Η τεχνητή νοημοσύνη… βρίσκει τα έμβρυα που μπορούν να γίνουν παιδιά!
Του
Νίκου Παρασκευά
Νέες δυνατότητες δίνει στον αγώνα που κάνει η επιστήμη για την ευτυχή κατάληξη της τεχνητής γονιμοποίησης ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας τελευταία με απόλυτη επιτυχία. Το σύστημα αυτό έχει την δυνατότητα να …ανιχνεύει από τα έμβρυα που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και φυσικά προέρχονται από τεχνητή γονιμοποίηση, ποια είναι εκείνα που θα φθάσουν με επιτυχία στον τελικό τους προορισμό που είναι η γέννα.
Όπως είναι γνωστό, σε πολλές περιπτώσεις τα ωάρια που γονιμοποιούνται στον δοκιμαστικό σωλήνα δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν και οι προσπάθειες των επίδοξων γονέων και των επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί,πάνε χαμένες. Αυτο είναι ένα πλήγμα για το ζευγάρι τόσο ψυχολογικό όσο και οικονομικό, που σε πολλές περιπτώσεις το αποθαρρύνει να συνεχίσει την προσπάθεια. Έτσι το δημογραφικό πρόβλημα επιτείνεται και ένα ζευγάρι που έχει όλες τις προδιαγραφές να κάνει μια αξιόλογη οικογένεια δεν την κάνει ποτέ.
Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την παρακολούθηση των εμβρύων με την χρησσιμοποίηση ειδικών καμερών που φωτογραφίζουν, μελετούν και αξιολογούν την εξέλιξή τους. Ο στοχος είναι να βρεθεί το πιο κατάλληλο και πιο δυνατό έμβρυο ώστε να πολλαλπασιαστούν οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.
Αυτήν την λεπτή διαδικασία, που ουσιαστικά επιλέγει το έμβρυο το οποιο θα φθάσει στην γέννηση, έρχεται να ενισχύσει και να τελειοποιήσει,η τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως εξηγεί ο Επιστημονικος Διευθυντής της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΡΕΑ Αλέξανδρος Τζεφεράκος, η τεχνητή νοημοσύνη συσχετίζει τα μορφολογικά κριτήρια αξιολόγησης του εμβρύου με το αν έδωσε αποτελέσματα με επιτυχημένη κύηση. Ετσι βοηθουνται οι ειδικοί επιστήμονες να επιλέξουν με ακρίβεια τα καταλληλότερα έμβρυα.
Ουσιαστικά εφαρμόζεται ένας έξυπνος λογάριθμος που προβλέπει την δυναμική προοπτική κάθε εμβρύου, αναλύοντας ένα σύνολο εικόνων και δεδομένων σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες εκκόλαψης για την ανάπτυξη του καθενός εμβρύου μέσα στον επωαστικο κλιβανο. Η πρόγνωση της δυναμικης των εμβρύων με το λογισμικό της τεχνιτής νοημοσύνης στην εξωσωματική γονιμοποίηση αξιολογεί την ικανότητα του εμβρύου να εμφυτευτεί στην μήτρα. Τα έμβρυα ταξινομουνται με βάση τις πιθανότητες για επιτυχή εμφύτευση. Οσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για επιτυχή εξέλιξή της εγκυμοσύνης.
Με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης επιτυγχάνεται η ορθή επιλογή του σωστού ωραρίου προς εμφύτευση με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνάει το 92%.
Πολύ σημαντικό ρόλο όμως διαδραματιζουν και τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτει το κάθε Κέντρο Εξωσωματικής Γονομοποιησης.
Εμείς, σημείωσε ο κ. Τζεφεράκος, χρησιμοποιούμε ένα εμβρυοσκοπιο τελευταίας τεχνολογίας το Embryoscope plus που διαθέτει ένα επαναστατικό λογισμικό το οποίο μετατρέπει τη μεθοδολογία του time-lapse σε μια πλήρη διαδικασια αυτοματοποιημενης ανάλυσης των αναπτυσσόμενων εμβρύων. Έτσι μπορούμε να έχουμε μια αντικειμενική κατάταξη των εμβρύων με βάση την πιθανότητα εμφύτευσης με το πάτημα ενός κουμπιού. Με τον τρόπο αυτό η επιστημονική ομάδα αποκτά την δυνατότητα να αξιολογήσει τα έμβρυα με αντικειμενικότερα κριτήρια και να οδηγηθεί στην επιλογή των καλυτερων ποιοτικά εμβρύων για την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς. Κατά συνέπεια αυξάνονται κατακόρυφα τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει τη λύση και για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και άλλων γενετικών συνδρόμων στα έμβρυα, χωρίς να απαιτείται βιοψία η άλλες επεμβατικές πρακτικές. Για τον λόγο αυτό γίνονται έρευνες που θα δώσουν τη δυνατότητα της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής ευφυΐας στην ανάπτυξη λογισμικών σε προοπτικές μελέτες.
Ουσιαστικά δηλαδή,έχουμε μια πραγματική επανάσταση στη γενετική που διασφαλίζει την επιτυχία των Εξωσωματικών γονιμοποιήσεων σε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, αλλά και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε την δυνατότητα να αποφεύγουμε τις γεννήσεις προβληματικών παιδιών ,αφού θα γνωρίζουμε από την εμβρυική τους ηλικία τις χρωμοσωμικες ανωμαλίες που έχουν και θα μπορούμε ενδεχομένως να παρεμβαίνουμε για την αποκατάσταση τους πριν φθάσουν στη γέννα.