Οι ηγέτες των G20 θα ζητήσουν τη λήψη μέτρων για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου

Οι ηγέτες των G20 θα ζητήσουν τη λήψη μέτρων για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου

Εάν οι συνομιλίες των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στη Ρώμη, για το κλίμα, είναι επιτυχείς τότε τον επόμενο μήνα, στη Γλασκώβη, ίσως υπάρξει πρόοδος. Τα αρχικά σημάδια μπορεί να εμφανιστούν αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν η G20 θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση μετά από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξής τους, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters θα αναγνωρίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι απαιτείται να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει, δηλαδή να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί στη σύνοδο της Ρώμης.

Τα μεγάλα εμπόδια βρίσκονται μπροστά

Η G20, μέχρι τώρα, διχάζεται σε ζητήματα όπως η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ).

Πολλοί από τους ηγέτες που έρχονται στη Ρώμη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα πετάξουν αμέσως μετά στη Σκωτία για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, γνωστή ως COP26, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η COP26 περιλαμβάνει σχεδόν 200 χώρες, αλλά το μπλοκ G20, το οποίο περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η κυρίαρχη δύναμη, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το 60% του πληθυσμού του και εκτιμάται ότι το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 


Σχολιάστε εδώ