Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Στο επίκεντρο η εργασιακή θωράκιση της νέας γενιάς

Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Στο επίκεντρο η εργασιακή θωράκιση της νέας γενιάς

Της
ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Δικηγόρου και Βουλευτού ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης


Σύμφωνα με τουλάχιστον τέσσερις πρόσφατες πανελλαδικές έρευνες κοινής γνώμης, οι νέοι της χώρας, το μέλλον της Ελλάδας, εμφανίζονται βαθιά απογοητευμένοι από τους πολιτικούς, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τους θεσμούς, από τις προοπτικές τους. Το κυρίαρχο συναίσθημά τους είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον, κυρίως αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης, προαπαιτούμενο για την πλειονότητα αυτών για τη δημιουργία οικογένειας.

Είμαι φύσει και θέσει κοντά στη νέα γενιά, καθόσον, εκτός του ότι είμαι η νεότερη βουλευτής της ΝΔ στην περιφέρειά μου, έχω διαχρονικά από διάφορες θέσεις ασχοληθεί σε βάθος με τα θέματα της νεολαίας. Οι προσωπικές μου εμπειρίες από αυτήν με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νέα γενιά πιστεύει ότι αγνοείται. Εξάλλου, αυτή είναι η πρώτη γενιά η οποία βιώνει μια υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της, μετά από πολλές δεκαετίες αυξήσεων.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με τις εξαγγελίες του, έδωσε βαρύτητα στη νέα γενιά, με κεντρική κατεύθυνση την αποκατάστασή της στην αγορά εργασίας. Και όλες οι εξαγγελίες του αποτελούν μια θετική αρχή, μια βάση για να ακολουθήσουν και άλλες πολιτικές ενέργειες.

Εκτιμώ ότι ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων οι πολιτικές αυτές ενέργειες θα ήταν επωφελές να κατευθυνθούν σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος έχει ως πυρήνα τόσο τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων όσο και την ενίσχυσή τους. Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων προϋποθέτει από την Πολιτεία την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μέσω της αύξησης των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και τη θωράκιση της νομοθεσίας απέναντι σε καταστρατηγήσεις της από κακόβουλους εργοδότες.

Ως προς την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ήδη εργαζόμενων, πιστεύω ότι θα ήταν γόνιμο η Πολιτεία να προσανατολιστεί στην αύξηση του εισοδήματός τους. Ήδη η κυβέρνηση έχει μειώσει κατά 3% τις ασφαλιστικές εισφορές, μέτρο που θα παραμείνει και το 2022 και επίσης έχει αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, ενέργεια συμβολική και ενδεικτική των προθέσεών της.

Στο πλαίσιο, ωστόσο, της αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης στο 5,9% και των ισχυρών προοπτικών του για την εκ νέου προς το καλύτερο αναθεώρησή του και δεδομένου ότι η οικονομική πολιτική είναι δυναμική, έχω τοποθετηθεί ήδη από το βήμα της Βουλής αλλά και δημόσια, κατ’ επανάληψη, να προταχθεί η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, εφόσον ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέπει και στον βαθμό που το επιτρέπει. Εκτιμώ πως θα είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα για τους εργαζομένους, εφόσον παράλληλα συνδυαστεί με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Μάλιστα η ενέργεια αυτή κρίνεται πλέον πιο αναγκαία, δεδομένου ότι σύμφωνα με την 8η Έκθεση του Παρατηρητηρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τις επιπτώσεις της Covid-19 στην απασχόληση, η Ελλάδα είναι η πρώτη ανάμεσα σε χώρες που έθεσαν εκτός παραγωγής μεγάλο τμήμα του χαμηλόμισθου εργατικού δυναμικού. Με άλλα λόγια, οι φτωχότεροι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας υπέφεραν περισσότερο. Στους φτωχότερους εργαζόμενους ανήκει και μια μεγάλη πλειοψηφία των νέων ανθρώπων.

Επιπρόσθετα, η ανάγκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού ως μέτρο στήριξης της νέας γενιάς προκύπτει και από το γεγονός ότι ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα στη χώρα μας ο γενικός δείκτης για την ανεργία μειώθηκε με το άνοιγμα της αγοράς, η ανεργία των νέων αυξάνεται και το ποσοστό εκείνων που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται ή καταρτίζονται στο 20%.

Ο δεύτερος άξονας εδράζεται στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αποτελεί πλέον έμπρακτη απαίτηση των νέων οι θέσεις εργασίας να είναι με πλήρη και σταθερή απασχόληση, εφάμιλλες των προσόντων τους, καλά αμειβόμενες και με απτές προοπτικές ανέλιξης.

Ο τρίτος άξονας στηρίζεται στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και μέσω του ΟΑΕΔ και μέσω άλλων προγραμμάτων με προτεραιοποίηση τους νέους επιστήμονες. Αλλά, παράλληλα, και στην εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης δεξιοτήτων, στα οποία έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πλούτος και η προοπτική της Ελλάδας είναι οι νέοι της, τα νέα αυτά ταλαντούχα «μυαλά», που έχουν όλες τις δυνατότητες να διαπρέψουν. Η Πολιτεία έχει και υποχρέωση αλλά και κάθε λόγο να τους στηρίξει. Άλλωστε το αξίζουν!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ