Σε επιφυλακή Ευρώπη και Ασία λόγω έξαρσης κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών

Σε επιφυλακή Ευρώπη και Ασία λόγω έξαρσης κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών

Αρκετές σοβαρές εξάρσεις κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε Ευρώπη και Ασία έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE), κάτι που αποτελεί ένδειξη νέας ταχείας εξάπλωσης του ιού.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θέσει σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής την πτηνοτροφία δεδομένης της πικρής πείρας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων που είχαν οδηγήσει στην αναγκαστική  θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πτηνών.

Το θέμα όμως έχει τραβήξει και την προσοχή των επιδημιολόγων καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Η γρίπη των πτηνών μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο σε σπάνιες περιπτώσεις εάν οι άνθρωποι αγγίξουν μολυσμένα πτηνά, τα περιττώματα ή ενώ προετοιμάζουν τα μολυσμένα πουλερικά για μαγείρεμα.

Η Κίνα μέχρι στιγμής φέτος έχει αναφέρει 21 περιπτώσεις από τον υπότυπο H5N6 της γρίπης των πτηνών, αριθμός υψηλότερος από αυτό το 2020. Η Νότια Κορέα ανέφερε έξαρση σε μια φάρμα με περίπου 770.000 πουλερικά όπως ανέφερε ο OIE τη Δευτέρα, επικαλούμενος έκθεση των αρχών της Νότιας Κορέας. Όπως έγινε γνωστό, όλα τα ζώα σφαγιάστηκαν.

Επίσης στην Ασία, η Ιαπωνία ανέφερε το πρώτο ξέσπασμα της χειμερινής περιόδου του 2021, σε πτηνοτροφείο στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως αναφέρει ο OIE, επιβεβαιώνοντας μια δήλωση την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας. Ο ορότυπος σε αυτό το ξέσπασμα ήταν H5N8.

Στην Ευρώπη, η Νορβηγία ανέφερε ξέσπασμα γρίπης των πτηνών H5N1 στην περιοχή Rogaland σε ένα σμήνος 7.000 πτηνών, ανέφερε ο OIE.

Η γρίπη των πτηνών κυκλοφορεί φυσικά και μεταξύ των άγριων πτηνών και όταν μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ηπειρωτική Ευρώπη το χειμώνα, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί σε πουλερικά και σε άλλα πτηνά που είναι σε αιχμαλωσία.

Η βελγική κυβέρνηση έθεσε τη χώρα σε κατάσταση αυξημένου κίνδυνο για τη γρίπη των πτηνών, διατάσσοντας τα πουλερικά να μένουν σε κλειστούς χώρους από τη Δευτέρα, αφού εντοπίστηκε μια εξαιρετικά παθογόνος παραλλαγή της γρίπης των πτηνών σε μια αγριόχηνα κοντά στην Αμβέρσα.

Αυτό ακολούθησε μια παρόμοια κίνηση στη γειτονική Γαλλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα και στην Ολλανδία τον Οκτώβριο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, κηρύχθηκε ζώνη πρόληψης της γρίπης των πτηνών σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, απαιτώντας νομικά από όλους τους φύλακες πτηνών να ακολουθούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας μετά τη θανάτωση κοπαδιού πουλερικών κοντά στο Νταντί στη Σκωτία, ως απάντηση σε ξέσπασμα γρίπης των πτηνών.

Πηγή: ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4


Σχολιάστε εδώ