Ούτε μια λεξούλα συμπαράστασης στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τον αμερικανό Πρόεδρο!

Ούτε μια λεξούλα συμπαράστασης στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τον αμερικανό Πρόεδρο!

Μας πούλησαν;

Eίδαμε με μεγάλη απογοήτευση το αποτέλεσμα της συνάντησης και πολυδιαφημισμένης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν διαβάσαμε για την περιβαλλοντική κρίση, τη μάχη κατά της πανδημίας και μια γενική αναφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ούτε μία αναφορά στην κατάσταση πολιορκίας στην οποία ζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καμιά αναφορά στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Δεν υπήρξε μια απλή έστω αναφορά στον διωγμό που υφίστανται οι χριστιανοί (συγκαλυμμένα) στην Τουρκία και (απροκάλυπτα) σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή… Απλώς, στη συνάντηση που είχε ο κ. Βαρθολομαίος με τον Άντονι Μπλίνκεν ο αμερικανός ΥΠΕΞ φέρεται να είπε ότι η Χάλκη είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν… Το μήνυμα όμως από τη συνάντηση του Λευκού Οίκου ήταν αποθαρρυντικό. Πολύ περισσότερο που ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί προσωπική, φιλική σχέση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τις τελευταίες δεκαετίες…

Το ελληνικό λόμπι τι κάνει;
Ίσως θα πρέπει να ξανασχεδιασθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ και να επαναπροσδιορισθεί η σχέση του με την Εκκλησία, πολύ περισσότερο όταν όλα δείχνουν ότι, κυρίως μετά την αναρρίχηση του κ. Ελπιδοφόρου στην κεφαλή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχει υπάρξει μια σοβαρή άμβλυνση του εθνικού χαρακτήρα της Αρχιεπισκοπής. Και προφανώς κανείς δεν θέλει –πολύ περισσότερο το ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής– τη μετατροπή της σε έναν απλό, ουδέτερο θρησκευτικό θεσμό, που απλώς θα συντηρεί το προσωπικό της και θα μαζεύει χρήματα από την ομογένεια για τις λειτουργικές ανάγκες του Πατριαρχείου…

Χώρα-υπόδειγμα η Τουρκία, Παναγιώτατε;
Όμως ιδιαίτερα προβληματικές ήταν και οι αναφορές του κ. Βαρθολομαίου στη διάρκεια του προγεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη ο τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον και προσωπικός φίλος του Ερντογάν Χασάν Μουράτ Μερκάν. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε λοιπόν ότι η «αποστολή του είναι καθαρά πνευματική και δείχνει πως μπορεί να είναι η Τουρκία όχι μόνο μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς αλλά και μια χώρα που χτίζει γέφυρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης». Χαρακτήρισε μάλιστα την υποδοχή του πρεσβευτή «παράδειγμα αμοιβαίου διαλόγου και σεβασμού».

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τους περιορισμούς που υφίσταται και προσωπικά ο κ. Βαρθολομαίος ως τούρκος πολίτης, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αντιμετωπίζεται ως ίδρυμα υπαγόμενο στη Νομαρχία Κωνσταντινουπόλεως. Αλλά το να βρίσκεται στην Αμερική, όπου του δίνεται η ευκαιρία να προβάλει, με τις πλάτες μάλιστα του Λευκού Οίκου, τα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και ο ίδιος να εξυμνεί την Τουρκία ως χώρα-υπόδειγμα μάλλον πρόκειται περί εντελώς λανθασμένης στρατηγικής… Εκτός αν κάποιοι έχουν επιλέξει να εξυμνούν τον κ. Ερντογάν, ελπίζοντας ότι θα έχουν το πράσινο φως στη διαδοχή Βαρθολομαίου, όταν και όποτε προκύψει.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ