Νίκος Κογιουμτσής στο “Π”: Η αγορά σε περιδίνηση
Του
ΝΙΚΟΥ ΚΟΓΙΟΥΜΤΣΗ
Αντιπροέδρου ΕΕΑ
Μετά από μια δεκαετή κρίση, την πανδημία και τώρα την ακρίβεια, ο εμπορικός κόσμος έρχεται να αντιμετωπίσει και τα νέα υγειονομικά μέτρα που εξήγγειλε η Πολιτεία. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι συνάδελφοι έκαναν και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά γενική ομολογία τόσο των ειδικών επιστημόνων όσο και στελεχών της κυβέρνησης, τα υγειονομικά μέτρα τηρούνταν στα εμπορικά καταστήματα. Η επίδειξη rapid test για την είσοδο στο κατάστημα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, όπως γενικότερα και ο έλεγχος εκ μέρους των εμπόρων και των επιχειρηματιών για την ύπαρξη των ενδεδειγμένων πιστοποιητικών.
Η σχέση μεταξύ της επιχείρησης και των πελατών της έχει χτιστεί βήμα βήμα και είναι σε ένα άλλο επίπεδο διαμορφωμένη. Η υποχρέωση να ελέγχουμε τους πελάτες μας, δυστυχώς, κατακρημνίζει αυτήν τη σχέση και διαμορφώνει δυσμενείς συνθήκες μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Τα υγειονομικά μέτρα που μας επιβάλλονται πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στον περιορισμό της πανδημίας. Το ίδιο ισχυρίζονται και ειδικοί επιστήμονες, που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα διατυμπανίζουν ότι έως τώρα η διασπορά εντός των εμπορικών χώρων, όπου λαμβάνονται μέτρα (μάσκες, αντισηπτικά, αριθμός ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα), είναι από αμελητέα έως ανύπαρκτη.
Τα μέτρα, όμως, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη κυρίως από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το 70% των μικρών επιχειρήσεων είναι αυτοαπασχολούμενοι. Πώς είναι δυνατόν ο έμπορος που είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος στην επιχείρησή του να κάνει έλεγχο και ταυτόχρονα να εξυπηρετεί τους πελάτες; Είναι πράγματι ανέφικτο και ανεδαφικό να λειτουργήσει το μέτρο κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ένα είναι σίγουρο, ότι θα υπάρξει μειωμένη επισκεψιμότητα στην αγορά, άρα και μειωμένη κατανάλωση, σε μια χρονική περίοδο που είμαστε ήδη σε ενδιάμεσες εκπτώσεις και σύντομα θα έχουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Μέσα στην πανδημία οι επιχειρήσεις συσσώρευσαν πλήθος χρεών και από τις αρχές του επόμενου έτους καλούνται να αποπληρώσουν τόσο τα συσσωρευμένα κορονοχρέη όσο και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ευρισκόμενοι, όμως, από δω και πέρα σε ένα οιονεί mini lockdown, δεν γνωρίζω πράγματι τίνι τρόπω θα μπορέσουν οι ήδη τραυματισμένες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις πολλές υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους.
Θεωρούμε ότι πρέπει σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να προχωρήσει άμεσα σε ένα γενναίο «κούρεμα» των χρεών της πανδημίας και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 120 τουλάχιστον δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις και επιτόκια. Θεωρούμε ότι η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών δεν πρέπει να ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους, αλλά να μεταφερθεί σε βάθος χρόνου, εξαρτώμενο και από την πορεία της πανδημίας και φυσικά από την ύπαρξη των όποιων περιοριστικών μέτρων εντός των επιχειρήσεων.
Θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει άμεσα λύση και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ και στο λιανεμπόριο. Ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν υποχρεούνται σε έλεγχο των πελατών τους, πωλούν αντικείμενα και αγαθά που συναντάμε και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να προσεγγίσει την όλη διαμορφούμενη κατάσταση με νηφαλιότητα και σοβαρότητα.
Σε αυτές τις ιδιάζουσες αποφάσεις, καλό θα ήταν να είχαμε ερωτηθεί και ίσως να είχαμε συμβάλει θετικά στην όποια απόφαση θα ελάμβαναν και θα μας αφορούσε. Πρώτιστο αγαθό για την κοινωνία είναι η Υγεία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το όποιο μέτρο λαμβάνεται θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει αποτέλεσμα και να συνυπολογίζεται ο όποιος αρνητικός αντίκτυπος σε κλάδους που διαχρονικά στηρίζουν την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ