Συμφωνία των Πρεσπών: Πάλι οι χαμένοι είμαστε εμείς;

Συμφωνία των Πρεσπών: Πάλι οι χαμένοι είμαστε εμείς;

Θα θυμάστε ίσως το επεισόδιο με την «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας», που αρνείται να αλλάξει το όνομά της και να συμμορφωθεί με τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ και ο υπουργός Αθλητισμού της Βόρειας Μακεδονίας είχαν δεσμευθεί ότι το θέμα θα λήξει άμεσα, καθώς η ομοσπονδία χρηματοδοτείται από το κράτος και έτσι εμπίπτει υποχρεωτικά στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα είχαν απειλήσει ότι θα κόψουν τη χρηματοδότηση εάν δεν συμμορφωθεί.

Απλώς να σας ενημερώσουμε ότι τόσους μήνες μετά η ομοσπονδία συνεχίζει να φέρει στον τίτλο της το όνομα «Μακεδονία»… Βεβαίως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την παραίτηση Ζάεφ, εφόσον μάλιστα η Βόρεια Μακεδονία οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές –όπου η νίκη του VMRO πρέπει να θεωρείται δεδομένη–, το θέμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας θα είναι το μικρότερο που θα έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα.

Διότι η σκοπιανή αντιπολίτευση έχει δηλώσει την πλήρη αντίθεσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πρόθεσή της να την επαναδιαπραγματευθεί. Επειδή κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, θα πρέπει να περιμένουμε το πλήρες «ξεχείλωμα» της Συμφωνίας εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Και εδώ είναι που επιστρέφουμε στην κριτική που ασκήσαμε σε εκείνους που διαπραγματεύθηκαν και υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και αυτό διότι άφηνε ορθάνοιχτα παράθυρα για την προβολή αξιώσεων και για νομιμοποίηση του «μακεδονισμού», που εξάλλου αποτέλεσε και τον πυρήνα της ελληνοσκοπιανής διαφοράς. Αν ο κ. Ζάεφ ήταν αυτός που πανηγύριζε, υπό τη σιωπή της Αθήνας, για την κατοχύρωση «μακεδονικού έθνους και γλώσσας» με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντιλαμβάνεστε πού θα φτάσει ο διάδοχός του, εφόσον τελικά προκύψει κυβέρνηση VMRO… Όταν αφήνεις ανοικτούς λογαριασμούς, σίγουρα θα τους βρεις μπροστά σου και… διογκωμένους.

Αυτό δεν αντελήφθησαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, όταν άνοιξαν τον δρόμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να απαιτήσουν να επιλυθεί διά παντός και χωρίς εξαιρέσεις και παράθυρα το ζήτημα της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ