Θ. Δημόπουλος: Βασικό όπλο κατά του κορονοϊού είναι η πρόληψη και η μάσκα

Θ. Δημόπουλος: Βασικό όπλο κατά του κορονοϊού είναι η πρόληψη και η μάσκα

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλάει στο «Π»

-Το 85% – 95% του πληθυσμού πρέπει να αποκτήσει ανοσία
-Δεν είναι στο απυρόβλητο οι νέοι

Την καμπάνα χτυπάει από τη μια άκρη της χώρας μας ως την άλλη ο καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας – Ο­γκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ».

Ανησυχεί… Ξεκάθαρα επισημαίνει ότι ο χειμώνας θα φέρει νέα κρούσματα, διασωληνώσεις και απώλειες ζωών. Και το βασικό εφόδιό μας απέναντι στον κορονοϊό είναι τα εμβόλια, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά. Η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 85% – 95%. Και εδώ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, που είναι στην πρώτη γραμμή, είναι απολύτως αναγκαίο να εμβολιαστούν, όπως ισχύει και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσματα Covid-19 στον χώρο εργασίας του.

Τα βασικότερα όπλα για να θωρακιστούμε είναι ο εμβολιασμός και η καθολική χρήση της μάσκας, τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι, που είναι περισσότερο ευάλωτοι, πρέπει να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και να κατανοήσουν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Απειλητικός εισβάλλει ο χειμώνας…
// Για πολύ βαρύ χειμώνα μιλούν οι ειδικοί. Το έδαφος θα είναι πιο… φιλικό για τον κορονοϊό;
Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 και, κατά συνέπεια, των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων εκ της νόσου. Η έλευση του χειμώνα σημαίνει αύξηση στη χρήση κλειστών χώρων και, επομένως, αύξηση περιπτώσεων συγχρωτισμού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2 από έναν φορέα σε άλλα άτομα που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον, ειδικά εάν δεν λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και δεν χρησιμοποιούνται μάσκες προσώπου.

// Γράψατε πρόσφατα σε άρθρο σας ότι μπορούμε να πούμε πως μπαίνουμε στην κανονικότητα. Τι… είδους κανονικότητα θα είναι; Πώς την εννοείτε;
Σε αντίθεση με πέρυσι, διαθέτουμε πλέον ένα σημαντικό εφόδιο απέναντι στην πανδημία Covid-19 – τα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι κινδύνου νοσηλείας και θανάτου σε σχέση με την προστασία έναντι της μόλυνσης. Εφόσον μια κοινωνία θα έχει επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο συλλογικής ανοσίας, θα μπορούμε να μιλάμε για επάνοδο στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία απαιτείται τουλάχιστον το 85% έως 95% του πληθυσμού να αναπτύξει ανοσία, με δεδομένη την επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2.

// Λένε ότι ο ιός είναι ακατανίκητος, ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ποια είναι η άποψή σας;
Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο Covid-19. Πρόκειται για άτομα ηλικιωμένα και ασθενείς με συμπαρομαρτούντα νοσήματα, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως τα άτομα νεαρότερων ηλικιών βρίσκονται στο απυρόβλητο. Όταν η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός, θα υπάρξουν και νεότερα άτομα που θα εμφανίσουν βαριά νόσο, τα οποία μπορεί ακόμα και να καταλήξουν από τη λοίμωξη, ιδιαίτερα αν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί.

// Στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική, που είναι στην πρώτη γραμμή, πρέπει να εμβολιαστούν όλοι; Το εμβόλιο κλείνει την πόρτα στον κορονοϊό; Παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει ο εμβολιασμός;
Είναι σίγουρο ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή και όσοι έρχονται σε επαφή και συγχρωτισμό με κόσμο είναι απολύτως απαραίτητο να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και επιπλοκών της Covid-19 και δυνητικά μπορεί να αποκοπεί η αλυσίδα μετάδοσης. Οι συχνότερες παρενέργειες του εμβολιασμού είναι ήπιες, όπως πόνος, ευαισθησία και τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, πυρετική κίνηση, καταβολή. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά συνολικά τα οφέλη σαφώς υπερτερούν των κινδύνων.

// Στο τρένο και στα λεωφορεία οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα; Ακόμη και στον δρόμο;
Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική πορεία της Covid-19 στη χώρα μας, είναι πρόδηλο ότι η χρήση μάσκας προσώπου είναι επιβεβλημένη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

// Ποια είναι τα όπλα που έχουμε; Στα νοσοκομεία υπάρχει απόλυτη προστασία των γιατρών και των νοσηλευτών από τον ιό;
Βασικότατο όπλο για να θωρακιστούμε είναι η πρόληψη, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού. Το ίδιο ισχύει και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που είναι πολύ πιθανό να έρθει σε επαφή με κρούσμα Covid-19 στον χώρο εργασίας του. Σαφώς και η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας ανάλογα με τις ιατρικές παρεμβάσεις και ο ειδικός εξοπλισμός κατά τη φροντίδα ασθενών με Covid-19 παρέχουν προστασία στους εργαζομένους, ωστόσο δεν υφίσταται ο όρος «απόλυτη προστασία» από την Covid-19.

// Στην Εκκλησία οι προσερχόμενοι πιστοί πρέπει να φορούν μάσκα;
Η Εκκλησία είναι ένας χώρος όπου επικρατεί ιδιαίτερος συνωστισμός και επομένως η χρήση μάσκας προσώπου κρίνεται επιβεβλημένη.

// Με τους ανεμβολίαστους, που τα στατιστικά στοιχεία τούς υπολογίζουν στο 35% και θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για «κινούμενη βόμβα», υπάρχει λύση, διέξοδος;
Σαφώς και οι ανεμβολίαστοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στον SARS-CoV-2 και στη βαριά νόσο Covid-19. Η λύση είναι με λογικά επιχειρήματα να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και να κατανοήσουν ότι τα οφέλη σαφώς υπερτερούν των πιθανών παρενεργειών και κινδύνων, ενώ παράλληλα χρειάζεται να αποσαφηνιστούν εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τα εμβόλια.

// Τελικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει βρει ακόμη το… αντίδοτο;
Όπως και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις που εμφανίζουν επιδημικές εξάρσεις, δεν αναμένεται η ανακάλυψη μιας φαρμακευτικής ουσίας με 100% αποτελεσματικότητα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, η θεραπευτική μας φαρέτρα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της Covid-19 και στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτά για το σύνολο του πληθυσμού της Γης.

// Κλείνοντας, ο Θάνος Δημόπουλος τι κάνει για τον εαυτό του;
Συνεχίζει να λαμβάνει στην καθημερινότητά του ατομικά μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας προσώπου και η υγιεινή των χεριών. Επιπλέον, είναι πλήρως εμβολιασμένος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έναντι τόσο του SARS-CoV-2 όσο και της εποχικής γρίπης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ