Αργά ή γρήγορα, θα βρούμε την άκρη – Εντοπίστηκαν τρείς ιοί με ομοιότητες του κορονοϊού

Αργά ή γρήγορα, θα βρούμε την άκρη – Εντοπίστηκαν τρείς ιοί με ομοιότητες του κορονοϊού

-Ανάλεκτα-

Επιστήμονες εντόπισαν στο Λάος τρεις ιούς σε ένα είδος νυχτερίδας, που εμφανίζουν, περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό ιό, τις μεγαλύτερες ομοιότητες με τον κορονοϊό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τμήματα του γενετικού κώδικα των εν λόγω ιών υποδεικνύουν ότι ο ιός που προκάλεσε την Covid-19 έχει φυσική προέλευση αλλά και ότι η ανακάλυψή τους εγείρει φόβους ότι υπάρχουν αρκετοί κορονοϊοί με δυνατότητα να μολύνουν το ανθρώπινο είδος. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι νέοι ιοί περιλαμβάνουν πεδία σύνδεσης υποδοχέων που είναι σχεδόν ταυτόσημοι με εκείνους του SARS-CoV-2 και ως εκ τούτου μπορούν να προσβάλουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Σε τρεις από τις ρινόλοφες νυχτερίδες, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος, βρήκαν ιούς που ο καθένας είναι πάνω από 95% ταυτόσημος με τον SARS-CoV-2.


Η εξαγορά

Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας είναι ο μόνος που μπορεί να προστεθεί στον ασφαλιστικό χρόνο και να αυξήσει την ανταποδοτική σύνταξη. Η εξαγορά του προβληματίζει όλους τους άνδρες ασφαλισμένους, τόσο για το αν πραγματικά συμφέρει όσο και για το πότε πρέπει να γίνει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας προκειμένου να αυξηθεί η ανταποδοτική σύνταξη συμφέρει περισσότερο όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και μέχρι 40, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η απόσβεση του κόστους μπορεί να φτάνει και τα 20 έτη.

Έρχεται το ΕΣΠΑ

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται η έκδοση των πρώτων προσκλήσεων-προκηρύξεων από το νέο ΕΣΠΑ, όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από ένα συνολικό πακέτο 3,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, στόχος είναι η μετατροπή των ελληνικών επιχειρήσεων σε εξωστρεφείς. H ανασύνταξή τους είναι σημαντική, καθώς αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Η καθηγήτρια

Η Αθηνά Λινού φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει στον Αλέξη Τσίπρα πως θα συνεχίσει να λέει δημοσίως την άποψή της και όχι να δεσμεύεται από τη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε προτείνει για τη θέση της υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως η Κουμουνδούρου και η Λινού δεν διαφωνούν πολύ συχνά. Για την ακρίβεια ταυτίζονται σε όλα τα θέματα, εκτός από ένα, τη θρησκεία.

Καλό το πακέτο

Για τη μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η κατάργηση θα αφορά φυσικά πρόσωπα 15 ως 29 ετών, η δε μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας θα αγγίζει το 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και η ισχύς του μέτρου θα αρχίσει από 1 Ιανουαρίου του 2022. Η έκπτωση μεταφέρεται σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας και αφορά όλες τις συνδέσεις, είτε πρόκειται για συμβόλαιο είτε για καρτοκινητά.

Τα κίνητρα

Φορολογικά κίνητρα με σκοπό τη διευκόλυνση της συνένωσης των πάσης φύσεως εταιρικών μετασχηματισμών και συνεργασιών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε πλήρη αρμονία με τον εταιρικό νόμο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς προβλέπει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων». Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η αντιμετώπιση της «νηπιακής θνησιμότητάς» τους και η αύξηση της παραγωγικότητας τους. Πολλά λόγια για την ώρα…

Θετικό βήμα

Δεκαέξι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δεσμεύτηκαν για καλύτερη ενημέρωση και έγκαιρη αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση ακυρώσεων πτήσεων, σε συνέχεια συζητήσεων με την επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2020 η επιτροπή είχε ειδοποιήσει τις αρχές επιβολής της συνεργασίας όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών για την αντιμετώπιση των πρακτικών ακύρωσης και αποζημίωσης πολλών αεροπορικών εταιρειών στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19.

Προβληματίζουν τα παιδικά πάρτι

Στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και στα παιδικά πάρτι, που συμβάλλουν στη διασπορά του ιού μεταξύ των παιδιών, αναφέρθηκαν οι ειδικοί, συνιστώντας ότι πρέπει αυτά να σταματήσουν.
«Πρέπει να γίνει σύσταση ώστε να σταματήσουν τα παιδικά πάρτι», τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Μ. Παγώνη και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να γίνονται πάρτι και πανηγύρια». Τα ίδια είπε και ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπει­ρογνωμόνων, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συζήτηση αυτά να σταματήσουν και υπάρχουν οδηγίες προκειμένου να γίνονται με μέτρα προστασίας.


Κίνα: Ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια

Το κρυφό χρέος των τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας έχει εκτινα­χθεί σε επίπεδα που υπερβαίνουν το μισό ΑΕΠ της Κίνας, σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs. Όπως αναφέρεται σε έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το συνολικό χρέος των οχημάτων χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων ανήλθε στα 8,2 τρισ. δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους, επίπεδο υπερτριπλάσιο από αυτό του 2013. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 52% του ΑΕΠ και είναι μεγαλύτερο από εκείνο του επίσημου κρατικού χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αδιαφανείς συμφωνίες μεταξύ κινεζικών τραπεζών ή κρατικών επιχειρήσεων με αναπτυσσόμενες χώρες αφήνουν δεκάδες μεταξύ αυτών να βαρύνο­νται με χρέη, τα οποία δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ