Μ. Χριστοδουλάκης στο “ΠΑΡΟΝ”: Κυβέρνηση καλπάζουσας ανεπάρκειας

Μ. Χριστοδουλάκης στο “ΠΑΡΟΝ”: Κυβέρνηση καλπάζουσας ανεπάρκειας

Του
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής


Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο για τη χώρα. Τώρα το βλέπουμε πεντακάθαρα. Επενδύοντας στην επικοινωνία, έχει χάσει την ουσία.

Η εκτίναξη με γεωμετρική πρόοδο του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες ημέρες και η πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα την ημέρα εντείνει περαιτέρω την πίεση που ασκείται στο ήδη ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας, καταδεικνύοντας παράλληλα την αδιέξοδη πορεία της κυβέρνησης στη μάχη της αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτού του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Η αμεριμνησία των πρώτων φθινοπωρινών μηνών με φόντο τον φόβο του πολιτικού κόστους δεν μπορεί φυσικά να οδηγήσει στη λήψη οριζόντιων μέτρων γιατί κάτι τέτοιο πιθανόν θα ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος για την αγορά.

Από την άλλη τα κυβερνητικά μέτρα επιλεκτικής στόχευσης και οι υπεκφυγές δυστυχώς δεν μπορούν να φέρουν αισιοδοξία. Οι πολίτες έχουν αφεθεί στις αλλοπρόσαλλες κυβερνητικές πολιτικές για την καταπολέμηση της πανδημίας, γεγονός που διαπιστώνουν άλλωστε σε καθημερινή βάση, στοιβαγμένοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για το πανδημικό αυτό κύμα από πολύ νωρίς είχαμε εισηγηθεί την εντατικοποίηση των ελέγχων, την επέκταση των μέτρων υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και την ουσιαστική ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως ασπίδα σε μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού. Αλλά η κυβέρνηση αγρόν ηγόραζε.

Τη μακάρια στάση της κυβέρνησης όλους τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνει όχι μόνο το τέταρτο κύμα πανδημίας αλλά και το κύμα ακρίβειας που πλήττει τους καταναλωτές. Από τις αρχές του 2021 οι πάντες διαπίστωναν ότι η διεθνής αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, λόγω μείωσης των αποθεμάτων τους και της παράλληλης αύξησης της ζήτησης από τις ασιατικές αγορές, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε άνοδο των τιμών της ενέργειας, των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών. Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο φτάνουν το 80%, στο πετρέλαιο το 40% και στην ηλεκτρική ενέργεια το 30%. Το πάγωμα του διεθνούς εμπορίου, με έμφαση στη ναυτιλία, έχει δημιουργήσει πληθώρα στρεβλώσεων, που θα ξεπεραστούν όταν η προσφορά καλύψει πλήρως τη ζήτηση, μια εξέλιξη που θα μας απασχολεί σοβαρά τα επόμενα δύο χρόνια. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι εδώ και μήνες οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούσαν ως απότοκη των περιορισμών της πανδημίας την εμφάνιση των ελλείψεων αυτών, οι οποίες και θα σχηματίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα ένα σαφώς υψηλότερο επίπεδο τιμών. Ήδη βασικά αγαθά, όπως φρούτα, λαχανικά, νωπά ψάρια, αλεύρι, τυρί και είδη οικιακής χρήσης, έχουν νέες, αυξημένες τιμές, ενώ η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων πέρασε απευθείας στον καταναλωτή.

Μήνες τώρα, όλοι προέβλεπαν αυτήν την εξέλιξη. Μόνο η κυβέρνηση αντιστεκόταν στον σχεδιασμό ανάσχεσης του κύματος ακρίβειας στην ελληνική αγορά. Σήμερα, με τις ανατιμήσεις στο εμπόριο να φτάνουν το 35% και στη μεταποίηση να αγγίζουν το 30%, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νίπτει τα χείρας της, έχοντας γυρίσει την πλάτη στις ενώσεις καταναλωτών. Χρέος της, αφού δεν είχε την πρόνοια να δει το θέμα στην ώρα του, είναι να προστατεύσει –όσο γίνεται πλέον αυτό– το λαϊκό και μέσο εισόδημα, μειώνοντας τους δείκτες φορολογίας στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ώστε να μην πληγεί σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Επίσης οφείλει να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς και να ενισχύσει τους κρατικούς ελέγχους για την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας.

Η δίδυμη ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε πανδημία και αγορά καθυστερεί σημαντικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Έπειτα από μια δύσκολη δεκαετία ύφεσης και στασιμότητας, την οποία ακολούθησε η ανατροπή του κορονοϊού, η ελληνική αγορά πρέπει να βρει σήμερα τον βηματισμό της σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού. Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνεται πλήρως από τις πειραματικές κινήσεις και τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας καθώς και από την ολιγοπωλιακή οικονομική της αντίληψη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ