Eπανέναρξη των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μειώνοντας τις τιμές…

Eπανέναρξη των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μειώνοντας τις τιμές…

Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής μειώθηκαν στην Ευρώπη την Τρίτη μετά την επανέναρξη των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Μόσχα ενεργεί βάσει της δέσμευσης να αυξήσει τις προμήθειες και να αμβλύνει τις ανησυχίες για ελλείψεις και υψηλές τιμές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία και πάλι αργά τη Δευτέρα μέσω αγωγού από το Γιαμάλ στη Σιβηρία, μια μέρα μετά την παύση των εξαγωγών που είχε ωθήσει τις τιμές στην Ευρώπη. Οι ροές φυσικού αερίου αυξήθηκαν αργότερα στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με γερμανικά στοιχεία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom (GAZP.MM) να αυξήσει τις προμήθειες στην Ευρώπη και να ξαναφτιάξει τα αποθέματά της εκεί μόλις αναπληρωθούν οι οικιακές δεξαμενές αποθήκευσης.

Σε ένδειξη ότι αρχίζει να εκτελεί αυτή την εντολή, η Gazprom είπε την Τρίτη ότι ξεκίνησε την άντληση φυσικού αερίου σε πέντε ευρωπαϊκές υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο.

Η Ρωσία παρέχει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι προθέσεις της για προμήθεια είναι κρίσιμες σε μια εποχή που η άνοδος των τιμών spot έχει πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα για τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ, η εξάρτηση από εισαγωγές έφτανε στο 70% και από το ρωσικό αέριο στο 32%. Το 2020 η συνολική κατανάλωση ήταν 458 δισ. κυβικά μέτρα. Η εγχώρια παραγωγή περιορίστηκε σε μόλις 47,8 δισ. κυβικά μέτρα και η εξάρτηση από εισαγωγές εκτοξεύθηκε στο 90% και από τη Ρωσία στο 43%.

Συμφωνα με το ρεπορταζαπο το Reuters, αν και οι τιμές χονδρικής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Βρετανία μειώθηκαν, αναλυτές της αγοράς είπαν ότι μια μεγαλύτερη πτώση των τιμών θα εξαρτηθεί από το εάν η Ρωσία θα κάνει περισσότερα για να αμβλύνει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες και από το πόσο κρύος είναι ο επερχόμενος χειμώνας.

«Έτσι, μέχρι να εξαφανιστούν αυτές οι ανησυχίες, οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές», δήλωσε μέσω email ο Trevor Sikorski, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Energy Aspects.

Ο Ντμίτρι Μαριντσένκο, ανώτερος διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Fitch, δήλωσε ότι η Gazprom θα χρειαστεί να αντλεί περίπου 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερο αέριο κάθε μέρα για ένα μήνα – αύξηση κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με αυτό που αποστέλλει τώρα – για να ξαναγεμίσει την ευρωπαϊκή της αποθήκη.

«Για μια τόσο σοβαρή αύξηση των προμηθειών, η Gazprom θα έπρεπε να κλείσει πρόσθετη χωρητικότητα διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας – ο Nord Stream 1 και ο Yamal-Europe (αγωγοί) δεν θα ήταν αρκετά», δήλωσε ο Marinchenko στο Reuters.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι παρακράτησε προμήθειες στην Ευρώπη για να ασκήσει πίεση στις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η Γερμανία έχει προθεσμία μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου για να πιστοποιήσει τον αγωγό.

ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΩΝ ΤΙΜΩΝ

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν φέτος λόγω παραγόντων όπως τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και η αυξημένη ζήτηση μετά την οικονομική ανάκαμψη μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω COVID-19, καθώς και των αυστηρότερων από ό,τι συνήθως προμηθειών από τη Ρωσία.

Στη Βρετανία, ορισμένες εταιρείες ενέργειας έχουν καταρρεύσει και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις ήταν εκτεταμένος.

Οι ροές Westbound στη Γερμανία στο σημείο μέτρησης Mallnow, το οποίο βρίσκεται στα πολωνικά σύνορα, ξεκίνησαν ξανά αργά τη Δευτέρα με ωριαία ένταση άνω των 3.000.000 κιλοβατώρων (kWh), αφού παρέμειναν σε μηδενικές καθαρές ροές για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Διαβάστε περισσότερα

Ο όγκος αυξήθηκε σε περίπου 9 εκατομμύρια kWh/ώρα την Τρίτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Οκτωβρίου.

Οι μετονομασίες – ή τα αιτήματα για μεταφορά φυσικού αερίου – στη Γερμανία ήταν 9.729.461 kWh/ώρα, με τα αιτήματα εξόδου για αποστολή φυσικού αερίου στην Πολωνία πολύ χαμηλότερα στις 1.013.000 kWh/ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα επίπεδα των ροών και η κατεύθυνσή τους στον αγωγό Yamal-Europe, μία από τις διαδρομές για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, διαχειρίζονται η Gascade στη Γερμανία και ο χειριστής δικτύου Gaz-System στην Πολωνία, αντίστοιχα, βάσει αιτημάτων πελατών.

Οι ροές στον αγωγό Yamal-Europe αντιστράφηκαν προς τα ανατολικά για να παραδώσουν αέριο από τη Γερμανία στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, κάτι που ορισμένοι αναλυτές απέδωσαν σε καλύτερες συνθήκες τιμολόγησης. Οι αντίστροφες ροές πρόσθεσαν πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου spot.

Οι ροές στράφηκαν για λίγο προς τα δυτικά και πάλι την περασμένη εβδομάδα πριν επιστρέψουν για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Γερμανία στην Πολωνία. Ήταν σε μηδενικές καθαρές ροές το μεγαλύτερο μέρος της Δευτέρας. Διαβάστε περισσότερα

Με πληροφορίες απο το Reuters
Φωτο: Σταθμός συμπίεσης αερίου στον αγωγό Yamal-Europe κοντά στο Nesvizh, περίπου 130 χλμ (81 μίλια) νοτιοδυτικά του Μινσκ, Λευκορωσία, 29 Δεκεμβρίου 2006. REUTERS/Vasily Fedosenko


Σχολιάστε εδώ