Η G20 αναλαμβάνει δεσμεύσεις για την κλιματική ουδετερότητα, τη χρηματοδότηση από άνθρακα

Η G20 αναλαμβάνει δεσμεύσεις για την κλιματική ουδετερότητα, τη χρηματοδότηση από άνθρακα

Οι ηγέτες των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου  ολοκλήρωσαν τη διήμερη σύνοδο κορυφής που έθεσε τις βάσεις για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως ανέλαβαν μια συμβιβαστική δέσμευση για να επιτύχουν την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα «μέσα ή περίπου στα μέσα του αιώνα».

Σύμφωνα με το Associated Press, στο τελικό ανακοινωθέν, η Ομάδα των G20 συμφώνησε να τερματίσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα αλλά δεν έθεσε στόχο για το χρόνο που θα πρέπει να πραγματοποιεί η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στο εσωτερικό των χωρών δηλαδή ένα σαφές μήνυμα προς στις χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας.

Η Ομάδα των  G20 χωρών αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε στους ηγέτες  στην τελευταία συνεδρίαση εργασίας την Κυριακή ότι έπρεπε να θέσουν μακροπρόθεσμους στόχους και να κάνουν βραχυπρόθεσμες αλλαγές για να τους επιτύχουν.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και να επενδύσουμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε. «Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους με σύνεση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσαρμόσουμε τις τεχνολογίες μας και επίσης τον τρόπο ζωής μας σε αυτόν τον νέο κόσμο».

Mήνυμά έστειλε και ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο οποίος προέτρεψε τους ηγέτες να ακούσουν τους νέους που κληρονομούν τη Γη που θερμαίνεται και προειδοποίησε ότι «είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία».

«Είναι αδύνατο να μην ακούσεις τις απελπισμένες φωνές των νέων που σε βλέπουν ως διαχειριστές του πλανήτη, κρατώντας τη βιωσιμότητα του μέλλοντός τους στα χέρια σου», είπε ο πρίγκιπας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η G-20 επιβεβαίωσε τις προηγούμενες δεσμεύσεις των πλούσιων χωρών να κινητοποιούν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και δεσμεύτηκαν να κλιμακώσουν τη χρηματοδότηση για να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν.

Χωρίς λύση παρέμεινε η προθεσμία για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα ή των «καθαρών μηδενικών» εκπομπών, που σημαίνει μια ισορροπία μεταξύ των αερίων του θερμοκηπίου που προστίθενται και αφαιρούνται από την ατμόσφαιρα.

Το τελικό ανακοινωθέν εμφανίστηκε ακόμη πιο αδύναμο, «αναγνωρίζοντας τη βασική σημασία της επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ή ουδετερότητας άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα ή περίπου».

Ένας Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι η μη ειδική διατύπωση αντικατοπτρίζει τη δυσκολία προς τον στόχο για ένα κοινό χρονοδιάγραμμα  παρέχοντας παράλληλα ευελιξία για την αντιμετώπιση «της διαφορετικότητας των χωρών της G-20» – ιδιαίτερα της Κίνας και της Ινδίας, καθώς και της Ινδονησίας.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν θέσει το 2050 ως καταληκτική ημερομηνία για τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, ενώ η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία στοχεύουν το 2060. Οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών δεν ήρθαν στη Ρώμη.

Με πληροφορίες από το Associated Press


Σχολιάστε εδώ