Κ. Μητσοτάκης: Ξεκίνησε η αντιστροφή του brain drain
Τον ρόλο και τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού κατά τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο εργοστάσιο της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, Boehringer Ingelheim στο Κορωπί.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο πιο σημαντικός λόγος για να επενδύσει μια ξένη επιχείρηση στην πατρίδα μας δεν είναι ούτε το κανονιστικό περιβάλλον, ούτε η φορολογία, ούτε η περιορισμένη γραφειοκρατία, είναι οι άνθρωποι. Είστε εσείς. ‘Ανθρωποι εξαιρετικά καταρτισμένοι».
Αναλυτικά:
O πιο σημαντικός λόγος για να επενδύσει μια ξένη επιχείρηση στην πατρίδα μας δεν είναι ούτε το κανονιστικό περιβάλλον, ούτε η φορολογία, ούτε η περιορισμένη γραφειοκρατία, είναι οι άνθρωποι. Είστε εσείς. Ανθρωποι εξαιρετικά καταρτισμένοι», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πλέον η διαδικασία του brain drain έχει αντιστραφεί, αφενός καθώς πολλές επιχειρήσεις δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και αφετέρου διότι η σταθερά θετική πορεία της χώρας αποπνέει εμπιστοσύνη στους ξενιτεμένους και τους δίνει επιπλέον κίνητρο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με δύο ελληνίδες εργαζόμενες οι οποίες επέστρεψαν μετά από χρόνια παραμονής στο εξωτερικό και δήλωσαν δικαιωμένες για την επιλογή τους, τονίζοντας ότι τους προσέλκυσαν οι θέσεις εργασίας υψηλών προδιαγραφών που βρήκαν στη χώρα μας.
«Είμαστε πολύ περήφανοι ως κυβέρνηση που έχουμε καταφέρει πια να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αντιστροφής του brain drain και να το κάνουμε brain gain. Οι ιστορίες σας δεν είναι μοναδικές. Όσο συζητώ με μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, οι οποίες ανοίγουν καινούργιες θέσεις απασχόλησης, ειδικά θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόσο μου μεταφέρουν πολλές ιστορίες νέων παιδιών που αποφασίζουν να κάνουν το βήμα της επιστροφής στην πατρίδα», τόνισε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
«Το κάνουν και διότι βρίσκουν εδώ στην Ελλάδα, πια, μια επαγγελματική ενασχόληση αντάξια των προσόντων τους. Το κάνουν πιστεύω κιόλας γιατί έχουν εμπιστοσύνη, πια, στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εργαζόμενοι με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση από τα ελληνικά πανεπιστήμια»
Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Hubertus von Baumbach, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς, Δημήτρης Αναγνωστάκης.
«Οι άνθρωποι που είναι εδώ έχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα αντιδιαβητικά φάρμακα που παράγονται εδώ πάνε σε όλο τον κόσμο», είπε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. von Baumbach, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει τη σημαντική προσφορά της εταιρείας, την επενδυτική της δραστηριότητα και τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας. «Η δουλειά μας είναι να δημιουργήσουμε επενδύσεις, εγχώριες και ξένες», τόνισε.
Στην δική του ομιλία, ο κ. von Baumbach εξήγησε ότι η Boehringer Ingelheim επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα γιατί «νιώθουμε ευπρόσδεκτοι, και ευχαριστούμε γι’ αυτό», προσθέτοντας πως «ο δεύτερος λόγος, είναι οι άνθρωποι».
Η εταιρεία υλοποιεί νέες επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την περίοδο 2019 – 2025, ενώ επένδυσε 80 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ του 2009 και του 2018.
Ο κ. Αναγνωστάκης στην ομιλία του σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αναμένουμε το 2025 οι εξαγωγές από την Ελλάδα να φτάσουν 1,4 δισ. ευρώ. Είμαστε περήφανοι για τα πλάνα μας, τα όνειρα μας αλλά και τις αγωνίες μας».
Ο διευθυντής του εργοστασίου, Νίκος Μαζωνάκης, τόνισε από την πλευρά του ότι «στόχος είναι οι θέσεις εργασίας να αυξάνονται. Εδώ οι εργαζόμενοι είναι το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της εξέλιξης και έχουν το υψηλότερο επίπεδο επιμόρφωσης σε όλο τον κόσμο. Η φήμη του εργασιακού μας περιβάλλοντος έχει οδηγήσει αρκετά παιδιά, Ελληνόπουλα που δούλευαν στο εξωτερικό, να γυρίσουν και να δουλεύουν εδώ και αντί για brain drain να έχουμε brain gain».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο παραγωγής της μονάδας, η οποία λειτουργεί από το 1975, παράγει φάρμακα που εξάγονται σε 80 χώρες ανά τον κόσμο και αποτελεί σημαντικό κόμβο στο ευρωπαϊκό δίκτυο της επιχείρησης. Η Boehringer Ingelheim έχει σταθερή παρουσία στην Ελλάδα από το 1966, ενώ σήμερα απασχολεί περισσότερους από 550 εργαζόμενους στις εγχώριες δραστηριότητές της.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού
«Κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Είχα ετοιμάσει κάποιες σκέψεις αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω από στήθους, παίρνοντας έμπνευση από τις πολύ ωραίες και ουσιαστικές τοποθετήσεις οι οποίες προηγήθηκαν.
Είμαι σήμερα εδώ -όπως είχα δεσμευτεί να κάνω- για να αναγνωρίσω την πολύ σημαντική προσπάθεια μιας εταιρείας η οποία εξάγει το 40% των συνολικών φαρμάκων που εξάγονται από τη χώρα.
Κύριε Πρόεδρε, είστε η μόνη ξένη φαρμακευτική εταιρεία -από αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα- η οποία έχει επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή στη χώρα μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το αναγνωρίσω και να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη την οποία διαχρονικά δείχνετε στην Ελλάδα, επενδύοντας σημαντικούς πόρους στην επιχείρηση. Και φτάνοντας στο σημείο να έχετε ένα εργοστάσιο το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πριν, το οποίο πραγματικά είναι υποδειγματικό, καινοτόμο και πιστεύω από τα καλύτερα στο είδος του στον κόσμο.
Νομίζω ότι γι΄αυτό και εσείς και, κυρίως, οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή σας έχετε κάθε λόγο να είστε εξαιρετικά υπερήφανοι.
Και πετύχατε πράγματι να πάρετε την άδεια του FDA έτσι ώστε να εξάγετε πια και στις Ηνωμένες Πολιτείες -τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου- ένα καινοτόμο αντιδιαβητικό φάρμακο, το οποίο προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς με διαβήτη, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις που χρειάζονται το φάρμακο αυτό.
Και θέλω να επισημάνω το αυτονόητο: ότι όταν μια επιχείρηση -διεθνής, πολυεθνική- αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα, το κάνει έχοντας υπόψη ορισμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι αφενός η φιλικότητα μιας χώρας προς τις ξένες επενδύσεις, πόσο εύκολο είναι να δρομολογηθεί μια επένδυση, ποια είναι τα οικονομικά κίνητρα τα οποία η χώρα μπορεί να δίνει έτσι ώστε να καταστεί ελκυστική έναντι άλλων προορισμών.
Όμως, πιστεύω, τελικά, ότι ο πιο σημαντικός λόγος για να επενδύσει μια ξένη επιχείρηση στην πατρίδα μας δεν είναι ούτε το κανονιστικό περιβάλλον, ούτε η φορολογία, ούτε η περιορισμένη γραφειοκρατία. Είναι οι άνθρωποι. Είστε εσείς, άνθρωποι εξαιρετικά καταρτισμένοι. «Προϊόντα» οι πιο πολλοί -υποθέτω- των ελληνικών πανεπιστημίων, των ελληνικών τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι οποίοι βρίσκετε γόνιμη και ουσιαστική απασχόληση με σημαντικές προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης σε μια εταιρεία η οποία σας εμπιστευεται και την οποία εμπιστεύεστε.
Και θεωρώ πάρα πολύ ενθαρρυντικό, τολμώ να πω πολύ αισιόδοξο, το μήνυμα το οποίο μας έδωσαν σήμερα η Γιανναλένα και η Κατερίνα. Δύο εξαιρετικά καταρτισμένες ελληνίδες οι οποίες έφυγαν από την πατρίδα μας τα χρόνια της κρίσης αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, γιατί πολύ απλά η χώρα μας εκείνες τις εποχές, σε αυτά τα πέτρινα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας, δεν μπορούσε πολύ απλά να προσφέρει επαρκείς επαγγελματικές ευκαιρίες στα πολύ καλά καταρτισμένα νέα Ελληνόπουλα τα οποία τελείωναν τα ελληνικά πανεπιστήμια.