Ο Ερντογάν προαναγγέλλει τα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Αθήνα ακούει;

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Τα σχέδιά του για τη μετατροπή της Τουρκίας –με το «έτσι θέλω»– σε κυρίαρχη δύναμη, όχι μόνο σε στρατιωτικό αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο, σε ολόκληρη την περιοχή, αποκαλύπτει καθημερινά ο Πρόεδρος Ερντογάν, την ώρα που στην Αθήνα ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος αναλώνεται στη συζήτηση για το αν έχει έρθει το… τέλος της περιόδου Ερντογάν στην Τουρκία.

Και από τις τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν γίνεται αντιληπτό ότι οι απειλές δεν αφορούν μόνο τους Κυπρίους, όπως φα­ντάζονται ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα, αλλά και την ίδια την Ελλάδα και αυτό απαιτεί στενό συντονισμό με τη Λευκωσία και φυσικά να εγκαταλειφθούν οι ιδέες ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει αδρανής όσο η Τουρκία θα παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου. Μετά την Κύπρο είναι η σειρά της Ελλάδας και αυτό το διαπιστώσαμε με θλιβερό τρόπο το 2020 με το «Oruc Reis», μια πρόκληση η οποία έχει μείνει αναπάντητη…

Η Τουρκία ποτέ δεν έχει εκπλήξει, ούτε έχει αιφνιδιάσει στη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών και κάθε πρόκληση, κάθε αμφισβήτηση και κάθε έμπρακτη εφαρμογή τετελεσμένων είναι καλά σχεδιασμένη και συνήθως έχει προαναγγελθεί. Ο ευσεβοποθισμός της Αθήνας κάθε φορά την εμποδίζει να δει με καθαρό μάτι την τουρκική απειλή και όσα εκτοξεύει κατά περιόδους ο Ταγίπ Ερ­ντογάν, ελπίζοντας ακόμη σε «παράθυρα ευκαιρίας» και «επίλυση των διαφορών» με την Τουρκία, με αποτέλεσμα τελικά να διευκολύνονται οι τουρκικές επιδιώξεις και η επιβολή τετελεσμένων.

Ο τούρκος Πρόεδρος, την περασμένη Τρίτη, στα εγκαίνια του Κτιρίου Υπηρεσιών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακής Αγοράς (EMRA) και των ολοκληρωμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, έδωσε το στίγμα μιας πολιτικής που αποσκοπεί να κάνει την Τουρκία αυτάρκη σε ενέργεια με την πλήρη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Κυρίως όμως αποκάλυψε τα σχέδιά του ώστε να επιβάλει η Τουρκία τον δικό της νόμο στις έρευνες και εξορύξεις φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είτε η Τουρκία θα διεκδικήσει κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται σε μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και οριοθετημένη ΑΟΖ της Κύπρου είτε θα επιχειρήσει να επιβάλει ότι το φυσικό αέριο θα περάσει από το έδαφός της, ώστε έτσι να κρατά ένα σημαντικό στρατηγικό κλειδί, που θα κρατά ομήρους τις χώρες παραγωγής του φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι η χώρα του θα προμηθευτεί και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο έβδομης γενιάς, το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Όμως ο κ. Ερντογάν δεν έ­κρυψε ποιος είναι ο σχεδιασμός της Τουρκίας.

Ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα και «θα εντοπίσει ό,τι υπάρχει, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι».

«Με τον στόλο που διαθέτουμε, έχουμε ανοίξει 14 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων από το 2018. Αυξήσαμε τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές μας έρευνες στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα κατά έξι – επτά φορές. Παρά τις εκστρατείες συκοφαντίας και τις δολιοφθορές, πετύχαμε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία μας στη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτήν την ανακάλυψη των 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων συνολικά, η Τουρκία έχει πλέον ανέβει σε άλλη κατηγορία. Ένας από τους λόγους για τις άσχημες επιθέσεις που στοχεύουν τη χώρα μας και την κυβέρνησή μας είναι η αποφασιστικότητά μας να προσφέρουμε τους δικούς μας πόρους προς όφελος του έθνους μας», είπε ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις αυτές είναι βεβαίως και για εσωτερική κατανάλωση, αφού προβάλλοντας την εικόνα της πανίσχυρης Τουρκίας, που επιβάλλει παντού τον δικό της νόμο, προσπαθεί να τονώσει το ηθικό μιας κοινής γνώμης η οποία όλο και περισσότερο δυσανασχετεί με την οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία.

Όμως Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά αυτές τις αλαζονικές και υπερφίαλες δηλώσεις του τούρκου Προέδρου, καθώς αποκαλύπτουν τα επόμενα βήματα της Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς έχει εντοπίσει κοιτάσματα εκεί, και για τον λόγο αυτό προμηθεύεται το νέο γεωτρύπανο, ώστε να τρυπήσει ακόμη πιο βαθιά. Εξάλλου οι επενδύσεις αρκετών δισ. δολαρίων για την αγορά τριών γεωτρύπανων και τριών ερευνητικών, τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή της, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αρχίσουν να αποδίδουν.

Παρά τις εκτεταμένες, παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει ε­ντοπίσει ακόμη σημαντικό κοίτασμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαφορετικά, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα είχε προχωρήσει ήδη στην προσπάθεια παράνομης εγκατάστασης γεωτρύπανου για την εξόρυξή του. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η συστηματική μελέτη των τρισδιάστατων στοιχείων που έχει συγκεντρώσει να προσφέρει ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων, τα οποία θα αναζητήσει με το νέο γεωτρύπανο, το οποίο έχει δυνατότητα για γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βά­θη. Στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ χρησιμοποιεί τις έρευνες και ως πολιτικό εργαλείο, προκειμένου να επιβάλει διπλωματικά τετελεσμένα. Συγχρόνως, όμως, χρησιμοποιεί την α­πειλή των γεωτρύπανων και των ερευνητικών προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ούτε οι άλλες χώρες, δηλαδή η Ελλάδα και η Κύπρος, θα επιχειρήσουν να κάνουν προσπάθειες για εντοπισμό και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που πιθανόν κρύβεται στον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου.

Η απειλή στρέφεται πρωτίστως εναντίον της Λευκωσίας, καθώς θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η Τουρκία, εφόσον προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός της ExxonMobil για γεώτρηση στο οικόπεδο 10, θα στείλει δικό της πλοίο πιθανότατα στο βόρειο άκρο του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει παράνομες έ­ρευνες. Ένα οικόπεδο στο οποίο η γαλλική Total, που έχει και την αδειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει εντοπίσει ένα σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου (στο νότιο τμήμα του).

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει τολμήσει να ξεκινήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά φαίνεται ότι έχει αφήσει να μπουν στον πάγο και οι ήδη αδειοδοτηθείσες έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τις οποίες έχει εκφράσει την αντίθεσή της η προηγούμενη λιβυκή κυβέρνηση, του Σάρατζ, η οποία προσέφερε στην Άγκυρα το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Όσο κι αν κρύβουν το κεφάλι βαθιά στην άμμο, η Αθήνα και η Λευκωσία δεν ξορκίζουν την απειλή της Τουρκίας… Και πια δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για αδράνεια…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: brief.com.cy


Σχολιάστε εδώ