Νίκος Τόσκας στο “Π”: «Νόμος και τάξις» ή σεβασμός στον νόμο και στον πολίτη;
Του
ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ
πρώην Υπουργού και Υποστράτηγου ε.α.
Το τελευταίο περιστατικό στο Πέραμα, με τον θάνατο ενός 18χρονου Ρομά και τον τραυματισμό ενός άλλου, μας προβληματίζει για το αν είναι τυχαίο ή είναι συνέπεια της αντίληψης «εσείς είστε το κράτος», που καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση και ειδικά από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Να θυμίσω ότι μέχρι το 2015 υπήρχε ιδιαίτερη ένταση στην κοινωνία λόγω των Μνημονίων, με καθημερινές σχεδόν συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και με συγκρούσεις πολιτών με την Αστυνομία. Είχε βέβαια προηγηθεί το 2008 και η δολοφονία Γρηγορόπουλου, με τα επεισόδια που ακολούθησαν.
Από το 2015 η κύρια προσπάθεια της νέας τότε κυβέρνησης, και εμένα από τον Σεπτέμβριο, ήταν αφιερωμένη στην αποκατάσταση της ηρεμίας, ενός κλίματος συναίνεσης και προσανατολισμού της Αστυνομίας στη μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας και κύρια των ναρκωτικών, επειδή θεωρείται κομβικός ο ρόλος τους και για άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Παράλληλα, μας απασχολούσε το μεταναστευτικό ζήτημα, η κατασκευή υποδομών υποδοχής αλλά και η προστασία από τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ενέργειες που εκείνο τον καιρό έπλητταν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σε αυτό το θέμα υπήρξε απόλυτη επιτυχία χάρη και στη στενή συνεργασία με άλλες χώρες.
Την τετραετία 2015 – 2018, σε σχέση με την τετραετία 2011 – 2014, μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες κατά 43%, οι ληστείες κατά 17% και οι κλοπές-διαρρήξεις κατά 9%.
Η στάση της τότε αντιπολίτευσης, όχι μόνο της μείζονος αλλά και όλων των συντηρητικών ή ακόμη και κεντρώων αποχρώσεων, δεν ήταν απλά επικριτική, αλλά πολεμική. Μαζί βέβαια με τα συμμαχικά τους Μέσα Ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή που πρέσβεις μεγάλων χωρών ζητούσαν με επιστολές μείωση της φύλαξής τους γιατί η Ελλάδα ήταν ασφαλής χώρα, η ΝΔ καλλιεργούσε την εικόνα της ανομίας και της ανασφάλειας.
Οι επιτυχίες εναντίον του κοινού εγκλήματος και ιδιαίτερα η σύλληψη μεγάλων κυκλωμάτων ναρκωτικών υποβαθμίζονταν προκειμένου να αναδειχθούν προβλήματα στα Εξάρχεια (πραγματικά ή διογκωμένα) ή οι ρίψεις προκηρύξεων.
Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, ειδικά των ειδικών φρουρών, φιλοξενούνταν καθημερινά στα κανάλια για να κάνουν αντιπολίτευση. Το ίδιο βέβαια κάνουν και τώρα, όμως για να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση.
Μετά τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μαζί με μια ομάδα απόστρατων, έδωσαν το σύνθημα αποκατάστασης της τάξης. Με λυμένα τα χέρια πλέον οι αστυνομικοί καλούνταν να αντιμετωπίσουν το «πολιτικό έγκλημα». Δηλαδή, να εκκενώσουν τις καταλήψεις, να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις, να τις περιορίσουν σε συγκεκριμένους χώρους, να συγκρουστούν στη Νέα Σμύρνη με απλούς πολίτες. Με πρωτοφανή βιαιότητα και σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγώντας πολιτικές πολλών ετών στην πρακτική της Αστυνομίας. Για παράδειγμα, τα ΕΚΑΜ (Ειδικές Κατασταλτικές Μονάδες), που χρησιμοποιούνταν με βάση τον νόμο μόνο σε αεροπειρατείες, οπλισμένους εγκληματίες κ.λπ., άρχισαν να χρησιμοποιούνται για εκκένωση καταλήψεων. Εκεί που θα μπορούσε να γίνει ήπια επέμβαση ασκούσαν υπέρμετρη βία και προκαλούσαν ένταση.
Η γενική συντηρητική αρχή του «νόμου και της τάξης», προσφιλής αρχή όλων των δεξιών κυβερνήσεων, έγινε σημαία για να καλύψει άλλα προβλήματα. Αρκεί να αποκατασταθεί η τάξη και μετά όλα καλά…
Όλα αυτά οδήγησαν στην παραμέληση του σοβαρού εγκλήματος και γεωγραφικά στην παραμέληση της Δυτικής Αττικής.
Η εξαγγελθείσα πανεπιστημιακή αστυνομία, εάν υλοποιηθεί, θα ανοίξει νέο κύκλο έντασης στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Στο τελευταίο περιστατικό στο Πέραμα έγινε φανερή η έλλειψη επαγγελματισμού, η έλλειψη πειθαρχίας, η αδιαφορία για τη ζωή των πολιτών, η έλλειψη εκπαίδευσης, τα ψέματα στις αναφορές. Παράλληλα, η εικόνα αστυνομικού να σπάει βιτρίνα στο κέντρο της Αθήνας δείχνει το επίπεδο απειθαρχίας. Η επίθεση αστυνομικών σε πολίτες-παρατηρητές και σε βουλευτή συμπληρώνουν την κακή εικόνα.
Μπορεί και πρέπει να αλλάξει το κλίμα. Να αποκατασταθεί η ηρεμία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο αιματηρό συμβάν. Απαιτείται άμεση αποκατάσταση της πειθαρχίας στους νόμους, που έχει διασαλευθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δυστυχώς, με ασκήσεις επί χάρτου (όπως προτείνουν κάποιοι πραγματικά καλοπροαίρετοι) δεν λύνεται το πρόβλημα.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ