Σκηνικό πολέμου στα νοσοκομεία: Εφιάλτης χωρίς τέλος
-Βαδίζουμε ολοταχώς για 10.000 κρούσματα και 100 θανάτους καθημερινά!
-Πιθανό ένα νέο lockdown, λένε οι επιστήμονες
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Σκηνές πολέμου εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία όλης της χώρας, κάτι που ζήσαμε και στην αρχή της χρονιάς, μόνο που τότε υπήρχε η δικαιολογία ότι δεν είχε ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρά στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.
Από τα περίπου 8.000 κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά έχουμε γύρω στις 400 νέες εισαγωγές (με την πλειοψηφία να είναι ανεμβολίαστοι). Οι ΜΕΘ ασφυκτιούν για μία ακόμη φορά, ενώ ανοίγουν ξανά νέες κλινικές Covid (απλές και ΜΕΘ).
Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, στα οποία έχουν μετακομίσει για υποστήριξη εντατικολόγοι από την Αθήνα, ενώ στην Αθήνα μεταφέρονται ασθενείς από την επαρχία.
Παράλληλα, στις εφημερίες, για να αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα περιστατικά, επιστρατεύονται τα γνώριμά μας ράντζα, ως σανίδα σωτηρίας.
Ραγδαία είναι και η αύξηση των θανάτων, που έφτασαν την Τετάρτη τους 70, ενώ αρκετοί ανεμβολίαστοι απαιτούν να μη διασωληνωθούν, επιλέγοντας έτσι την αυτοκτονία. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι οι μέρες που έρχονται είναι πολύ δύσκολες, βαδίζουμε ολοταχώς για τα 10.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τους 100. Η αποκλιμάκωση αναμένεται σταδιακά, μετά τον Φεβρουάριο.
Ο φόβος της πραγματικότητας που ζούμε αλλά και τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν –που θέτουν πολλά εμπόδια στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων– βοήθησαν ώστε να μεταπειστούν πολλοί διστακτικοί και να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν. Τις τελευταίες επτά μέρες παρατηρείται πολύ σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης, της τάξης του 185%, αφού το τελευταίο επταήμερο κλείστηκαν 175.000 ραντεβού (τις προηγούμενες επτά μέρες είχαν κλειστεί 60.000).
Παράλληλα κλείστηκαν 275.000 ραντεβού για αναμνηστική δόση (αύξηση της τάξης του 200% σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας).
Εμβολιασμός κάθε έξι μήνες
Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο κορονοϊός δείχνει να γίνεται ενδημικός, θα καταλήξει σαν τη γρίπη και τότε θα υπάρξει λήξη του συναγερμού κατά της πανδημίας. Όμως κάποιοι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι θα χρειάζεται μέχρι τότε να εμβολιαζόμαστε κατά του κορονοϊού σχεδόν κάθε έξι μήνες. Είναι επιτακτική ανάγκη το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να κάνουν έγκαιρα μια σοβαρή μελέτη που θα αφορά όλα αυτά και θα προσπαθήσει να παρέμβει στις συμπεριφορές των ανθρώπων, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ειδικά με το λιγότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Στη μάχη και ο ιδιωτικός τομέας
Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών επικαιροποίησε τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία αυτή αφορά την παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, την παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid καθώς και την παροχή κλινών για Covid αλλά και λοιπά περιστατικά. Ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 150 για λοιπά περιστατικά.
Ο αριθμός των κρουσμάτων από 8-12 Νοεμβρίου ήταν 36.716 και των θανάτων 303. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε 821.900 κρούσματα και 16.616 θανάτους.
Αν και το Μαξίμου το αποκλείει κατηγορηματικά, πιθανό ένα νέο lockdown, λένε οι επιστήμονες
Η κυβέρνηση ξορκίζει (απεύχεται) το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, καθώς αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο, εκτός από τις ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα επισύρει και ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος. Πόσω μάλλον όταν απέχουμε λιγότερους από είκοσι μήνες από τις επόμενες εκλογές. Εξ ου και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες όλοι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο υπουργό, αποκλείουν κατηγορηματικά την περίπτωση να «κλείσει» ξανά η χώρα. Κορυφαίος, μάλιστα, υπουργός (Μ. Βορίδης) δήλωσε ότι, ακόμη κι αν εισηγηθεί κάτι τέτοιο η Επιτροπή, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το υιοθετήσει.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντείνει τα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους και να αυξήσει τους ελέγχους για την εφαρμογή γενικώς των μέτρων που έχουν αποφασισθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι τόσο αισιόδοξοι και σίγουροι ως προς την πορεία της πανδημίας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να τεθεί ξανά η χώρα σε καθεστώς γενικού περιορισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων και επιστημόνων, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την επιβολή ή μη ενός νέου lockdown: Η πορεία των εμβολιασμών και οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Μετά την αυστηροποίηση των μέτρων (διπλά rapid tests, αύξηση των χρηματικών ποινών κ.ά.) για τους μη εμβολιασμένους, ο ρυθμός των εμβολιασμών παρουσίασε σημαντική αύξηση, γεγονός που προκάλεσε ανακούφιση στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες. Αν συνεχισθεί η ανοδική αυτή τάση και τις επόμενες ημέρες / εβδομάδες, μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό των εμβολιασμένων στην Ελλάδα θα πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, θα έχει περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών που θα απειλούνται σοβαρά από τον κορονοϊό. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, καθώς σταδιακά θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα χρήζουν νοσηλείας.
Επιστήμονες, πάντως, επισημαίνουν ότι, ακόμη κι αν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, δεν θα αποκλειστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας. Για τον λόγο αυτό επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που να αφορούν και τους εμβολιασμένους, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να δώσει τόσες ελευθερίες στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μη νοσούν, μεταδίδουν όμως τον ιό, υπογραμμίζουν.
√ Πάνω από 250 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό μέχρι την εβδομάδα που πέρασε. Κάθε 90 ημέρες καταγράφονται 50 εκατομμύρια νέα κρούσματα. Η Ευρώπη είναι ξανά στο έλεος του «κυκλώνα Covid-19». Στη δίνη του κορονοϊού είναι και η Γερμανία. Τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ξεπέρασαν τα 201,1 την τελευταία εβδομάδα. Στη Σαξονία οι νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους είναι πάνω από 419,3!
Χωρίς προδιαγραφές οι κλίνες ΜΕΘ στο προηγούμενο κύμα
Τάραξε και πάλι τα νερά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δηλώνοντας ότι στο προηγούμενο κύμα οι κλίνες ΜΕΘ δεν είχαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα. Η δήλωση αυτή του κ. Βασιλακόπουλου ίσως απαντά και στις απορίες που υπήρξαν για το ότι σε κάποια νοσοκομεία, όπως στου Αγρινίου ή στο Λαϊκό, είχαμε δυσανάλογα θανάτους.
«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη, μέσα στην κλινική Covid του νοσοκομείου, δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, πέντε κλίνες εκ των ενόντων.
Ζητήστε επίσημα στοιχεία για το πόσοι μπήκαν σε αυτήν την εντατική των 5 κρεβατιών και πόσοι βγήκαν. Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένη μονάδα. Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα. Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ, επειδή έχουν αναπνευστήρες, πιστέψτε με, είναι λύση ανάγκης σε έναν πόλεμο και δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Καρολίνα Ακινόσογλου: Δύσκολο να προβλέψουμε το τέλος μιας πανδημίας
Για την κατάσταση της πανδημίας το «ΠΑΡΟΝ» ζήτησε την άποψη της Καρολίνας Ακινόσογλου, παθολόγου – λοιμωξιολόγου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών:
// Όπως φαίνεται μέχρι τώρα, τα μέτρα (είτε πρόληψης είτε καταστολής) δεν αποδίδουν. Τι είναι τελικά αυτό που φταίει;
Μιλάμε κατ’ αρχάς για μια πανδημία, άρα μια εξελισσόμενη και δυναμική κατάσταση. Δεν θα έλεγα ότι κάτι δεν κάνουμε καλά, εντούτοις σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Θυμηθείτε ότι στην πορεία αυτής της πανδημίας συναντήσαμε μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη, τη Δέλτα, η οποία σε συνδυασμό με τη μη σωστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έφερε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παράλληλα και ο εμβολιασμός δεν έχει φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα, ενώ παρουσιάζονται σημαντικές ετερογένειες ως προς το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.
// Πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία;
Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προβλέψει με βεβαιότητα το τέλος μιας οιασδήποτε πανδημίας. Ο καθολικός εντούτοις εμβολιασμός, παράλληλα με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την αδιάκοπη προσπάθεια ανεύρεσης θεραπευτικής αγωγής σηματοδοτούν πυλώνες λήξης μιας πανδημίας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ