Μάχη Λοβέρδου με Ανδρουλάκη – Στις κάλπες παίζεται η επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Παράταξης

Μάχη Λοβέρδου με Ανδρουλάκη – Στις κάλπες παίζεται η επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Παράταξης

-Τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου
-Μανώλης Χριστοδουλάκης: Δεν θα γίνουμε ποτέ δεκανίκι κανενός

Κρίσιμες ώρες ζει η Δημοκρατική Παράταξη για την επόμενη μέρα της μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες για τη νέα ηγεσία και, αν δεν πάρει ο πρώτος 50% συν ένα, θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο πρώτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δύο πρώτοι θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πληροφορίες από καλές πηγές εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπει στον δεύτερο γύρο…

Σημαντικό στοιχείο, που θα κρίνει το αποτέλεσμα, θα είναι η συμμετοχή, το πόσα, δηλαδή, μέλη, εγγεγραμμένα ή μη, θα πάνε να ψηφίσουν. Η εκτίμηση είναι ότι στα 1.000 άτομα θα πάνε να ψηφίσουν τα 50!

Τι λένε τα γκάλοπ
Σύμφωνα με έρευνα της GPO, ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνει 28,8%, ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7%, ο Παύλος Χρηστίδης 6,2%, ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% και ο Χάρης Καστανίδης 4,1%, ενώ το «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» παίρνει 6,7%.

Όχι δεκανίκι…
Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα – προειδοποίηση του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη προς όλους τους διεκδικητές της ηγεσίας της Δημοκρατικής Παράταξης. Τονίζει συγκεκριμένα:

«Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, ως ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό ρεύμα, είναι και θα είναι οριοθετημένο απόλυτα απέναντι στη Δεξιά.

Οι ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου μας μετά την εισήγηση της αείμνηστης Προέδρου Φώφης Γεννηματά συμπυκνώνονται στο τετράπτυχο πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα, πρωταγωνιστικός ρόλος στις εξελίξεις. Αυτό σημαίνει ανοιχτό μέτωπο τόσο απέναντι στη ΝΔ όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ». Και επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση, απευθυνόμενος και σε εκείνους που ενδεχομένως θα θελήσουν να μοιράσουν τα ιμάτια της Δημοκρατικής Παράταξης: «Δεν θα γίνουμε ποτέ δεκανίκι κανενός»!

Δεν είμαστε δορυφόροι της Δεξιάς!
Απόπειρα εμπλοκής (ανάμειξης) των δημοσκοπικών εταιρειών στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου βλέπουν στο Κίνημα Αλλαγής. Αφορμή τα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών, που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του Κινήματος ιδεολογικά είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία από ό,τι στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, σε ένα μεγάλο ποσοστό τους έχουν θετική γνώμη για την κυβέρνηση και τον… Κυρ. Μητσοτάκη. Κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό οι εν λόγω εταιρείες «σπρώχνουν» τον κόσμο του Κινήματος προς συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και συγκεκριμένο υποψήφιο για την αρχηγία. Δεν αποκλείουν δε στην υπόθεση να υπάρχει εμπλοκή, με έμμεσο ή και ευθύ τρόπο, της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ είναι η οργισμένη ανακοίνωση που εκδόθηκε, με την οποία στρέφεται κατά των δημοσκοπικών εταιρειών, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τις κατηγόρησε ότι «παρουσιάζουν το Κίνημα ως ιδεολογικό και προγραμματικό δορυφόρο της Νέας Δημοκρατίας». Υπογράμμισε ακόμη ότι το Κίνημα έχει ανοιχτό μέτωπο τόσο έναντι της Δεξιάς όσο και έναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Χαριλάου Τρικούπη το ποτήρι της οργής ξεχείλισε με τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας που διενήργησε η Opinion Poll, όπου οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ παρουσιάζονται ως… θαυμαστές περίπου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την έρευνα, το 48,7% των ψηφοφόρων του Κινήματος είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης και το 61,5% από τις επιδόσεις του Κυρ. Μητσοτάκη. Και μόλις το 7,7% από τις επιδόσεις του Αλ. Τσίπρα.

Υπάρχουν όμως και… χειρότερα. Με βάση την ίδια έρευνα, το 46,5% των ψηφοφόρων του Κινήματος σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές προτιμά μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΚΙΝΑΛ, ενώ ένα 17,7% αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνουν το κλίμα στις τάξεις του Κινήματος, τονίζουν δε ότι αυτοί που βλέπουν με καλό μάτι μια κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία είναι πολλοί λιγότεροι και προέρχονται από το μπλοκ των άλλοτε Σημιτικών, ο αριθμός των οποίων μειώνεται σταθερά.

Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι οι εταιρείες επιχειρούν να διαμορφώσουν μια εικόνα που θα πριμοδοτεί συγκεκριμένο υποψήφιο για την αρχηγία και παράλληλα να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μετεκλογικές διεργασίες. Αν κι εφόσον οι κάλπες δεν δώσουν, όπως όλα δείχνουν, αυτοδυναμία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: iapopsi.gr


Σχολιάστε εδώ