Ποια προϊόντα θα πληρώνονται σε 30 και ποια σε 60 ημέρες – Εκδόθηκε η απόφαση για εφαρμογή του νόμου για τις αθέμιτες πρακτικές
Ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός στηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά, την Ελληνίδα αγρότισσα και τον Έλληνα αγρότη με τις αποφάσεις του, φροντίζοντας τόσο για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους όσο και για την έγκαιρη πληρωμή τους και τη μείωση του κινδύνου δημιουργίας καρτέλ.
Ειδικότερα:
1. Με την με αριθμό 7194/29.10.2021 (ΦΕΚ: 5141/Β/5-11-21) απόφασή του ορίζονται τα προϊόντα που προστατεύονται από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ως εξής:
Ø όσα προϊόντα παρατίθενται στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), όπως αυτά αναλυτικά προσδιορίζονται από τις κοινοτικές υποδιαιρέσεις της «Συνδυασμένης ονοματολογίας» (ΣΟ) του Καν. (ΕΟΚ) 2658/87.
Ø όσα προϊόντα μεταποιούνται από τον επαγγελματία αγρότη για να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα με τη χρήση προϊόντων που περιλαμβάνονται στο παράρτημα αυτό, τα οποία είναι δικής του παραγωγής και η μεταποίηση πραγματοποιείται στο χώρο της αγροτικής εκµετάλλευσής του ή της ιδιωτικής κατοικίας του.
2. Με την με αριθμό 1686/298736/26.10.2021 (ΦΕΚ: 5054/Β/1-11-21) απόφασή του προβλέφθηκε μεταξύ των άλλων ο τρόπος συγκρότησης και σύγκλησης των συνεδριάσεων της πενταμελούς Επιτροπής Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών
Πρακτικών που λειτουργεί στο ΥπΑΑΤ, καθώς και όλες οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή ερευνών και ακροάσεων, για την υποβολή καταγγελιών και κυρίως για την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας του προσώπου του καταγγέλλοντος.
Απ’ αυτά όσα καθίστανται ακατάλληλα προς πώληση εντός τριάντα (30) ημερών από την τελευταία πράξη συγκομιδής, παραγωγής ή μεταποίησής τους, θα πληρώνονται εντός 30 ημερών και τα υπόλοιπα εντός 60 ημερών.
Με την προστασία αυτή ενισχύεται η Ελληνίδα και ο Έλληνας παραγωγός και επιτυγχάνεται:
♦ αύξηση της διαπραγματευτικής του δύναμης
♦ άμεση πληρωμή και ρευστότητά του
♦ δυνατότητα επένδυσης σε καινοτόμους μεθόδους παραγωγής
♦ αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του
♦ βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων του
♦ αύξηση των εξαγωγών και προώθηση των Ελληνικών προϊόντων και της Ελληνικής διατροφής στη διεθνή αγορά
♦ μείωση του κινδύνου της καρτελοποίησης.