Κτηματολόγιο: Ανατρεπτικές ρυθμίσεις υπέρ ιδιοκτητών

Κτηματολόγιο: Ανατρεπτικές ρυθμίσεις υπέρ ιδιοκτητών

Προ των πυλών νέες ρυθμίσεις υπέρ των ιδιοκτητών για τα ακίνητα μέσα σε δασικές ή αγροτοδασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα:
1. Τίτλοι ιδιοκτησίας άνω της 20ετίας, που όμως μπορεί να έχουν μεταγραφεί και μεταγενέστερα, κατοχυρώνουν τον ιδιοκτήτη, εφόσον υπάρχουν τοπογραφικά.
2. Το Δημόσιο απαγορεύεται να ασκεί ένδικα μέσα σε αποφάσεις που αναγνωρίζουν κυριότητα ιδιωτών σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
3. Η μεταβίβαση των αγροτικών εκτάσεων ευρύτερου κτήματος στο οποίο περιέχονται και δασικές εκτάσεις, χωρίς την άδεια του δασαρχείου, δεν συνιστά παράνομη κατάτμηση.
4. Στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο της κυριότητας του Δημοσίου επί δασών και δασικών εκτάσεων, αυτό δεν ασκεί ένδικα μέσα κατά αποφάσεων του κτηματολογικού δικαστή, με τις οποίες αναγνωρίζεται η κυριότητα ιδιωτών, εφόσον δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας.
5. Η κατακύρωση ενός ακινήτου «αγνώστου ιδιοκτήτη» ισχύει και σε περιοχές για τις οποίες το Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά ο πολίτης έχει τίτλους ιδιοκτησίας που συντάχθηκαν έως την 1η Ιουλίου 2001, έστω και αν μεταγράφηκαν αργότερα.
6. Το Δημόσιο δεν διεκδικεί εκτάσεις οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
7. Τα αρμόδια συμβούλια μπορούν να ερευνήσουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ό,τι στοιχείο κρίνουν για να βγει ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ