ΕΕ και ΗΠΑ: Παγκόσμια συμφωνία για τον αειφόρο χάλυβα και το αλουμίνιο

ΕΕ και ΗΠΑ: Παγκόσμια συμφωνία για τον αειφόρο χάλυβα και το αλουμίνιο

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάιντεν συμφώνησαν να ξεκινήσουν συζητήσεις για μια παγκόσμια συμφωνία για τον αειφόρο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Οπως ανάφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο στη διατλαντική σχέση και στις προσπάθειες ΕΕ-ΗΠΑ για την επίτευξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες βιομηχανίες των παγκόσμιων βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να παύσουν τις διμερείς διαφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το χάλυβα και το αλουμίνιο.

Αυτό σημαίνει την επανεκκίνηση της διατλαντικής εμπορικής σχέσης, όπως η έναρξη του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ και η αναστολή των δασμών στις διαφορές Boeing-Airbus.

Η κατασκευή χάλυβα και αλουμινίου είναι μία από τις υψηλότερες πηγές εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως. Για να είναι βιώσιμη η παραγωγή και το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υψηλής έντασης άνθρακα της βιομηχανίας, μαζί με προβλήματα που σχετίζονται με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Η συμφωνία θα επιδιώξει να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βιομηχανιών, να ενθαρρύνει την παραγωγή και το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου χαμηλής έντασης άνθρακα και να αποκαταστήσει συνθήκες προσανατολισμένες στην αγορά.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα καταργήσουν τους δασμούς του άρθρου 232 στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να διακόψουν τις αντίστοιχες διαφορές τους στον ΠΟΕ για αυτό το θέμα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε: «Η παγκόσμια συμφωνία θα προσθέσει ένα ισχυρό νέο εργαλείο στην προσπάθειά μας για βιωσιμότητα, επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου μας. Η εκτόνωση μιας ακόμη πηγής έντασης στη διατλαντική εμπορική εταιρική σχέση θα βοηθήσει τις βιομηχανίες και στις δύο πλευρές. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ανανεωμένη, στραμμένη προς το μέλλον ατζέντα μας με τις ΗΠΑ».

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis δήλωσε: «Συμφωνήσαμε να πατήσουμε το κουμπί παύσης στην εμπορική μας διαμάχη χάλυβα και αλουμινίου, πατώντας ταυτόχρονα το κουμπί έναρξης για τη συνεργασία σε μια νέα Παγκόσμια Συμφωνία για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο. Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα για την ευρύτερη επαναφορά των διατλαντικών σχέσεων. Η απόφαση των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τους προηγούμενους όγκους συναλλαγών των εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ μας δίνει χώρο για να εργαστούμε για μια ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα ανταποδώσει αυτήν την αποκλιμάκωση αναστέλλοντας τα δικά μας μέτρα εξισορρόπησης. Μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε σε μια πιο μακροπρόθεσμη ατζέντα διατλαντικού εμπορίου, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για ένα τελικό, διαρκές αποτέλεσμα σε αυτό το ζήτημα».

Το Ιστορικό

Τον Ιούνιο του 2018, η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ εισήγαγε δασμούς σε 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου και περαιτέρω δασμούς τον Ιανουάριο του 2020 που επηρέασαν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ των εξαγωγών της ΕΕ ορισμένων παράγωγων προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου. Η ΕΕ εισήγαγε μέτρα εξισορρόπησης τον Ιούνιο του 2018 για τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την ΕΕ αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (παρόμοια απάντηση της ΕΕ ακολούθησε τη δεύτερη δέσμη δασμών των ΗΠΑ το 2020). Τα υπόλοιπα μέτρα εξισορρόπησης, που επηρεάζουν τις εξαγωγές αξίας έως και 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2021. Η ΕΕ ανέστειλε αυτά τα μέτρα έως την 1η Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να δώσει χώρο στα μέρη να συνεργαστούν μακροπρόθεσμα λύση. Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, τα μέτρα αυτά δεν θα θεσπιστούν.


Σχολιάστε εδώ