Γιώργος Κύρτσος στο “Π”: Μεγάλη απόσταση χωρίζει Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Γιώργος Κύρτσος στο “Π”: Μεγάλη απόσταση χωρίζει Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι ευρωβουλευτές και οι μεγάλες ευρωπαϊκές κρίσεις

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ
Ευρωβουλευτή ΝΔ


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα θεσμός που εκφράζει τις πολιτικές τάσεις που κυριαρχούν στο σύνολο της ΕΕ.

Ενώ, όμως, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες και προφανή δημοκρατική νομιμοποίηση, ελάχιστα επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.

Δεύτερη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρατηρώ με ανησυχία να μεγαλώνει συνεχώς η πολιτική απόσταση που χωρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θεωρώ ότι οι αλλεπάλληλες ευρωπαϊκές κρίσεις δεν βελτίωσαν τη θεσμική λειτουργία της ΕΕ. Αντίθετα, ενίσχυσαν τη διακυβερνητική συνεργασία στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως έναν βαθμό σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
Στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προωθημένες θέσεις, τις οποίες διαμόρφωσε με τη βοήθεια του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ.

Για παράδειγμα, έχουμε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία τη μετεγκατάσταση 150.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής σε άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία αν είχε πραγματοποιηθεί θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα βοηθούσε ουσιαστικά την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα αυτήν την πενταετία, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό μοιάζει εντελώς «παγωμένο», με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεωρούνται ανεπαρκείς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να μην υποστηρίζονται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε, έχοντας στο πλευρό του την ελληνική κυβέρνηση, την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ των 27.

Οι φειδωλοί επέβαλαν βρετανική προσέγγιση στο ζήτημα, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Κράτησαν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο 1% του ΑΕΠ, με ολοένα πιο αυστηρή διαχείριση και τάση ψαλιδίσματος των κονδυλίων, παρά το γεγονός ότι υιοθετούνται ολοένα πιο φιλόδοξοι στόχοι. Πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, προώθηση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, καταπολέμηση της φτώχειας.

Σύγκλιση υπήρξε μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο θέμα της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Σε αυτήν την περίπτωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είδε τις θέσεις της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών να δικαιώνονται, όμως το πάγωμα του προϋπολογισμού περιορίζει την ευρύτερη χρηματοδότηση των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών.

Χάσμα για την Τουρκία
Στο θέμα της αντιμετώπισης της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν οι πολιτικές διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν μετατραπεί σε πολιτικό χάσμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σταθερά υπέρ των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, που καταπατώνται βάναυσα στην Τουρκία, υπέρ της κουρδικής μειονότητας και κατά της επεκτατικής νεο-οθωμανικής στρατηγικής του Ερντογάν.

Αντίθετα, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη και… χειρότερη τη γερμανική, δείχνουν απεριόριστη ανοχή στην πολιτική του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας και στο εξωτερικό. Αντί να λάβουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εκφράζουν και την ευρύτερη κοινή γνώμη, στηρίζουν τον Ερντογάν για λόγους ευρύτερης στρατηγικής, σκοπιμότητας και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση
Στο ζήτημα της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, στις οποίες δεσμεύονται τα δύο τρίτα των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει φύγει μπροστά σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υποστηρίζει έναν πιο γρήγορο πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας –ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας– και θέλει να επιβληθούν περιορισμοί στους αμερικανικούς ψηφιακούς κολοσσούς για να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα και να αρχίσουν επιτέλους να συμβάλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και να πληρώνουν φόρους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει περιορίσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της γρήγορης πράσινης μετάβασης, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται οικονομικά και κοινωνικά επώδυνη, ιδιαίτερα σε χώρες με τα προβλήματα της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τους αμερικανικούς ψηφιακούς κολοσσούς που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφεύγει να τους επιβάλει σοβαρές ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις φοβούμενο αμερικανικά αντίποινα, τα οποία μπορεί να βλάψουν δυναμικές οικονομίες της ΕΕ με ειδίκευση στις εξαγωγές, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία.

Αυτά είναι μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν θέματα μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος και δείχνουν ότι αλλού κινείται η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αλλού η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης απόκλισης είναι να περιορίζεται η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπονομεύονται η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία της ΕΕ στο σύνολό τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ