Σαρώνει ο κορονοϊός! – Φόβοι για 10.000 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο

Σαρώνει ο κορονοϊός! – Φόβοι για 10.000 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο

-Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τους ανεμβολίαστους, είναι μπετόν αρμέ!
-Το ποσοστό της ανοσίας πρέπει να φτάσει πάνω από 90%!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Κατά 60% αυξήθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 770.000 συνάνθρωποί μας έχουν νοσήσει, ενώ περισσότεροι από 16.200 έχουν φύγει από τη ζωή.

Περίπου 11 μήνες, λοιπόν, από την ημέρα που ξεκίνησε ο εμβολιασμός –το μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας–, η κατάσταση αντί να καλυτερεύει πάει προς το χειρότερο.
«Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Στο μεταξύ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Η­ρακλεί­ου Νίκος Τζανάκης προέβλεψε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν περίπου 1.000.000 ανεμβολίαστοι, από τους οποίους το 5% – 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία, ενώ οι θάνατοι πιθανόν να φτάσουν ακόμη και τις 3.500.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων την Τρίτη (6.700) και την Πέμπτη (6.808) έθεσε σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας, που απάντησε με την επιβολή νέων μέτρων από χθες (Σάββατο) μόνο για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τις εκκλησίες θα απαιτείται rapid τεστ ή PCR για την είσοδο σε όλους τους υπόλοιπους χώρους, αμιγείς ή μεικτούς, καθώς και στο λιανεμπόριο, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους πελάτες.

Όμως το γεγονός είναι ότι μέχρι τώρα όσα μέτρα λαμβάνο­νται κατά της πανδημίας δεν εφαρμόζονται. Όλοι μας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες τέτοιων περιστατικών και είναι μακριά η λίστα. Π.χ., σε πληθώρα χώρων εστίασης οι ιδιοκτήτες δεν ελέγχουν τους πελάτες τους, γιατί αν το κάνουν, οι αρνητές θα πάνε στο διπλανό μαγαζί, που θα τους δεχθεί. Όπου ασκείται έλεγχος, οι αρνητές προβαίνουν σε ξυλοδαρμούς και καταστροφές.

Επίσης, σύμφωνα με στιγμιότυπα στα κανάλια, στα λεωφορεία δεν υπάρχει έλεγχος στους επιβάτες, επικαλούμενοι ότι στα αστικά λεωφορεία και στο μετρό οι επιβάτες είναι στριμωγμένοι. Ήδη μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων έχουν βρεθεί και οι τρόποι παράκαμψής τους. Π.χ., αντί να πηγαίνουν στο κομμωτήριο οι αρνητές, όπου θα χρειάζεται τεστ, θα πηγαίνει η κομμώτρια στο σπίτι τους. Και φυσικά δεν μπορεί σε κάθε γωνιά να υπάρχει και ένας χωροφύλακας για να κάνει ελέγχους για το ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι.

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω της μη εφαρμογής των μέτρων και της επιμονής σημαντικής μερίδας πληθυσμού να αρνείται τον εμβολιασμό, παρά τα θύματα που αφήνει πίσω της η πανδημία καθημερινά. Σχεδόν σε όλες τις χώρες το ποσοστό των ανεμβολίαστων κυμαίνεται στο 35% – 40% και οι επιστήμονες προβληματίζονται για το πώς θα μεταπεισθούν.

Μεγάλη, διεθνής έρευνα, που διεξήχθη από τον James Leonhard, από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, σε 200.000 άτομα από 51 χώρες και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS» διαπιστώνει ότι σε σημαντικό βαθμό ο κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πολλών ότι δεν θα τους συμβεί το γεγονός να νοσήσουν ή ότι είναι άτρωτοι από τη λοίμωξη. Με τη στάση αυτή συμβάδιζε βέβαια και η αδιαφορία για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς στην κοινότητα.

Η μελέτη αφορούσε κράτη με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και αυτό που αναδείχθηκε είναι ότι σε χώρες που είναι προηγμένη η ατομικότητα, οι ατομικές ελευθερίες, ο εγωισμός, ο εγωκεντρισμός, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο σε σχέση με κράτη που υπάρχει ακόμα έντονο το πνεύμα της συλλογικότητας. Σχολιάζοντας τη μελέτη αυτή, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι «τελικά η αντιμετώπιση της άρνησης του εμβολιασμού δεν είναι μόνο θέμα ενημέρωσης, αλλά θέλει σοβαρή μελέτη και σωστές παρεμβάσεις, κυρίως στη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η Μεγάλη Βρετανία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες καθημερινά κατά μέσο όρο 40.000 νέα κρούσματα, γι’ αυτό και ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας Τζόναθαν Βαν-Ταμ δήλωσε ότι «πάρα πολλοί πιστεύουν ότι η πανδημία αυτή έχει πλέον τελειώσει, προσωπικά αισθάνομαι ότι έχουμε μπροστά μας μερικούς δύσκολους μήνες τον χειμώνα και ότι δεν έχει τελειώσει», ενώ προειδοποίησε τους πολίτες ότι η συμπεριφορά τους θα καθορίσει πόσο δύσκολος θα είναι αυτός ο χειμώνας.

Ενδημικός ο κορονοϊός
«Ο κορονοϊός δείχνει ότι αρχίζει να γίνεται ενδημικός και με δεδομένο ότι οι κορονοϊοί δεν παρουσιάζουν πολλές μεταλλάξεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθυσμός δεν θα χρειαστεί να εμβολιάζεται κάθε χρόνο», δηλώνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και προσθέτει:

«Σε μελέτη της κλινικής μας σε Δομοκό, Μαλεσίνα και Δεσκάτη διαπιστώσαμε ότι έχει αντισώματα το 80% που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει. Σε Νορβηγία και Δανία έχει αντισώματα από εμβολιασμό ή νόσηση το 95% του πληθυσμού, γι’ αυτό και οι χώρες αυτές έχουν κηρύξει το τέλος της πανδημίας. Άρα, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε να εμβολιαστεί ή να νοσήσει και έτσι να αποκτήσει φυσική ανοσία άλλο ένα 15%, δηλαδή 500.000 – 600.000 άνθρωποι που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών ή πάσχουν από κάποιο νόσημα και είναι σήμερα όλοι τους ανεμβολίαστοι. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, ώστε να φτάσουμε πάνω από το 90% ανοσίας. Τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

Η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια
Ο αριθμός των κρουσμάτων από 1-5 Νοεμβρίου ήταν 32.116 και των θανάτων 250. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε 774.265 κρούσματα και 16.200 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (59,9% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 64 έτη. To 80,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 363 (84,22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.328 ασθενείς. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς με διάμεση ηλικία των κρουσμάτων τα 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Η Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκο Καπράβελο οι 7 στους 10 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ πεθαίνουν, ενώ το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό δεν έχει εμβολιαστεί.

Για τους ανεμβολίαστους είπε: «Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι ο κορονοϊός θα τους δημιουργήσει προβλήματα και πηγαίνουν στο νοσοκομείο πάρα πολύ αργά, ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά τη νόσηση. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τους ανεμβολίαστους, είναι μπετόν, είναι παγόβουνο».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης εξήγησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο ρεκόρ επιτήρησης με πάνω από 400.000 διαγνωστικά τεστ που αποκαλύπτουν τους ασυμπτωματικούς και τους ολιγοσυμπτωματικούς, που δεν θα εντοπίζονταν εάν γίνονταν λιγότερα τεστ. «Αυτό που κάνουμε τώρα έπρεπε να το έχουμε κάνει πολύ καιρό πριν», τόνισε.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ: «Η δυναμική της πανδημίας αυτήν τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί».


Προς την τρίτη δόση

Περισσότεροι από 6.380.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60,8% επί του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 65,2% επί του γενικού πληθυσμού και 75% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών, στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στη 15η θέση στους εμβολιασμούς μίας δόσης.

Τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 ραντεβού τρίτης δόσης. Από την Παρασκευή άνοιξε και η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ