Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Το εφιαλτικό σκηνικό με την ενέργεια
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν ότι οι αναμενόμενες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας και δη στους λογαριασμούς ρεύματος δεν πρέπει να τρομοκρατούν τα νοικοκυριά.
Η μέχρι στιγμής ευρωπαϊκή εμπειρία όμως τις διαψεύδει. Στην Ιταλία υπήρξαν ήδη αυξήσεις-σοκ σε ρεύμα και φυσικό αέριο, παρά την παρέμβαση της κυβέρνησης Ντράγκι.
Τα ακόμη χειρότερα έρχονται όμως από την «πράσινη» Σουηδία. Με τους πυρηνικούς σταθμούς που έκλεισαν οι τιμές της σουηδικής ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται πριν καν ξεκινήσει για τα καλά ο χειμώνας. Επιπλέον, υπάρχουν αυξημένες τιμές για τα δικαιώματα αερίου, άνθρακα και εκπομπών της ΕΕ. Η τιμή προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα. Ποτέ στο παρελθόν τα σουηδικά νοικοκυριά δεν πλήρωσαν τόσο υψηλές τιμές για την ηλεκτρική τους ενέργεια όπως σήμερα.
Βέβαια, η σουηδική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν εκπέμπει καθόλου διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο εξακολουθεί να επηρεάζεται από το κόστος του άνθρακα, του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης είναι στενά συνδεδεμένο.
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι δεξαμενές νερού των υδροηλεκτρικών έχουν στεγνώσει επειδή έβρεξε λιγότερο από το κανονικό. Η κατάσταση οδήγησε στο να ξεκινήσει στη Νότια Σουηδία η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει να περιμένουν ότι ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι 30% – 40% πιο ακριβός από ό,τι ήταν κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια.
«Την ημερομηνία της απολιγνιτοποίησης δεν τη βάζουν οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η κάθε κυβέρνηση δίνει ένα χρονικό πλαίσιο, καθότι εκείνη γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να αποφασίσει για τη χώρα της», λένε οι ευρωπαίοι γραφειοκράτες.
Φτάνουν όμως μόνο τα λόγια;
Χωρίς άμεσο κεντρικό σχέδιο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τεράστια ζητήματα, που μπορεί να οδηγήσουν και σε κοινωνικές εντάσεις.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ