Γ. Πατούλης στο “Π”: Η Περιφέρεια Αττικής στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών

Γ. Πατούλης στο “Π”: Η Περιφέρεια Αττικής στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
Περιφερειάρχη Αττικής


Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή μετασχηματίστηκε σε κλιματική κρίση και αυτό γίνεται αντιληπτό σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος.

Με συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων για την κατανόηση των πραγματικών δεδομένων και την προώθηση αποτελεσματικών λύσεων.

Με την υιοθέτηση και εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών και δράσεων που θα θέτουν ως στόχο αφενός την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και αφετέρου την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον.

Με τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας που θα στηρίζεται στην περιφερειακή διαχείριση, αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τις οποίες γνωρίζει καλύτερα το εκάστοτε τοπικό κέντρο, κάτι που έχουν αντιληφθεί και εφαρμόζουν όλες οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές –και όχι μόνο– χώρες.

Με την κατανόηση ότι αυτά τα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών πρέπει να αντιμετωπίζονται με πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας και να μη γίνονται αντικείμενο κομματικών και παραταξιακών αντιπαραθέσεων.

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη λειτουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Στυλιανίδη σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών από τις πρόσφατες πλημμύρες, σε συνδυασμό με την παραδοχή του ότι η χώρα μας δεν έχει τις υποδομές να αντέξει τέτοια ακραία φαινόμενα, πιστοποιεί ότι η Πολιτεία θέλει, πραγματικά, να κάνει μια νέα αρχή.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και στο επίπεδο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της και στο επίπεδο των προτάσεων αλλά και της ουσιαστικής συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στις πρόσφατες πλημμύρες, παρά το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες έπεσε στο λεκανοπέδιο τεράστια ποσότητα νερού (το 1/3 της ετήσιας ποσότητας βροχής), δεν υπήρξαν καταστροφές σαν αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν και δεν θρηνήσαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Η Περιφέρεια Αττικής το προηγούμενο διάστημα είχε έγκαιρα προχωρήσει στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρατηρηθεί πουθενά πλημμύρα από υπερχείλιση ρέματος. Επισημαίνεται ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δημιουργήσει Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, αναρτημένο στην ιστοσελίδα της, όπου σε καθημερινή φάση καταγράφεται η κατάσταση των ρεμάτων της Αττικής και οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτά.

Επίσης, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης συνολικά 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΠΕΠ Αττικής.

Η αλήθεια είναι ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί ή πρόκειται στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθούν έχουν σχεδιαστεί με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν το 2000 και σε αυτά δεν έχει ληφθεί υπόψη ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε η αποψίλωση των δασών της Αττικής, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Μια πρώτη γεύση των νέων συνθηκών που ισχύουν πήραμε με την εικόνα του Κηφισού, που βρέθηκε στο όριο της υπερχείλισης. Όπως επίσης αλήθεια είναι πως για να εκτελεστεί σήμερα ένα αντιπλημμυρικό έργο, από την εκπόνηση της μελέτης, την προκήρυξη του διαγωνισμού και τις ενστάσεις μέχρι και την εκτέλεση του έργου, χρειάζονται τουλάχιστον δύο με δυόμισι χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται επειγόντως νέες μελέτες, νέα έργα, περισσότερα χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την προστασία των ζωών και των περιουσιών των πολιτών, μελετητές της Περιφέρειας, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, συνέταξαν και εμείς έχουμε ήδη προωθήσει προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας ένα γενικό σχέδιο με δράσεις, για να αποτραπούν πιθανές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Αττική το καλοκαίρι του 2021.

Συγκεκριμένα, το γενικό σχέδιο (master plan) αφορά τις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και των Βιλίων (Γεράνια Όρη, Πάρνηθα και Όρος Πατέρα). Το σχέδιο περιλαμβάνει:

• Την καταγραφή και εκτίμηση του εύρους της καταστροφής.
• Την εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών ανά λεκάνη απορροής και κοίτη ρέματος.
• Ιεραρχημένες προτάσεις των απαραίτητων μελετών και έργων.
• Τις χρονικές διαδικασίες υλοποίησης και τις προτάσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού.
• Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης πλημμυρικής διακινδύνευσης, με την έκδοση μελετών και έργα που χρειάζεται να υλοποιηθούν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα καθώς και έργα που, βάσει διαδικασιών και σταδίων, θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων Α’ και Β’ Φάσης.

Επιπλέον, εκτιμούμε ότι η λειτουργία των 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, η αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένες ευθύνες, πόρους και αρμοδιότητες, η έμφαση στον τομέα της πρόληψης, η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και η ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του αριθμού των εθελοντών, η έγκαιρη και όχι η εκ των υστέρων διάθεση πόρων προς τους ΟΤΑ, προκειμένου να υλοποιούν τις απαραίτητες δράσεις (π.χ. καθαρισμούς) και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων θα συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος, η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει και μπορεί να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας, είναι μεγάλη ευκαιρία για να γίνει μια πραγματικά νέα αρχή στον τρόπο με τον οποίο η πατρίδα μας θα διαχειριστεί στο μέλλον τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ