Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να συγκρουστεί με την εκλογική του πελατεία – Συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος την ώρα της πανδημίας

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να συγκρουστεί με την εκλογική του πελατεία – Συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος την ώρα της πανδημίας

– Παριστάνει ότι πρωθυπουργεύει μία άλλη χώρα

– Αν δεν τον στήριζε η διαπλοκή, σήμερα δεν θα ήταν Πρωθυπουργός

– Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 και μείωση του ΕΦΚ, αλλιώς ο χειμώνας θα είναι αφόρητος

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στον Θανάση Μερτζάνη και το Star Κεντρικής Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε ολοκληρωτικά την ευθύνη για την πανδημία στον πρωθυπουργό που δεν θα κυβερνούσε χωρίς τα ΜΜΕ της διαφθοράς.
Ζήτησε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τις αυξήσεις του 2+2% της κυβέρνησης.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας και πιστεύει ότι θα κρυφτεί πίσω από την προστασία της πλειοψηφίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης που τον στηρίζουν. Εάν δεν υπήρχε η διαπλοκή να τον στηρίζει, δεν θα ήταν σήμερα πρωθυπουργός. Έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής περιθωριοποίησης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, τα νοικοκυριά βλέπουν τρομακτικές αυξήσεις στους προϋπολογισμούς τους και ο ίδιος κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

Και πρόσθεσε: «ο κ. Μητσοτάκης δεν λαμβάνει σοβαρά μέτρα γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί με αυτό που βλέπει στις μετρήσεις ως δική του εκλογική πελατεία».

«Το γεγονός ότι δεν έφερε μονοκλωνικά σκευάσματα, φαρμακευτικές θεραπείες έγκαιρα στην Ελλάδα, όπως κάνανε άλλες χώρες. Είναι ένας συνδυασμός γεγονότων.

Η ουσία όμως σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να βρίσκεται η χώρα στις τελευταίες της Ευρώπης, δεύτερη από το τέλος μετά τη Βουλγαρία και να βγαίνεις και να λες ως πρωθυπουργός της χώρας, με ευθύνη, ότι τα πράγματα πάνε καλά, όλα είναι υπό έλεγχο. Πότε λοιπόν θα είναι τα πράγματα εκτός ελέγχου; Χάνουμε κάθε εβδομάδα που περνάει ένα χωριό 400 – 500 πολιτών. 400 συμπολίτες μας φεύγουν κάθε εβδομάδα. Τι θα γίνει λοιπόν; Πότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για να το αναγνωρίσει αυτό ο πρωθυπουργός και να πάρει μέτρα;»

Ακρίβεια και ενέργεια

Το δεύτερο θέμα όπου επικέντρωσε τα πυρά του ο κ. Τσίπρας, είναι το θέμα της ακρίβειας. «Αν δεν στηρίξεις τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από ένα – ελπίζουμε παροδικό – φαινόμενο, θα έχεις τεράστιες απώλειες. Θα βγουν στο περιθώριο, στη φτώχεια, έξω από την οικονομική δραστηριότητα… Την ώρα που έχουμε ένα τεράστιο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα θεσμικό μέτρο. Ενώ τώρα χρειάζεσαι μία ισχυρή ΔΕΗ για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές στον ανταγωνισμό, όπως έκανε επί των ημερών μας που δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ το τιμολόγιο, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης τώρα και λέει ιδιωτικοποίηση, εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ με ΑΜΚ χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου. Πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η αγορά δεν τα ρυθμίζει όλα, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης. Η αγορά ρυθμίζει να έχουν κέρδος κάποιοι ιδιώτες». 

Κριτική όμως άσκησε και για το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης: «Όλοι είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο απομείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά δεν μπορείς να πας μέσα σε τρία χρόνια, όταν ο σχεδιασμός ο δικός μας ήταν να πάμε σε 15. Τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας. Όταν πας σε τρία χρόνια, θα πας άτσαλα, με έναν τρόπο που δεν είναι μελετημένος και θα βρεθείς προ εκπλήξεων».

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια, έχει την πιο ακριβή τιμή στην χονδρική πώληση του ρεύματος. Είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους, πρωταθλήτρια σε καταστροφές γιατί φταίει η κλιματική αλλαγή, πρωταθλήτρια στην ακρίβεια – φταίει το γενικότερο φαινόμενο. Ε, κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνησή μας τα διαχειρίζεται!».

όσο θα κυβερνάει ο κ. Μητσοτάκης, αν κυβερνήσει για πολύ ακόμη, ο μέσος Έλληνας θα βρεθεί στην ανάγκη να πάει να ανάψει κάνα κερί μπας και σωθούμε.

Σε ερώτηση για την τροπολογία που κατατίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκκλησίες και τους ελέγχους των πιστών κατά την προσέλευσή τους εκεί.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Καλά, όσο θα κυβερνάει ο κ. Μητσοτάκης, αν κυβερνήσει για πολύ ακόμη, ο μέσος Έλληνας θα βρεθεί στην ανάγκη να πάει να ανάψει κάνα κερί μπας και σωθούμε. Αλλά δεν νομίζω ότι το θέμα είναι ότι οι εκκλησίες είναι χώροι υπερμετάδοσης.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Κι εγώ, επειδή έχω πολλούς και πολλές ηλικιωμένους ανθρώπους γνωστούς που θέλουν να πάνε να προσευχηθούν, είναι θρησκευόμενοι και δεν πάνε. Και δεν πάνε γιατί δεν τους προστατεύει η πολιτεία και δεν τους προστατεύει και η ίδια η εκκλησία. Και αυτό το οποίο καταθέσαμε χθες θα έπρεπε να είναι και μια μέριμνα και της ίδιας της εκκλησίας.

Διότι όταν το Σύνταγμά μας μιλάει για την ανεμπόδιστη πρόσβαση, εδώ έχουμε ένα εμπόδιο στην πρόσβαση από τους ανθρώπους οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι αλλά είναι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά έχουν χαμηλά αντισώματα, αλλά φοβούνται γιατί πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση και τους λες πήγαινε να προσευχηθείς, αλλά ξέρεις κάτι, δίπλα σου μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος από άποψη είναι ανεμβολίαστος και να φέρει τον ιό. Δεν θα προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Στο όνομα να μην δυσαρεστήσουμε μια μικρή μειοψηφία η οποία μας ψηφίζει, ή που μπορεί να θέλουμε να μας ψηφίζει και να μη δυσαρεστηθεί; Αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης τώρα. Συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος. Σαν πολιτευτής, ενώ είναι πρωθυπουργός, με ευθύνη την ώρα της πανδημίας.

Άρα λοιπόν η πρότασή μου ίσα ίσα δεν έχει καμία έννοια στοχοποίησης των ναών και της θρησκευτικής λειτουργίας. Έχει την έννοια της προστασίας των πιστών και του δικαιώματος, του συνταγματικού δικαιώματος της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων.»


Σχολιάστε εδώ