Εις τον αιώνα…

Εις τον αιώνα…

Και καιρό είχε να μιλήσει και… άργησε να τοποθετηθεί στο θέμα περί μουφτήδων στην ελληνική Θράκη ο… άμεσα ενδιαφερόμενος παραμουφτής στην Ξάνθη Αχμέτ Μέτε.

Και μίλησε χωρίς «φερετζέ». Χωρίς να νοιάζεται να αποκαλύψει τις προθέσεις του αλλά και τον προσανατολισμό των έργων του όλο αυτό το διάστημα.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά. Πιθανότατα, ούτε και η τελευταία. Ωστόσο, θα έπρεπε να θεωρείται χρήσιμη η παρέμβασή του. Σε όλους εκείνους που σκέφτονται… να περάσουν το ποτάμι. Είτε από έναν κακώς εννοούμενο προοδευτισμό είτε επειδή δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Τον άλλον λόγο, τον… από αιώνες –αν τίθεται–, ας τον κρίνει ο αιώνας…

Πόσο πιο καθαρά…

Στις δηλώσεις του αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο απροκάλυπτα διχαστικός, μισαλλόδοξος λόγος. Μίσος, που πλέον δεν διαφαίνεται, αλλά στέκεται ορθά και ανυποχώρητα. «Στόχος», σημειώνει, «των… χριστιανικών μυαλών είναι πώς θα μπορέσουν να καταστήσουν αυτήν την κοινότητα (που δεν είναι κοινότητα) ακέφαλη, χωρίς πίστη και χωρίς βιβλία…».
Προσθέτει δε τα εξής: «Προφανώς, η Ελλάδα, που πήρε αυτά τα χώματα (εννοεί την ελληνική Θράκη) δίχως πόλεμο, τα βλέπει φτηνά… Έχοντας πίσω της την ισχύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν δίνει αξία στους ανθρώπους…».

Και συνεχίζει με το απολύτως κατατοπιστικό: «Χρειάζεται να εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαιότητας. Η Τουρκία, βασιζόμενη στην αρχή της αμοιβαιότητας, πρέπει να αφαιρέσει από τους εκεί χριστιανούς τα δικαιώματα που αφαιρέθηκαν από εμάς, να δώσει στους χριστιανούς τα δικαιώματα που δόθηκαν σε εμάς. Να γίνει δηλαδή χρήση της κρατικής ισχύος ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε εδώ. Εμείς αντέχουμε όσο μπορούμε να αντέξουμε, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα κράτη. Όταν στη μέση του δρόμου έρχεται η αστυνομία και με σταματά εγώ δεν μπορώ να τα βάλω με την αστυνομία. Με τα κράτη ασχολούνται τα κράτη. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα τζαμιά, που είναι τα τελευταία μας κάστρα, αλλά είναι σαφές το ως πού φτάνει η δύναμή μας».

Ακολουθεί η γνωστή «καραμέλα»: «Υπάρχουν απειλές και προσβολές σε βάρος των επικεφαλής της ‘‘τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης’’, ενώ μπροστά στα μάτια των ανθρώπων μας συρόμαστε στα δικαστήρια. Η βελτίωση σε κάποια από αυτά είναι δικό μας καθήκον και σε άλλα της μητέρας πατρίδας» (για να μην ξεχνιόμαστε…).
«Στη ‘‘Δυτική Θράκη’’ υπάρχει Ισλάμ, τζαμιά, σχολεία και εζάν, αλλά όλα είναι υπό απειλή», υπογραμμίζει…

Η ρήση του Στάλιν, γνωστή: Ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα γίνεται αλήθεια… Το ερώτημα πάντως παραμένει: Γιατί αφηνόμαστε στην επανάληψη;

Περί συρσίματος…

Φυσικά, πρώτο στους εκπροσώπους της μειονότητας θέτει τον εαυτό του. Αυτός… απειλείται και προσβάλλεται… Έχει όμως και… πρόχειρο, τον συνάδελφό του Σερίφ, στην Κομοτηνή, η υπόθεση του οποίου (κατηγορείται για αντιποίηση αρχής) αναβλήθηκε, απουσία μαρτύρων, για τον Δεκέμβριο, στο Γ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ο Σερίφ κατηγορείται για τη συμμετοχή του σε θρησκευτική τελετή μαζικής περιτομής σε παιδιά, στον οικισμό Αλάν Κουγιού της Κομοτηνής, το 2016. Μάλιστα, ο Σερίφ κατήγγειλε (για μια ακόμη φορά) τις ελληνικές αρχές για εκφοβισμό, δημοσιοποιώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την κλήση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Εκεί σχολίασε πως το… «μαζικό μεβλίτ που διοργάνωσαν οι αδελφοί μας από το Αλάν Κουγιού πριν από πέντε χρόνια κρίθηκε ως αντιποίηση αρχής», ζητώντας (δικαιολογώντας, δηλαδή, και τον… ρόλο του) τη βοήθεια του Αλλάχ…

Υπενθυμίζουμε ότι άμεσα… συμπαραστάθηκε στο «δράμα του» η Άγκυρα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε από την Ελλάδα «να δώσει τέλος στις παρεμβατικές εφαρμογές και τις καταπιεστικές πολιτικές κατά των μουφτήδων που έχουν εκλέξει οι “Τούρκοι” της Δυτικής Θράκης», αποκαλώντας «τουρκική» τη μειονότητα στη Θράκη. Από δίπλα και η λεγόμενη οργάνωση «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία “Τούρκων Δυτικής Θράκης’’», η οποία χαρακτήρισε την ποινική δίωξη του ψευδομουφτή «μέσο εκφοβισμού της μειονότητας».

Κι ενώ στην Ελλάδα θέματα τέτοιου τύπου περνούν –στην καλύτερη περίπτωση– στα ψιλά, στην Τουρκία τα ΜΜΕ πρόβαλαν το θέμα με χαρακτηριστικούς τίτλους.

Όπως αυτός στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu: «Η Ελλάδα εντείνει τις πιέσεις της στη μουσουλμανική “τουρκική” μειονότητα στη ‘‘Δυτική Θράκη’’». Στο δημοσίευμα παρουσιάστηκε το ιστορικό της υπόθεσης, φιλοξενώντας, βεβαίως, δηλώσεις του Σερίφ, ο οποίος σχολίασε πως «υπάρχουν μουφτήδες που διορίζονται και εκλέγονται στην περιοχή μας (!)».

Και πώς γίνεται αυτό το… ανεπανάληπτο (όχι, το πρακτορείο καμία διάθεση δεν είχε για μια τέτοια ερώτηση); Άλλωστε ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να εξηγήσει… απλά και κατανοητά: «Οι διορισμένοι μουφτήδες εκλέγονται (όχι διορίζο­νται…) από το ελληνικό κράτος και οι εκλεγμένοι μουφτήδες εκλέγονται από τους μουσουλμάνους “Τούρκους” στη ‘‘Δυτική Θράκη’’».

Και το φιλοθεάμον κοινό λαμβάνει την πληροφορία με μεγάλο προβληματισμό, ο οποίος, λογικά, μεγαλώνει με τον επίλογο του παραμουφτή, που κατηγορεί τις ελληνικές αρχές πως τον… σέρνουν στα δικαστήρια με τη συγκεκριμένη κατηγορία από το 2017 μέχρι σήμερα.

Περασμένες μου αγάπες…

Επίσης, μάθαμε πρόσφατα πως το ελληνικό κράτος είναι επιθετικό. Τάδε έφη Τζιχάτ Γιαϊτζί, απόστρατος και εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας», στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε σε τουρκικό κανάλι, αναφερόμενος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις… Βεβαίως και η Ελλάδα δεν μπορούσε να λείπει (δεν λείπει ποτέ), κυρίως σε μια περίοδο που η αμερικανική… δραστηριότητα λαμβάνει χώρα επί ελληνικού εδάφους:

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί λοιπόν είπε μεταξύ άλλων:

«Στην πραγματικότητα κανείς δεν στηρίζει την Ελλάδα από αγάπη (!). Ουσιαστικά δεν υπάρχει στήριξη της Ελλάδας. Υπάρχει αντίθεση προς την Τουρκία. Δεν λένε δηλαδή πως αγαπάμε τους Έλληνες, γι’ αυτό τους στηρίζουμε ενάντια στους Τούρκους. Σκέφτονται: “Αφού δεν αγαπάμε τους Τούρκους, ποιον να στηρίξουμε απέναντι ακριβώς στην Τουρκία; Να στηρίξουμε λοιπόν τους Αρμένιους, τους Έλληνες, το PKK και τους Ελληνοκύπριους”»…

Ούτε για «προξενιό» δεν μας… καταδέχθηκε. Μας τοποθέτησε στον… σωρό, μαζί με τους υπόλοιπους, γνωστούς αντιπάλους της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος, και ταυτόχρονα μας έβαλε να παίξουμε τον… ρόλο που δικαιωματικά ανήκει στη γειτόνισσα. «Η Ελλάδα είναι ένα επιθετικό κράτος. Η Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως αξίωση, ενώ η Ελλάδα συνεχώς προβάλλει αξιώσεις από την Τουρκία», υπογράμμισε. Μεγάλη… καψούρα ο απόστρατος…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ