Μ. Χαρακόπουλος: Όχι “παραθυράκια” ευνοϊκής μεταχείρισης σε αμετανόητους κακοποιούς
• “Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης”
Την έντονη ανησυχία του για την εκτόξευση των κρουσμάτων της πανδημίας, αλλά και των δεκάδων καθημερινά θανάτων συνανθρώπων μας από τον κορονοϊό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
Κρίμα να χάνονται ακόμη και ανεμβολίαστοι νέοι!
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας «στη Θεσσαλία και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στη Λάρισα η κατάσταση στα νοσοκομεία, όπως και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι πραγματικά απελπιστική. Οι αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι εδώ και καιρό στα όριά τους. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι πραγματικά κρίμα, λόγω φοβιών, ιδεοληψιών και εμμονών για το εμβόλιο να χάνονται ανθρώπινες ζωές ακόμη και νέων ανεμβολίαστων, να πιέζεται το Σύστημα Υγείας, να σέρνεται η οικονομία».
Ο Μυλωνάς του Πότσδαμ
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη αξία. Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Μυλωνά του Πότσδαμ ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, απάντησε με παρρησία και αποφασιστικότητα στον βασιλιά Φρειδερίκο που ήθελε να του πάρει το μήλο με συνοπτικές διαδικασίες λέγοντάς του πως υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο. Αληθής ή όχι αυτή η ιστορία, σε κάθε περίπτωση μας διδάσκει την υψηλότατη αξία της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του απλού πολίτη σε αυτήν. Συνιστά, λοιπόν, απαρέγκλιτο όρο της κοινωνικής προόδου, της ορθής οικονομικής ανάπτυξης και της εμπέδωσης υψηλών αξιών και αρχών στο δικαιικό σύστημα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Συμβαίνει, όμως, αυτό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;
Δυστυχώς, δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που όλοι θα επιθυμούσαμε. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και στην παρούσα Κοινοβουλευτική Περίοδο. Η πολυνομία, η κακονομία, η βραδύτητα της έκδοσης των αποφάσεων που οδηγεί ακόμη και σε φαινόμενα αρνησιδικίας, είναι φαινόμενα που ταλαιπωρούν τη δικαιοσύνη και πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει στη διάσκεψη των Προέδρων κατά την ακρόαση Ανώτατων Δικαστικών.
Όπως εύστοχα σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο έμπειρος νομικός και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, “δεν μπορεί η χώρα να τρέχει με 1.000 και η δικαιοσύνη με 100”. Και δεν μπορεί, διότι, αν η δικαιοσύνη δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών, τότε και η χώρα δεν θα προχωρήσει όσο θέλουμε. Γιατί η οικονομική ανάπτυξη, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ελεύθερη επιχειρηματικότητα χρειάζονται την ασφάλεια ότι θα βρουν οι εμπλεκόμενοι σίγουρα και ορθά το δίκιο τους».
Ηλεκτρονικό έγκλημα και fake news
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα υπενθύμισε την προτροπή της βιβλικής ρήσης «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» και πρόσθεσε ότι «μέχρις ότου επικρατήσει το δίκαιο στη συμπεριφορά κάθε ανθρώπου οφείλουμε, ως κοινωνία, να επικαιροποιούμε τη νομοθεσία. Το δικαιικό σύστημα καλείται να απαντήσει πιο αποτελεσματικά στα αιτούμενα των καιρών, την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών απέναντι σε νέες μορφές εγκληματικότητας που σημειώνουν έξαρση όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης, τη διασπορά fake news, την προστασία του περιβάλλοντος. Ο νομοθέτης οφείλει σε κάθε περίπτωση να βρει τη χρυσή τομή του σωφρονισμού του κρατουμένου με την επιβολή της ενδεδειγμένης ποινής, αναλόγως της βαρύτητας και της φύσης του εγκλήματος. Ο νόμος καλείται να μην παραβλέπει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και να μην καθοδηγείται από αυτό, ούτε να αφήνει περιθώρια για ‘‘παραθυράκια’’ ευνοϊκής μεταχείρισης σε αμετανόητους κακοποιούς ειδεχθών εγκλημάτων υποσκάπτοντας έτσι το κύρος και τον ρόλο της δικαιοσύνης στην κοινωνία.
Οφείλω, όμως, κλείνοντας να πω, ότι και ως πολίτες πρέπει να απαλλαγούμε από την δικομανία και την φιλοδικία με τις δεκάδες χιλιάδες μηνύσεις, πολλές φορές “για ψύλλου πήδημα”, που δυστυχώς μας χαρακτηρίζουν επιβαρύνοντας την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισηγητική παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/lxtEj5_nIzg