Λ. Χρυσοφάκης στο “Π”: Ασφυκτικό περιβάλλον στην πραγματική οικονομία διαμορφώνουν οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις

Λ. Χρυσοφάκης στο “Π”: Ασφυκτικό περιβάλλον στην πραγματική οικονομία διαμορφώνουν οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις

Του
ΛΕΥΤΕΡΗ ΧΡΥΣΟΦΑΚΗ
Πολιτευτή Πειραιά του ΚΙΝΑΛ,
Μέλους της Γραμματείας Ναυτιλίας


Όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό ακούμε για αυξήσεις, για στρίμωγμα των αδύναμων οικονομικά τάξεων, για άπλωμα της φτωχοποίησης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κοινωνίας, αλλά εκείνο που δεν ακούμε είναι αν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση και αν μπορεί να υπάρξει προοπτική για να ελπίζει ο κόσμος να ξαναδεί μια… άσπρη μέρα.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει, αποσπασματικά, κατά καιρούς, διάφορα μέτρα, τα οποία όμως δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα γιατί απλούστατα ξεκινούν από λάθος βάση και δείχνουν ότι δεν υπάρχει η πραγματική βούληση για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, είτε επειδή οι αρμόδιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να την κατανοήσουν είτε επειδή υπάρχουν δεσμεύσεις που δεν μπορούν να τις ξεπεράσουν.

Ας μη γελιόμαστε. Ύστερα από μια δεκαετία μνημονιακών επιπτώσεων και μια διετία ολικής ανατροπής του παγκόσμιου οικονομικού στάτους λόγω του κορονοϊού, η χώρα μας αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τραγικά ανοχύρωτη σε εξωτερικές απειλές παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως η αύξηση των τιμών σε ενέργεια και φυσικά αγαθά.

Γιατί τα… ψίχουλα που ανακοινώνουν για τους πολλούς εξανεμίζονται από εκείνους που βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπούν, εκμεταλλευόμενοι τις ακραίες συνθήκες και καταστάσεις, στους οποίους δυστυχώς η κυβέρνηση… κλείνει το μάτι.

Γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων και μάλιστα σε ένα θολό και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον οι… συνταγές απεμπλοκής είναι απλές και σε γενικές γραμμές αποτελεσματικές. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να τις αγνοεί η κυβέρνηση, από τη στιγμή που πολλές φορές τις έχουμε αναφέρει στις επαφές μας με τους αρμόδιους υπουργούς, ως εκπρόσωποι των ανθρώπων της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα, έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι το πρώτο μέτρο πρέπει να είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και από το 13% στο 6%.

Ειδικά για την εστίαση, που βρίσκεται στη… δίνη του κυκλώνα, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ τη θεωρούν ως υπεύθυνη για την εξάπλωση του κορονοϊού και όλα τα μέτρα που παίρνουν στοχεύουν τον συγκεκριμένο κλάδο, θα έπρεπε να καταργήσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η επιδότηση ρεύματος πρέπει να επεκταθεί και στους καταναλωτές μεσαίας τάσεως. Ενώ θα πρέπει να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για επιχειρήσεις υψηλής τάσεως, που όμως δεν είναι μεγάλου μεγέθους. Για παράδειγμα, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, μηχανουργεία, ξυλουργεία κ.λπ. καταναλώνουν πολύ ενέργεια και έχουν καταταχθεί στις επιχειρήσεις υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται επιδοτήσεις. Όμως τα προϊόντα τους επηρεάζουν την αγορά και ευθύνονται για τις αυξήσεις που φθάνουν στον καταναλωτή. Αν μειωνόταν το λειτουργικό τους κόστος, θα μειωνόταν και η τελική τιμή των προϊόντων τους.

Επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αλλά και να καταργηθεί το άδικο και στα όρια της συνταγματικότητας τέλος επιτηδεύματος, που τόσο πολύ έχει τραυματίσει τους κάθε λογής και μεγέθους επαγγελματίες.

Οφείλει να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι δίχως άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων, η κοινωνία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, θα βουλιάξουν. Η… ανάσα της ελληνικής κοινωνίας, της εθνικής οικονομίας είναι κατά γενική ομολογία η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αν η… ανάσα αυτή σβήσει, θα σβήσει και η χώρα. Γιατί η Ελλάδα είναι ο λαός της, ο κόσμος της, που λειτουργεί την οικονομία της με τα μικρομάγαζα και τις μικροεπιχειρήσεις. Δεν είναι οι πολυεθνικές και οι ξένοι επενδυτές, στους οποίους δίνει γη και ύδωρ η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρχει ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να υπάρχει ελληνική οικονομία. Ας το καταλάβει αυτό η κυβέρνηση, πριν να είναι πολύ αργά…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: thesocialist.gr


Σχολιάστε εδώ