμώνουν ή ακόμη και ακυρώνουν ευθέως τις εκάστοτε διακηρύξεις (διαβεβαιώσεις) του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιδιώκει να αμβλύνει τις ανησυχίες και τους φόβους που δικαιολογημένα υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.

Βασικό ζητούμενο τις τελευταίες ημέρες, αν και πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επέκταση του μέτρου για υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες κατηγορίες πληθυσμού. Κατά δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, είναι ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην περίπτωση που η πανδημία επιμείνει. «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέτρσος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν είμαστε απολυταρχική κοινωνία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος απέκλεισε την περίπτωση να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συνηγορούν υπέρ της διεύρυνσης ισχύος του μέτρου και σε κατηγορίες πληθυσμού/εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών. Αναφέρονται συγκεκριμένα στους εκπαιδευτικούς (καθηγητές, δασκάλους), στους εργαζομένους στους χώρους εστίασης, ιερείς κ.ά., με την επισήμανση ότι έτσι θα περιοριστεί η διασπορά του ιού και θα υποχωρήσει το κύμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά στην παρούσα φάση ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει στην περίπτωση που η πανδημία επιμείνει να κινείται σε υψηλούς τόνους και τις επόμενες ημέρες (εβδομάδες). Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας θα ήταν μια λύση από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου γενικού lockdown.

Το επανέλαβε ξανά ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σκέψεις ωστόσο προκάλεσε μια αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες να μην κλείσουμε ξανά». Δήλωση που αντανακλά την ανησυχία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας και τον φόβο για την περίπτωση που οι καταστάσεις καταστήσουν αναγκαίο ένα νέο lockdown. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdowns στις περιοχές εκείνες όπου η πανδημία βγει εκτός ελέγχου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ