«Δωράκια» στους δημοσίους υπαλλήλους από την κυβέρνηση εν όψει εκλογών

«Δωράκια» στους δημοσίους υπαλλήλους από την κυβέρνηση εν όψει εκλογών

-Στο τραπέζι πριμ παραγωγικότητας και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Δίχτυα στους δημοσίους υπαλλήλους επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση εν όψει εκλογών. Οι κατά καιρούς έρευνες καταγράφουν σταθερά τη χαμηλή απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στο τμήμα αυτό των ψηφοφόρων, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό λόγω των θέσεων και των εχθρικών πολιτικών που υλοποίησε τις προηγούμενες δεκαετίες η συντηρητική παράταξη όσον αφορά τον δημόσιο τομέα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν (φιλοδοξούν) να αλλάξουν τις ισορροπίες, δεδομένου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι συ­γκροτούν ένα εκλογικό σώμα της τάξης 600.000 ψηφοφόρων, που αν συνυπολογιστούν τα άτομα πρώτου βαθμού συγγένειας μπορεί να υπερβαίνουν το 1.000.000. Σε μια προσπάθεια να αλλάξει το εχθρικό κλίμα, η κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έναντι των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτός απροόπτου, από τις αρχές του 2022 θα θέσει σε πιλοτική εφαρμογή ένα πλέγμα ευνοϊκών μέτρων με τη μορφή πριμ παραγωγικότητας, τα οποία είτε θα είναι χρηματικά είτε θα αφορούν επιπλέον ημέρες άδειας.

Ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης επιμένει ότι στόχος του μέτρου είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα στο Δημόσιο, ωστόσο η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι το μέτρο θα ξεκινήσει μεν στις αρχές του νέου χρόνου, αλλά… έχει ορίζοντα τις εκλογές του 2023! Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έχει ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη κυβερνητική πρωτοβουλία έχει να κάνει με την εισφορά αλληλεγγύης. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται επί τάπητος το σχέδιο για την κατάργησή της (και) ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους. Τόσο αυτούς του στενού δημόσιου τομέα όσο και του ευρύτερου (στρατιωτικούς, αστυνομικούς κ.ά.), με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά. Και αυτό σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι με τις πρωτοβουλίες αυτές το κλίμα στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία θα μεταβληθεί προς το καλύτερο και αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ