ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ: “IL PASTOR FIDO” – Συναυλία μπαρόκ μουσικής για όμποε και τσέμπαλο

ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ: “IL PASTOR FIDO” – Συναυλία μπαρόκ μουσικής για όμποε και τσέμπαλο

ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ

IL PASTOR FIDO

Συναυλία μπαρόκ μουσικής για όμποε και τσέμπαλο

Χρήστος Τσόγιας-Ραζάκοβ, όμποε
Σεβαστιανός Μοτορίνος, τσέμπαλο

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, ώρα 20.30



Ο Χρήστος Τσόγιας-Ραζάκοβ και ο Σεβαστιανός Μοτορίνος ξεκίνησαν να συμπράττουν για πρώτη φορά από το Φθινόπωρο του 2012 στην Κέρκυρα και έκτοτε δίνουν μαζί συναυλίες στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Αυτή τη φορά, με μεγάλη χαρά συναντώνται στην σκηνή του Θεάτρου Σφενδόνη και παρουσιάζουν μία συναυλία με θέμα την μπαρόκ μουσική ερμηνεύοντας έργα σπουδαίων συνθετών εκείνης της περιόδου (François Couperin, Domenico Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Antonio Soler και Nicolas Chédeville).

O τίτλος της συναυλίας “Il Pastor Fido” προέρχεται από την ομώνυμη συλλογή κομματιών του Nicolas Chédeville που δημοσιεύθηκε το Παρίσι το 1737, από την οποία θα παρουσιαστεί η έκτη και τελευταία σονάτα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρώτη δημοσίευση του έργου που ανέφερε ψευδώς και σκοπίμως ως συνθέτη τον Antonio Vivaldi. Η δημοφιλία του Ιταλού συνθέτη στην Γαλλία εκείνη την περίοδο ήταν εξαιρετικά μεγάλη επρόκειτο για μια έξυπνη στρατηγική του εκδότη ώστε το έργο να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση και έσοδα. Η απάτη απεδείχθη μάλιστα τόσο επιτυχημένη, όπου 250 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση, γενιές μουσικών θεωρούσαν εσφαλμένως ότι πρόκειται για έργο του Α. Vivaldi πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια προσφάτως. Ο ίδιος ο Vivaldi ουδέποτε φαίνεται να πληροφορήθη για την συγκεκριμένη πλεκτάνη.

Ως πρώτο κομμάτι της συναυλίας θα ακουστεί το εκλεπτυσμένο δέκατο τέταρτο κοντσέρτο από την συλλογή Nouveaux concerts (ou les Goûts réuni) που δημοσιεύθηκε το 1724 ως συνέχεια των Βασιλικών Κοντσέρτων για την αυλή του Λουδοβίκου XIV της Γαλλίας. Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η σονάτα σε σολ ελάσσονα για όμποε και κοντίνουο του C.P.E. Bach, η μουσική του οποίου είναι γεμάτη από δυναμισμό και ευαισθησία δημιουργώντας αντιθέσεις, χαρακτηριστικό γνώρισμα του συναισθηματικού στυλ «Empfindsamkeit».

Την τιμητική τους θα έχουν οι D. Scarlatti και A. Soler στο σόλο τσέμπαλο. Οι συναρπαστικές αυτές σονάτες, μοναδικές σε ολόκληρο το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, έχουν άμεσες επιρροές από την παραδοσιακή μουσική των Ιβήρων και κυρίως της ισπανικής κιθάρας. Στις συνθέσεις αυτές απαντώνται συχνά παράδοξες μετατροπίες και πολύ έντονες αρμονίες που, σε σημεία, οριακά εντάσσονται στο πλαίσιο της μπαρόκ τεχνοτροπίας.

Η επόμενη εμφάνιση του Χρήστου Τσόγια-Ραζάκοβ θα λάβει μέρος στις 25 Νοεμβρίου 2021, στα πλαίσια του Next Generation Festival, στην Χάγη. O Σεβαστιανός Μοτορίνος θα εμφανιστεί στο Pauluskerk του Breukelen της Ολλανδίας στις 7 Νοεμβρίου.

Λίγα Λόγια για τους Καλλιτέχνες:

Ο ομποΐστας Χρήστος Τσόγιας-Ραζάκοβ (1993) σπούδασε στο Royal Conservatoire of The Hague σε προπτυχιακό επίπεδο (bachelor) την ακαδημαϊκή περίοδο 2014-2018 με τους διεθνούς φήμης σολίστες του όμποε: Alexei Ogrintchouk, Karel Schoofs, και αγγλικό κόρνο με τον Ron Tijhuis. Συνέχισε τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός υπότροφος του κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλεξάνδρος Σ. Ωνάσης» (2018-2020) και έλαβε τον τίτλο του Master of Music από το Royal Conservatoire of The Hague. Έχει διακριθεί από νεαρή ηλικία στο 24ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πνευστών του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας το Α’ βραβείο το 2008. Τον Απρίλιο του 2014 συμμετείχε στο Διεθνή διαγωνισμό V Lietauras Vebra International Oboe Competition, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, κερδίζοντας το Γ’ βραβείο. Έχει αποφοιτήσει από το Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης με μουσική υποτροφία το 2011. Στην συνέχεια, φοίτησε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τον ομποΐστα Σπύρο Κοντό. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 σπούδασε μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ‘Erasmus’ με τον Robertas Beinaris στην Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου, στο Βίλνιους. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, έχει συμπράξει με ποικίλες ορχήστρες όπως the Dutch Ballet Orchestra Amsterdam, Dordrecht Chamber Orchestra, Amsterdam Festival Orchestra, the Promenade Orchestra, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις συναυλιών/ηχογραφήσεων. Από το 2017 ήταν μέλος της Ελληνο- Τουρκικής Ορχήστρας Νέων. Από το 2018 είναι μέλος της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και μέλος της Antwerp Youth Symphony Orchestra, στο Βέλγιο. Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εργάζεται στην Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από τους διακεκριμένους Maurice Bourgue, Heinz Holliger, Thomas Indermühle, Diethelm Jonas, Jacques Tys, Hansjörg Schellenberger, Omar Zoboli, Bart Schneemann κ.ά.


Ο Σεβαστιανός Μοτορίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Ξεκίνησε μουσική από πολύ μικρή ηλικία, ενώ στα εφηβικά του χρόνια ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με το τσέμπαλο. Σπούδασε τσέμπαλο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με καθηγήτρια την Κατερίνα Μιχοπούλου, στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης με δάσκαλο τον Siebe Henstra και στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης με καθηγητές τους Fabio Bonizzoni, Jaques Ogg, Siebe Henstra,καθώς και φορτεπιάνο στην τάξη του Bart van Oort και της Petra Somlai. Έχει τακτική καλλιτεχνική δραστηριότητα συμμετέχοντας σε ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κυρίως σε Ελλάδα και Ολλανδία. Μεταξύ άλλων έχει εμφανιστεί σε: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εναλλακτική Σκηνή – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Athens Baroque Festival, Utrecht early music festival – fringe, St.Petersburg Chamber Opera, TivoliVredenburg κ.ά. Έχει εργαστεί ως τσεμπαλίστας και ως κορεπετίτορας στην παραγωγή της όπερας «Διδώ και Αινείας» του Χένρυ Πέρσελ σε συνεργασία με την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε επίσης με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ). Έχει δώσει διαλέξεις σε μουσικά camps και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Pierre Hantai, Skip Sempe,Wilbert Hazelzet, Menno van Delft, Peter Seymour, Ana Mafalda Castro κ.ά. Κέρδισε ειδικό χρυσό έπαινο «Prix special Or» στον διαγωνισμό PARIS MUSIC COMPETITION- 2019.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χρήστος Τσόγιας- Ραζάκοβ, όμποε
Σεβαστιανός Μοτορίνος, τσέμπαλο


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΗΜΕΡΑ – ΩΡΑ
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, ώρα 20.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
12€ γενική είσοδος
8€ φοιτητικό / ανέργων /ΑμεΑ

Σε συμμόρφωση με τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα και προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να διασφαλιστεί η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, οι θεατές θα πρέπει να προσέρχονται τουλάχιστον 45 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης.

Οι θεατές εισέρχονται αποκλειστικά κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

– (α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

– (β) πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Τα παραπάνω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή. Ταυτόχρονα ο θεατής πρέπει να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας. Ειδικότερα, παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να εισέρχονται με δήλωση self-test 24 ωρών.


Θέατρο Σφενδόνη
Μακρή 4
Μακρυγιάννη, Αθήνα


Σχολιάστε εδώ