Γιάννης Καλλιάνος στο “Π”: Η Ελλάδα πρωταγωνιστής

Γιάννης Καλλιάνος στο “Π”: Η Ελλάδα πρωταγωνιστής

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ
Μετεωρολόγου, Βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας


Κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτική αναδιάταξη, 4η Τεχνολογική Επανάσταση. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας σύντομος τίτλος για τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να δώσει απαντήσεις ο σύγχρονος κόσμος που αναδύεται, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Άλλωστε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκροτήσει την Ομάδα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον, με τη χώρα μας να αποτελεί την πρώτη χώρα του Νότου που δημιουργεί μια επιτροπή Foresight, αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος εθνικός σχεδιασμός για τις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών, ώστε το μέλλον να γίνει τρόπος σκέψης και η Ελλάδα να είναι συνδιαμορφωτής του μέλλοντος και όχι απλός παρατηρητής.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μετά το οριστικό τέλος της πανδημίας τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν, για όλο τον πλανήτη. Έπειτα από μια φάση εσωστρέφειας επανέρχεται σταδιακά η εξωστρέφεια, με τα απόνερα να είναι ήδη εμφανή (βλέπε ενεργειακή κρίση), κάνοντας έτσι τη συζήτηση για τη στρατηγική ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η Ελλάδα δεν πρωτοστατεί μόνο στην πράσινη μετάβαση, έχοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ΑΠΕ, αλλά είναι παρούσα και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, φιλοδοξώντας να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο-«γέφυρα» για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, που υπεγράφη πρόσφατα, μπορεί να διασφαλίσει για την Ευρώπη φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από την έρημο της Σαχάρας, με την Ελλάδα να αποτελεί σημαντικό κόμβο στον ενεργειακό διάδρομο που διαμορφώνεται. Όλα αυτά έχουν αντανάκλαση όμως και σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται ως μια ιδιαίτερη σημαντική για όλη την Ευρώπη περιοχή, ενισχύοντας τα επιχειρήματά μας έναντι της αναθεωρητικής Τουρκίας.

Σε αντιδιαστολή με τη γειτονική χώρα, η Ελλάδα καθιερώνεται ως δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δυναμώνει το πλέγμα των συμμαχιών της, εμβαθύνει τις σχέσεις της με παραδοσιακούς συμμάχους της, όπως η Γαλλία, ενώ παράλληλα θωρακίζει την άμυνά της, προχωρώντας στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της 15ετίας, αγοράζοντας τα καλύτερα όπλα στην καλύτερη τιμή, αλλάζοντας τις ισορροπίες σε αέρα και θάλασσα.

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και η πενταετής αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ επισφραγίζουν την ηχηρή επανεμφάνιση της χώρας μας στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καλείται να απαντήσει ενεργητικά και στις προκλήσεις που φέρνει η 4η Τεχνολογική Επανάσταση και να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες. Έχοντας επιτύχει τα τελευταία δύο χρόνια ένα ψηφιακό άλμα, η κυβέρνηση χαράσσει μια σαφή πολιτική μετάβασης στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, κλείνοντας εκκρεμότητες με το χθες. Οι νέες δεξιότητες, η επέκταση της τηλεργασίας, οι ψηφιακοί νομάδες αποτελούν πλέον κομμάτι της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται.

Η Ελλάδα, μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον εξαιτίας της πανδημίας, καταφέρνει να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις και ειδικά επενδύσεις τεχνολογίας, όπως της Amazon, της Cisco και της Microsoft. Δημιουργεί τις βάσεις για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες, ενώ είναι πρωτοπόρος στο 5G και μέλος του Clean Network, τη διεθνή πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και το ελεύθερο, παγκόσμιο διαδίκτυο.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να μεταφράσουμε τη γεωπολιτική και οικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας σε μια ανάπτυξη μακροπρόθεσμη, που θα βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα, στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις εξαγωγές, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ώστε να πρωταγωνιστήσουμε στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται μπροστά μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ