Αυτοδυναμία της ΝΔ ή ακυβερνησία και χάος!

Αυτοδυναμία της ΝΔ ή ακυβερνησία και χάος!

Το εκβιαστικό δίλημμα του Μητσοτάκη για τις εκλογές

Με το (εκβιαστικό) πολιτικό δίλημμα «αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ή ακυβερνησία και χάος» θα προσέλθει στις επόμενες εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης, με στόχο να συσπειρώσει πέριξ του τους πολίτες πέραν και της Νέας Δημοκρατίας, που επιθυμούν την ομαλή και χωρίς αναταράξεις πορεία της χώρας.

Την ώρα της κάλπης θα καλέσει τον ελληνικό λαό να επιλέξει ανάμεσα σε μια ισχυρή και πλειοψηφούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μια κυβέρνηση συνεργασίας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 κ.ά.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του σημειώνει ότι οι πολίτες δεν θα ρισκάρουν να θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας σε μια περίοδο που η οικονομία ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και έρχονται νέες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση θα αντιπαραθέσει τα αποτελέσματα της δικής της θητείας με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο κ. Μητσοτάκης θέλει (άσχετα από το αν θα τα καταφέρει τελικά…) εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Με το σκεπτικό ότι με το πέρας της πανδημίας η χώρα θα μπει σε μια νέα εντελώς περίοδο, ιδίως δε στο πεδίο της οικονομίας. Η βεβαιότητά του αυτή προκύπτει ως έναν βαθμό και από τις εκτιμήσεις (προβλέψεις) διεθνών οίκων αλλά και οργανισμών, που προεξοφλούν γοργή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Ανεβάζουν δε την ανάπτυξη για το 2022 στο 7% – 8% και ψηλότερα το 2023 και αργότερα. Από την άλλη, στην κυβέρνηση προσδοκούν (περιμένουν) ότι το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, κάτι που θα αποφέρει αυξημένα έσοδα στα κρατικά ταμεία και θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι το 2022 οι δείκτες θα ανέβουν πολύ ψηλά και δεν αποκλείουν να υπερβούν τους αντίστοιχους του 2019. Το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη στην πορεία προς τις εκλογές απειλείται από δύο αστάθμητους παράγοντες: Ο ένας είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πολιτική της χαλάρωσης (χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία) και αν αυτή θα παραταθεί και πέραν του 2023. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει σκληρά μέτρα για να κλείσει τις μαύρες τρύπες που θα αφήσει πίσω της η πανδημία και η οικονομική χαλαρότητα.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τα τεκταινόμενα εντός της ελληνικής επικράτειας. Αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία προέκυψαν μια παρατεταμένη κρίση με την Τουρκία, η πανδημία, μια αλληλουχία φυσικών φαινομένων (πυρκαγιές, σεισμοί κ.ά.) και εσχάτως το κύμα ακρίβειας. Γεγονότα που έπληξαν το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης και μείωσαν το πολιτικό της κεφάλαιο.

Μέχρι το τέλος της τετραετίας μεσολαβούν κοντά 20 μήνες, στη διάρκεια των οποίων πολλά μπορεί να συμβούν και να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ