23.254 δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – Μικρά οικονομικά

23.254 δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – Μικρά οικονομικά

Στο οκτάμηνο του 2021 δόθηκαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 16.901 δάνεια τακτής λήξης, ενώ άλλα 6.353 δάνεια παρασχέθηκαν με τη μορφή αλληλόχρεων λογαριασμών.

Από την κατανομή των δανείων, που δόθηκαν με βάση το μέγεθος των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ δανειοδοτήθηκαν με 2 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ πήραν δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Κάτω από την κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι 24.000 επιχειρήσεις με 10 – 19 εργαζομένους, ενώ άλλες 11.895 απασχολούν από 20 μέχρι 49 εργαζομένους.


Χτυπάει το… καμπανάκι για 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πήραν φθηνά κρατικά δάνεια, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Η εξόφληση θα γίνει σε 60 δόσεις, ενώ προβλέπεται και «κούρεμα» των οφειλών μέχρι 75%.


Στο σφυρί βγαίνει το ιστορικό πολυκατάστημα «Μινιόν» στην Πατησίων, δίπλα στην Ομόνοια, που έχει περάσει από πάρα πολλά χέρια. Το κτίριο, που έχει γίνει κουφάρι, χρειάζεται γενική ανακατασκευή και διαθέτει 21.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης.


Σύμφωνα με τον Αντώνη Ζαΐρη, αναπληρωτή αντιπρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Κύπρου, η αύξηση των εισαγωγών σε απόλυτα νούμερα, στα 34,5 δισ. ευρώ, ήταν πολύ δυναμικότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των εξαγωγών, που ήταν 22 δισ. ευρώ.


Ο τζίρος της αγοράς αθλητικών ειδών στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, παγκοσμίως δε φτάνει στα 188 δισ. δολάρια!


Ξεκάθαρος είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ε­μπορικού και Βιομηχανικού Ε­πιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Ιωάννης Μπρατάκος: «Οι ανατιμήσεις στα καταναλωτικά αγαθά, όπως ο καφές, το γάλα, τα σιτηρά, τα μέταλλα, συνδέονται άμεσα με την υπερμεγέθη αύξηση των ναυτιλιακών ναύλων και το ισχυρό σοκ που υπέστη η διεθνής τροφοδοτική αλυσίδα με την επέλαση της πανδημίας».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ