Πέτρος Φιλίππου στο “Π”: Τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν λύθηκαν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ
Του
ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Δημάρχου Σαρωνικού
Κατά τη μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων αλλά και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού οι δήμοι απέδειξαν ότι αποτελούν σταθερούς πυλώνες στήριξης των πολιτών μέσω των κοινωνικών τους δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης. Απέδειξαν ότι αποτελούν φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας και ότι μπορούν να μετατραπούν σε ατμομηχανές ανάπτυξης ακόμη και στις δύσκολες συγκυρίες. Ασφαλώς, η τοπική αυτοδιοίκηση, για να συνεχίσει να επιτελεί τον υποστηρικτικό της ρόλο, χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη και θωράκιση.
Στο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε 14 – 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, οι αιρετοί περίμεναν με αγωνία να δοθούν απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα και στα προβλήματα που τους απασχολούν. Εντούτοις αυτό που αποτυπώθηκε με ξεκάθαρο τρόπο ήταν η αδυναμία της κυβέρνησης να αναλάβει δεσμεύσεις και να δώσει λύσεις ώστε η ΤΑ στην Ελλάδα να αποτελέσει επιτέλους έναν ενισχυμένο φορέα διακυβέρνησης, που με αποκεντρωμένο και άμεσο τρόπο θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Πρόκειται για συμπέρασμα που αποτελεί κοινό τόπο αυτοδιοικητικών απ’ όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης και κομματικής προτίμησης.
Για παράδειγμα, δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική δέσμευση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, την αποκέντρωση εξουσιών, τις προσλήψεις προσωπικού, τα οικονομικά των δήμων και για μια σειρά από ζητήματα καίριας σημασίας.
Στα θετικά του Συνεδρίου συγκαταλέγονται οι εξαγγελίες για αύξηση των ΚΑΠ κατά 50 επιπλέον εκατ. ευρώ το 2022 και κατά 15% το 2023 αλλά και για τα 320 εκατ. ευρώ για δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις». Χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία των παροχών αυτών, δεν θα μπορούσα παρά να συμπληρώσω ότι είναι μάλλον σταγόνα σε έναν ωκεανό προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.
Η εξαγγελθείσα κατανομή κονδυλίων μέσω ΚΑΠ για την κάλυψη των δαπανών που έκαναν οι δήμοι για την πανδημία και την υποεισπραξιμότητα που αυτή προκάλεσε είναι ανεπαρκής. Οι δήμοι έχουν πρόβλημα ακόμα και να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και αυτό γιατί η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, με την πλειοψηφία εξ αυτών να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά της έξοδα.
Στον Δήμο Σαρωνικού, για παράδειγμα, εξυπηρετούμε καθημερινά 23 χλμ. παραλιακού μετώπου με χιλιάδες επισκέπτες, χωρίς πρακτικά να έχουμε έσοδα από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα που εκμεταλλεύονται τις ακτές, ενώ και η Κτηματική Υπηρεσία μας προβάλλει δυσκολίες. Την ίδια στιγμή επωμιζόμαστε το τεράστιο κόστος για την καθαριότητα αλλά και για τις εγκαταστάσεις υδροδότησης που υπάρχουν στις παραλίες, χωρίς βοήθεια ούτε από την κεντρική διοίκηση, σε μια χρονιά που πραγματικά τα έσοδά μας κατακρημνίστηκαν λόγω της πανδημίας.
Ασφαλώς, παρεμφερείς ανάγκες παρουσιάζονται σε όλους τους δήμους της χώρας. Η αύξηση των λειτουργικών δαπανών χρειάζεται πραγματικά γενναίες αποφάσεις και όχι ημίμετρα.
Ένα ακόμη πεδίο για το οποίο η ΤΑ περίμενε απαντήσεις από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν η εξέλιξη των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς αποτελεί κοινό τόπο ότι οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις εντάξεις έργων ναρκοθετούν τις προσπάθειες των δήμων για δημιουργία υποδομών. Και εδώ όμως οι ανακοινώσεις για την αύξηση των κονδυλίων για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αξιολογούνται ως μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για τη διετή σχεδόν καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο εξαγγέλθηκε για να αντικαταστήσει το προηγούμενο Πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο εξελισσόταν ομαλά μέχρι την κατάργησή του.
Στα θετικά του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ συγκαταλέγω τη συνεδρίαση του «Δικτύου Δημάρχων για την Αειφορία, την Ισόρροπη Ανάπτυξη και τις ΑΠΕ», γιατί απέδειξε ότι οι αιρετοί διεκδικούν μέσα από απαρέγκλιτες δημοκρατικές διαδικασίες το καλύτερο για τον τόπο τους. Διεκδικούν να δώσουν φωνή στους δημότες τους, ώστε οι αποφάσεις που τους αφορούν να μη λαμβάνονται ερήμην τους.
Το Δίκτυο αποτελείται από 32 αιρετούς περιοχών της χώρας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άμετρης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις περιοχές τους. Για εμάς, τα μέλη του Δικτύου, το κρίσιμο πρόταγμα είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος θα συγκροτήσει μια δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική, σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των δήμων, τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών καθώς και το ισοζύγιο μεταξύ ενεργειακού οφέλους και περιβαλλοντικής καταστροφής.
Είναι η ώρα να αλλάξουμε όλοι μαζί τον συγκεντρωτικό τρόπο που λειτουργεί το κράτος και να δώσουμε βήμα στις τοπικές κοινωνίες και στην Αυτοδιοίκηση. Να διεκδικήσουμε αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική διοίκηση και μετατόπισή τους στην ΤΑ, ώστε να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες, να αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους και να δώσουμε βιώσιμες λύσεις.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: tanea.gr