Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να φορτώσει τις ευθύνες στον Αρχιεπίσκοπο

Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να φορτώσει τις ευθύνες στον Αρχιεπίσκοπο

-Αλαλούμ για τα μέτρα στις εκκλησίες

-Μητροπολίτες ζητούν υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ιερείς

 

Βαρύτατα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης από τους χειρισμούς τους όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία που θα ισχύσουν για τις εκκλησίες το επόμενο διάστημα.

Το «αλαλούμ» που προκλήθηκε με τα rapid tests για την είσοδο των πιστών στους ναούς και στους άλλους χώρους θρησκευτικής λατρείας ήταν και απίστευτο και πρωτόγνωρο. Επισύροντας, όπως ήταν φυσικό, τη δυσφορία των πολιτών και τις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι δυσμενείς εντυπώσεις, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησαν ανέγγιχτη και την ηγεσία της Εκκλησίας, που αναγκαστικά βρέθηκε στο κέντρο της δίνης.

Το… κακό ξεκίνησε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος από μια σύγκρουση με τους πιστούς, επιχείρησε να φορτώσει στην Ιερά Σύνοδο και στον Αρχιεπίσκοπο την ευθύνη για την υποχρεωτικότητα των rapid tests για την είσοδο στις εκκλησίες.

Στη συνέντευξή του στο Mega ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι εκκλησίες εξαιρέθηκαν από το μέτρο διότι, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει τρόπος να εφαρμοστεί και να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος.

Στη συνέχεια και μετά την κατακραυγή, αρχικά η Ιερά Σύνοδος δημοσιοποίησε εγκύκλιο με την οποία καλούνται ιερείς και πιστοί να υποβάλλονται σε rapid test και να τηρούν πιστά τα μέτρα. Όλα αυτά σε… προαιρετική και μόνο βάση. Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να «οικειοποιηθεί» την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, διαρρέοντας ότι ήταν αποτέλεσμα επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση είχε ληφθεί από την προηγούμενη, αλλά για διαδικαστικούς λόγους δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

Το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου δεν απαντά στο αίτημα κομμάτων, φορέων αλλά και μεγάλης μερίδας πιστών, που ζητούν τα rapid tests για τις εκκλησίες να είναι υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά. Όπως σημειώνουν, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα… πειθαρχήσουν. Σε γενικές γραμμές, όσο διαρκεί η πανδημία, η στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας ήταν το λιγότερο υποτονική, καθώς απέφυγε να βγει μπροστά και να πρωτοστατήσει στην τήρηση των μέτρων και στις εκκλησίες.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές σημειώθηκε μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε θρησκευτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις (γάμοι, κηδείες κ.α.). Φοβήθηκαν, πιθανώς, μη δυσαρεστήσουν τους πιστούς ή τους αποθαρρύνουν από το να α σκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Κρύφτηκαν…

Εξίσου άτολμοι (διστακτικοί) με την ηγεσία της Εκκλησίας αποδείχθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μητροπολίτες. Από τους 80, μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν εκείνοι που πήραν ευθέως και ανοιχτά θέση στο ζήτημα της πανδημίας και έκαναν κατ’ επανάληψη δημόσια κηρύγματα, προτρέποντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιασθούν.

Οι υπόλοιποι σιώπησαν, κρύφτηκαν προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν τους πιστούς της περιφέρειάς τους και μειωθούν τα έσοδα της μητρόπολής τους. Δεν αποκλείεται δε ορισμένοι εξ αυτών να ήταν και αρνητές, αλλά δεν βγήκαν να το πουν, φοβούμενοι την κατακραυγή. Όαση μέσα στην έρημο ορισμένοι (μεμονωμένοι) μητροπολίτες, όπως ο Ξάνθης Παντελεήμων, ο οποίος από άμβωνος κάλεσε κληρικούς και πιστούς να τηρούν τα μέτρα για την πανδημία. Το κυριότερο, δε, στηλίτευσε τη στάση των αρνητών ιερέων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τη στάση τους «πήραν ανθρώπους στον λαιμό τους»!

Ένα γενναίο βήμα μπροστά έκανε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος έδωσε διορία λίγων ημερών στους ιερείς της περιφέρειάς του να εμβολιασθούν.

Σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαιναν σε καθεστώς αργίας και χωρίς αποδοχές. Αν ανάλογη συμπεριφορά με τους παραπάνω είχαν επιδείξει και οι άλλοι μητροπολίτες, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, τα κρούσματα που συνδέονται με θρησκευτικές τελετές θα ήταν κατά χιλιάδες λιγότερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δωδώνης Χρυσόστομος, που ζήτησε να τεθούν σε αργία οι ιερείς που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας ζήτησε με τροπολογία του ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα σημείωσε με ανακοίνωσή του: «Η Πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη και να παρεμβαίνει, προκειμένου να διασφαλίζει και να θέτει στην πράξη, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, υπό την προστασία των νόμων την ανεμπόδιστη άσκηση της λατρείας για όλους τους πιστούς (εκκλησιασμό, προσευχή κ.λπ. σε ναούς, τεμένη, συναγωγές κ.λπ. [άρθρο 13 παρ. 2 Συντάγματος]).

Μεταξύ των πιστών, άλλωστε, περιλαμβάνονται και εκείνοι που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ευάλωτους στη βαριά ή και επικίνδυνη για τη ζωή νόσηση. Η υγεία και η ζωή όλων των πιστών αποτελούν ύψιστα, συνταγματικά προστατευόμενα αγαθά.

Η δυνατότητα προσέλευσης όλων των πιστών στους χώρους λατρείας χωρίς τους παραπάνω κινδύνους μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη θέσπιση διατάξεων με τις οποίες αυτή υπάγεται σε ρύθμιση ορθολογική, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ΓΤ Πρωθυπουργού


Σχολιάστε εδώ