Αλ. Τσίπρας: Το λέω καθαρά, αν δεν μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, τότε ήρθε η ώρα να φύγουν

Αλ. Τσίπρας: Το λέω καθαρά, αν δεν μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, τότε ήρθε η ώρα να φύγουν

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας σε συγκέντρωση στην Χαλκίδα, απ’ όπου δήλωσε ότι ξεκινά μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα ενόψει του τρίτου συνεδρίου του κόμματος τον ερχόμενο Φλεβάρη.

“Έχει, θα έλεγα, έναν ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από εδώ, από την Εύβοια και από τη Χαλκίδα αυτή τη νέα πορεία που θέλουμε, αυτή τη νέα πορεία προς τον ελληνικό λαό. Από την Εύβοια της κυβερνητικής εγκατάλειψης, θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα μακρά πορεία και να βάλουμε τα θεμέλια μιας νέας αρχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Προοδευτική Συμμαχία. Μιας νέας αρχής για την κοινωνία με την κοινωνία” ανέφερε.

Ο Αλ. Τσίπρας επέρριψε τις ευθύνες στον πρωθυπουργό για την “δραματική πορεία” της πανδημίας, για την “ακρίβεια που σαρώνει” καθώς και για την “εγκατάλειψη” των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές, κατηγορώντας τον για “κυνισμό” και “ανεπάρκεια”.

Συγχρόνως, προσκάλεσε όλους τους “προοδευτικούς” πολίτες να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να “νικήσει” στην επόμενη εκλογική μάχη, ενώ δήλωσε πως “ήρθε η ώρα να φεύγουνε το συντομότερο δυνατό”.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, αφού όπως είπε, “κάθε εβδομάδα 400 οικογένειες χάνουν τους ανθρώπους τους”, έδειξε τον πρωθυπουργό ως τον μόνο “υπεύθυνο” γι΄ αυτήν την “αποτυχία”. “…η οργή σήμερα του κόσμου είναι τεράστια και είναι παντού. Και δεν μπορούν αυτή την οργή να την κρύψουν τα καλοπληρωμένα με κρατικό χρήμα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο υπεύθυνος αυτής της αποτυχίας δεν μπορεί πια να κρυφτεί και είναι αυτός που έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να πείσουν τους πολίτες ότι δεν ευθύνεται κανένας άλλος παρά μονάχα οι ίδιοι οι πολίτες για ό,τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε πως:” Είναι αυτός που έχει εδώ και τρεις φορές από την αρχή της πανδημίας σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας. Είναι αυτός που συνειδητά έχει αφήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα με 2.500 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς από ό,τι είχε το 2019 που η πανδημία ήταν για όλους μας μια άγνωστη λέξη”.

Είναι αυτός που επέλεξε να μετατρέψει τις πολύτιμες καμπάνιες ενημέρωσης του κόσμου, σε καμπάνιες λιβανίσματος του εαυτού του στα μέσα ενημέρωσης με τα δικά σας με τα δικά μας τα λεφτά. Αυτός που έφερνε τα lock down το ένα πίσω από το άλλο και τα έφερνε χωρίς να υπάρχει μια προοπτική μια διέξοδος. Τα έσπαγε ο ίδιος τα μέτρα που εξήγγειλε και ψήφιζε οργανώνοντας κωρονο-γλέντια με τα κομματικά του στελέχη”.

Είναι αυτός που σήμερα βλέπει στη μισή Ελλάδα “ψεκασμένους”, ενώ έχει τοποθετήσει σε τρία κρίσιμα υπουργεία τους “ψεκαστήρες” του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, τα παιδιά του κ. Καρατζαφέρη”.

“Ποιον όμως να εμπιστευτούν οι πολίτες; Να εμπιστευτούν αυτόν που έχει κάνει την πανδημία ευκαιρία για δουλειές και εκδουλεύσεις; Διάβαζα προχθές ότι πάνω από 2 δισ. έχουν εκταμιευτεί από το δημόσιο Ταμείο το τελευταίο 18μηνο από τον Γενάρη του ’20 μέχρι τον Ιούνη του ’21 σε απευθείας αναθέσεις” ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους υπ. Ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας:

“Ποιον λοιπόν να εμπιστευτούν οι πολίτες; Αυτόν που έχει κάνει την πανδημία ντεκόρ για να καλλωπίσει τη δική του εικόνα; Μήπως να εμπιστευτούν τον «μη σώσετε και εμβολιαστείτε» τον κ. υπουργό της Αναπτύξεως που ξεκίνησε προχτές σταυροφορία κατά των εχθρών του χριστιανισμού; Μήπως τον υπουργό Υγείας ο οποίος μόλις πριν από λίγους μήνες –δεν μιλώ για τις παλαιότερες δηλώσεις του, τις αντιεμβολιαστικές- έλεγε ότι «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πει στους πολίτες να εμβολιαστούν». Αυτόν να εμπιστευτούμε, που ανέλαβε τη δημόσια υγεία;

Ή μήπως να εμπιστευτούμε την κ. Κεραμέως που παστώνει τα παιδιά μας 30-30 σε κάθε τάξη και συγχωνεύει σχολεία, ακόμη κι εδώ, ακόμη και στην πολύπαθη Εύβοια, στη βόρεια Εύβοια, την πιο κρίσιμη ώρα της πανδημίας;”

Η απειλή της ακρίβειας που σαρώνει

Συνεχίζοντας την ομιλία του στη Χαλκίδα, ο Αλ. Τσίπρας έστρεψε την προσοχή του στο κύμα ακρίβειας, κάνοντας λόγο για μια άλλη “απειλή στην κοινωνία μας, την απειλή της κοινωνικής περιθωριοποίησης, την απειλή της φτώχειας, της νέας υποβάθμισης της ζωής και της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων”. Όπως σημείωσε, πρόκειται για κάτι που αφορά “κάθε νοικοκυριό”, την “μεσαία τάξη” και όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, υπογραμμίζοντας ότι “και εδώ, ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ίδιος: ‘Αρνηση της πραγματικότητας, ψέματα, ανεπάρκεια στη λήψη μέτρων, αποποίηση ευθυνών”.

Περιέγραψε, δε, με τα πιο μελανά χρώματα την παρούσα κατάσταση, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στην “υψηλότερη τιμή πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας” και στο “εξοργιστικό γεγονός ότι στη χώρα που είναι «πρωταθλητές» Ευρώπης στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση της αποφασίζει να εκχωρήσει νύχτα το 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς συμμετοχή του δημοσίου”.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε “χυδαίο ψέμα” τις “παρεμβάσεις” της κυβέρνησης για την προστασία των πολιτών και παρέπεμψε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέθεσε στη ΔΕΘ, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης για τα χαμηλά εισοδήματα, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και την επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης, την επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν όσο διαρκεί η πανδημία και διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς το Δημόσιο.

“Για όσα τραγικά συμβαίνουν εδώ και δύο χρόνια στο χώρο της δημόσιας υγείας, δε φταίει η κυβέρνηση, η πανδημία είναι παγκόσμια. Για όσα τραγικά ζήσαμε με τις πρωτοφανείς σε έκταση φωτιές, δε φταίει η κυβέρνηση, φταίει η κλιματική κρίση. Για το γεγονός ότι είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια δε φταίει η κυβέρνηση είναι γενικό φαινόμενο”, δήλωσε και σχολίασε: “Αν δε φταίει σε τίποτα, να μην την εκλέγουμε, να τραβάμε έναν κλήρο αφού όλα τα καθορίζουν οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις”.

“Αυτό είναι το αφήγημα που κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης: για όλα φταίει κάποιος άλλος. Αλλά δε φταίει κάποιος άλλος, είναι θέμα σχεδιασμού, σοβαρότητας και βούλησης. Και δυστυχώς τίποτα από αυτά τα τρία δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός”, συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση έλλειψη “ενσυναίσθησης” και “κατανόησης της πραγματικότητας”, γιατί “μεγαλώσανε και ζούνε σα πρίγκιπες, έξω από την καθημερινότητα των πολλών”.

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ