Πάνος Τσακλόγλου στο “Π”: Απόλυτη προτεραιότητα η απονομή των εκκρεμών συντάξεων
Του
ΠΑΝΟΥ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ο σημαντικότερος πυλώνας του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους απόμαχους της εργασίας αποτελεί πυξίδα της κυβερνητικής πολιτικής. Αγκάθι σε αυτήν την επιδίωξη αποτελεί το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων που ταλανίζει τη χώρα μας πάνω από μία δεκαετία.
Ο κατακερματισμός του ασφαλιστικού συστήματος ήταν πηγή ανισοτήτων αλλά και αναποτελεσματικότητας. Η σταδιακή ενοποίηση του συστήματος είχε ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του 2000. Η ενοποίηση όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων κάτω από την ενιαία διοικητική δομή του ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, υπό καθεστώς πίεσης. Επρόκειτο για μια απαραίτητη μεταρρύθμιση. Η βιασύνη όμως με την οποία πραγματοποιήθηκε ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό το ευεργετικό της εύρος. Η οργανωτική ενοποίηση δεν συνοδεύτηκε από ενοποίηση κανόνων και παροχών.
Ο γιγαντιαίος ασφαλιστικός φορέας που δημιουργήθηκε ήταν αναμενόμενο ότι θα κουβαλούσε για καιρό όχι μόνο τις παθογένειες και τις διοικητικές αρρυθμίες των παλιών Ταμείων αλλά και τα προβλήματα ενός Οργανισμού που προκύπτει από συγχωνεύσεις πολλών μικρότερων. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά τη δαιδαλώδη ασφαλιστική νομοθεσία των προϋπαρχόντων πολλαπλών Ταμείων αλλά και την έλλειψη διαλειτουργικότητας των υπολογιστικών τους συστημάτων, καθίσταται σαφές ότι τα προβλήματα που ακολούθησαν τη δημιουργία του ΕΦΚΑ ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένα.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μετασχηματιστεί από αργοκίνητο γίγαντα σε ψηφιακή μηχανή. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε θεσμοθετήσει ένα σημαντικό, ανακουφιστικό μέτρο, την αυτόματη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης με κάθε νέα αίτηση συνταξιοδότησης. Έχει οριστεί εξειδικευμένος project manager που έχει αναλάβει τον συντονισμό των σχετικών δράσεων. Χορηγείται χρηματικό bonus στους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους. Προκηρύχθηκαν θέσεις για μόνιμο και έκτακτο προσωπικό. Πιστοποιούνται ιδιώτες επαγγελματίες για να συνδράμουν στην απομείωση των εκκρεμοτήτων. Αγοράστηκαν 3.000 νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα περιφερειακά συστήματα για να ανανεωθεί ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός του οργανισμού. Απλοποιήθηκαν διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση και έπονται και άλλες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες σε αυτό το πεδίο. Ξεκίνησε η λειτουργία του πύργου ελέγχου, ο οποίος παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τόσο την πορεία των αιτήσεων όσο και την απόδοση τμημάτων και υπαλλήλων που απασχολούνται στην απονομή συντάξεων και βοηθά στη βελτίωση του σχεδιασμού δράσεων. Και πολλά άλλα.
Στόχος οι 30.000 συντάξεις τον μήνα
Τα μέτρα αυτά έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Σταδιακά, ο μηνιαίος αριθμός απονομών κυρίων συντάξεων αυξήθηκε και από τις 10.000 που ήταν το 2019 έχει πλησιάσει τις 20.000, ενώ στόχος μας είναι τους επόμενους μήνες να φτάσει τις 30.000. Σαν αποτέλεσμα, παρά τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης των τελευταίων μηνών, ο αριθμός των κυρίων εκκρεμών συντάξεων (εκτός διεθνών) έχει μειωθεί από σχεδόν 170.000 που ήταν το καλοκαίρι του 2019 –συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανακαλύπτονται ακόμα και σήμερα ξεχασμένες σε ντουλάπες, συρτάρια και σάκους χωρίς καταχώρηση και αριθμό πρωτοκόλλου– σε λίγο πάνω από 120.000 σήμερα.
Σε ορισμένα πρώην Ταμεία η αποκλιμάκωση είναι θεαματική. Στο πρώην ΤΣΑΥ, μέσα σε ενάμιση χρόνο, εκκαθαρίστηκε πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016 – 2020. Στο πρώην ΤΑΝ οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν στις 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700. Στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ ενώ το 2019 εκδίδονταν λιγότερο από 100 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250.
Δεν πανηγυρίζουμε, ούτε αιθεροβατούμε. Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμάται η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται. Στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων να έχει μειωθεί δραστικά και η απονομή των νέων συντάξεων να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ