Κλειστές οι πόρτες των τραπεζών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Κλειστές οι πόρτες των τραπεζών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

-Με το σταγονόμετρο τα δάνεια – Απαγορευτικοί οι όροι που βάζουν

Κενό γράμμα παραμένουν οι κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενεργή οικονομική στήριξη (δάνεια) επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες, με συνέπεια η αγορά να αγκομαχά και να δυσκολεύεται να πάρει μπροστά. Επιχειρηματίες και ιδιώτες βρίσκουν επί της ουσίας κλειστές τις πόρτες των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς οι όροι που τους βάζουν για τη χορήγηση δανείου είναι απαγορευτικοί.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει τα διαβήματα διαμαρτυρίας που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τη στάση των τραπεζών. Γεγονός που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της πολιτικής ηγεσίας και τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος κάλεσε τις διοικήσεις να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να σταματήσουν να απορρίπτουν αιτήματα χρηματοδότησης πριν καν τα αξιολογήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα έχει φτάσει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο. Στο μεταξύ, από έρευνα που έγινε μέσα στον Οκτώβριο προέκυψε ότι το 53% των επιχειρηματιών του λεκανοπεδίου θεωρεί αβέβαιο το μέλλον των επιχειρήσεών του ακόμη και μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο και πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν μέσα από τις συμπληγάδες των μέτρων για την πανδημία και της ακρίβειας που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Το 86% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά συνιστούν μεγάλο πρόβλημα και θα επηρεάσουν το κλίμα στην αγορά. Την ίδια άποψη εκφράζει και το 82% των πολιτών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το 53% των επιχειρηματιών ζητάει από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης, διότι αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει δεν επαρκούν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ