Χρήστος Σταϊκούρας: Ισχυρότερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (ηχητικό)

Χρήστος Σταϊκούρας: Ισχυρότερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (ηχητικό)

Την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα είναι ισχυρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και τον Βασίλη Ταλαμάγκα.

Όπως είπε, αυτό εδράζεται σε μία πλειάδα οικονομικών δεικτών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα και συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι φέτος ο ρυθμός της οικονομικής μεγέθυνσης θα είναι ισχυρός καλύπτοντας, στην χειρότερη περίπτωση, τα 2/3 της απώλειας του 2020. «Οι δείκτες, όπως είναι οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η μεταποίηση, η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων, η συρρίκνωση των κόκκινων δανείων, το λιανεμπόριο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο τουρισμός, το κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας συντείνουν και συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η χώρα ακολουθεί έναν σωστό δρόμο, έναν δρόμο ρεαλιστικής αισιοδοξίας ότι θα πετύχουμε υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση από εφέτος και για πολλά επόμενα χρόνια» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στο εισόδημα των πολιτών τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Ο ΕΝΦΙΑ επί διακυβέρνησης ΝΔ είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 22%. Στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα κατά 30% και όσο αναλόγως πέφτει το ποσοστό. Ο φόρος εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, μειώθηκε από το 22% στο 9%. Οι μεγάλες, μικρομεσαίες και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις από το 2022, θα πληρώνουν φόρο 22% από 29% που ήταν επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Η προκαταβολή φόρου για ένα φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε από το 100% μόνιμα στο 55%. Η εισφορά αλληλεγγύης μηδενίστηκε για τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι ένας από τους πυλώνες της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Η συνολική μας οικονομική πολιτική είναι υπέρ της διατήρησης και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θέλει να τις βοηθήσει, όπως έκανε μέσα στη περίοδο της πανδημίας με την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις μόνιμες μειώσεις φόρων αλλά και με τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλές, πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δυσκολία τραπεζικής χρηματοδότησης και πρόσβασης στα ευρωπαϊκά εργαλεία. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να έχουν ευκολία πρόσβασης στην αναγκαία χρηματοδότηση».

Για την άνοδο του δημοσίου χρέους ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι δεν τον ανησυχεί. «Το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται από τις αγορές και τους θεσμούς ως βιώσιμο γιατί έχει ένα εξαιρετικό προφίλ. Εκτιμούμε ότι η χώρα θα έχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το οποίο είναι το βασικότερο συστατικό για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους». Τέλος σχετικά με τον δανεισμό της χώρας μας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι την τελευταία διετία δανειζόμαστε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρώνοντας παλαιότερο χρέος που ήταν με υψηλότερους όρους. Προγραμματίζουμε το 2022 να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των οφειλών μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ήταν με υψηλό κόστος δανεισμού».

Πηγή: ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4
Φωτο αρχείου


Σχολιάστε εδώ