Εκτόξευση διασωληνωμένων και νεκρών! – Τρομακτικό σενάριο για 5.000 κρούσματα καθημερινά
-Περισσότεροι από 1.000 θάνατοι τον Οκτώβριο
-Ο εφιάλτης επιστρέφει στη Βόρεια Ελλάδα
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Η εκτόξευση των κρουσμάτων (ξεπέρασαν τα 4.000 την Τρίτη), των διασωληνωμένων και των θανάτων (έφτασαν την Τετάρτη τους 387 και τους 63 αντίστοιχα) αυτήν την εβδομάδα συνιστά μια ανησυχητική εξέλιξη.
Παράλληλα, ο εφιάλτης επιστρέφει στη Βόρεια Ελλάδα, αφού εκεί σε καθημερινή βάση καταγράφονται περισσότερα από τα μισά κρούσματα. Στο μεταξύ τα σενάρια για την εξέλιξη της διασποράς είναι τρομακτικά, κάνοντας λόγο για 5.000 κρούσματα τη μέρα.
Οι τρεις λόγοι…
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τρεις είναι οι λόγοι για τη δυναμική αυτή επανεμφάνιση της πανδημίας:
«1. Το ποσοστό των εμβολιασμένων υπολείπεται από εκείνο που θα θέλαμε να είναι για Covid-19 και μάλιστα σε περίοδο με πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. 2. Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρή –ίσως λόγω κόπωσης– απ’ ό,τι ήταν στις προηγούμενες περιόδους. 3. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη διασπορά του ιού, αφού είναι πιο ανθεκτικός στο κρύο και στην ξηρασία (χαρακτηριστικά μπορεί να πει κανείς ότι στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κορονοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι στους 20 βαθμούς)».
Από την αρχή της πανδημίας απασχολεί τους λοιμωξιολόγους το ενδεχόμενο του αυξημένου κινδύνου με δύο ιούς, λόγω της συν-κυκλοφορίας τους, δηλαδή της Covid-19 και της γρίπης. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η συν-λοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% και διπλασιάζει τον κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη τα άτομα που νοσούν. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη, που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές, και δεν θα πρέπει να τη συγχέουμε με το κοινό κρυολόγημα, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας.
Μάλιστα το ECDC (ο ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ) δημοσίευσε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης για τη γρίπη, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία. Αυτή η μορφή γρίπης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για ηλικιωμένα άτομα, ενώ η εξάπλωσή της σε άλλα γειτονικά κράτη μπορεί να γίνει σε απρόβλεπτο χρόνο.
Στη χώρα μας ήδη συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ οι δόσεις που έχουν γίνει είναι λίγο πάνω από 1.000.000, αριθμός που υπολείπεται σαφώς από την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Βλέποντας κανείς τους επιμέρους αριθμούς των εμβολιασμών (4.000 εμβολιασμοί εγκύων, 5.000 παχύσαρκων ατόμων, ενηλίκων και παιδιών και 20.000 υγειονομικών), διαπιστώνει ότι πολλές ομάδες πληθυσμού μάλλον δεν έχουν κατανοήσει τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν.
«Υπάρχει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, η οποία θα δώσει σίγουρα αυξήσεις στις ΜΕΘ αλλά και στη θνησιμότητα. Δυστυχώς, για κάθε 1.000 κρούσματα, που θα αυξάνονται, περιμένουμε 10 επιπλέον θανάτους και γύρω στους 100 επιπλέον διασωληνωμένους», υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και εκτιμάει ότι τις επόμενες εβδομάδες «πιθανώς να προσεγγίσουμε τα 5.000 και να τα περάσουμε, αλλά η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη».
Παρόμοιες είναι και οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος ανέφερε πως η πορεία του ιού θα είναι ανοδική το επόμενο διάστημα, με τα ημερήσια κρούσματα να φτάνουν στα μέσα του Νοεμβρίου τα 5.000, ενώ οι θάνατοι κατά μέσο όρο θα αγγίξουν τους 60. Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ταυτόχρονα ότι θεωρεί απαραίτητο για τον περιορισμό της πανδημίας να γίνεται υποχρεωτικό self test και στους εμβολιασμένους εργαζομένους.
Σε κλίμα συναγερμού η Βόρεια Ελλάδα
Με το 40% περίπου του πληθυσμού της να είναι εμβολιασμένο, είναι αναμενόμενο ότι η Βόρεια Ελλάδα θα ξαναζήσει τις τραγικές στιγμές του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020, με τα εκατοντάδες κρούσματα και τους δεκάδες νεκρούς. Ήδη καθημερινά περισσότερα από τα μισά κρούσματα της επικράτειας παρουσιάζονται στη Βόρεια Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, όπου ο μέσος όρος κρουσμάτων του επταημέρου αγγίζει τα 483.
Και βέβαια δεν αρκεί οι συνδικαλιστικές υγειονομικές ενώσεις να καταγγέλλουν μόνο τις ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία (και σαφώς σωστά το πράττουν), αλλά τις δύσκολες αυτές ώρες θα πρέπει να συμβάλουν ουσιαστικά στην αύξηση του εμβολιασμού, ώστε να περιορισθεί η πίεση που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η πανδημία στο σύστημα υγείας, δημιουργώντας εμπόδια στην πρόσβαση όλων των υπολοίπων ασθενών που προσφεύγουν στο ΕΣΥ.
Το υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, επέκτεινε τη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.
734.778 κρούσματα και 15.856 θάνατοι ως τώρα
Την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές μεταβολές στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 10 εκ των 12 περιοχών που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο.
Ο αριθμός των κρουσμάτων από 25-29 Οκτωβρίου ήταν 18.380 και των θανάτων 228. Ο Οκτώβριος κλείνει με περισσότερα από 75.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.000 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε 734.778 κρούσματα και 15.856 θανάτους.
Με ρυθμούς χελώνας τα ραντεβού για την πρώτη δόση
Με πολύ μεγάλο αγώνα ξεπεράσαμε τους 12.795.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6.600.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 63% επί του γενικού πληθυσμού (μέσος όρος ΕΕ 68,7%) και 71,4% επί του ενήλικου πληθυσμού (μέσος όρος ΕΕ 79,7%).
Επίσης, περισσότεροι από 6.350.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60,5% επί του γενικού πληθυσμού (μέσος όρος ΕΕ 64,7%) και 69,8% επί του ενήλικου πληθυσμού (μέσος όρος ΕΕ 74,5%).
Στο μεταξύ, με ρυθμούς χελώνας κλείνονται τα ραντεβού για την πρώτη δόση, αφού το τελευταίο δεκαήμερο έχουν κλειστεί μόλις 70.000.
Με τρίτη δόση έχουν ήδη εμβολιαστεί 300.000 συμπολίτες μας, ενώ 35.000 έχουν κλείσει ραντεβού. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων έχουν υποβληθεί 14.000 ραντεβού και ήδη έχουν εμβολιαστεί 11.700 συμπολίτες μας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ