Χρήστος Βοσκόπουλος στο “Π”: Σημαντικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα των πολιτών

Χρήστος Βοσκόπουλος στο “Π”: Σημαντικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα των πολιτών

Του
ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δημάρχου Καισαριανής


Κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάθε δήμος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο δήμος είναι υπεύθυνος για την πόλη, για την καθαριότητά της, για τα έργα, τα πάρκα, τις παιδικές χαρές, τη συντήρηση των σχολείων κ.λπ.

Η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων των πολιτών αρθρώνεται και αναπτύσσεται στο συγκεκριμένο πλαίσιο που η τοπική αυτοδιοίκηση διαμορφώνει και διαχειρίζεται. Ωστόσο το πλαίσιο αυτό στην πραγματικότητα δεν ορίζεται από την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως από την κεντρική διοίκηση. Η παραδοχή αυτή άπτεται της κλασικής πια διαπίστωσης πως η Αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει την αυτονομία που θα έπρεπε να κατέχει βάσει των πραγματικών της αρμοδιοτήτων αλλά και του ευρωπαϊκού παραδείγματος. Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν και τον Δήμο Καισαριανής, όπως και τους περισσότερους, αν όχι όλους τους δήμους της Ελλάδας, αυτά της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό.

Ο Δήμος Καισαριανής είναι μικρός σε έκταση, με τεράστια κάλυψη πρασίνου, καθώς είναι ο δήμος στην Αττική με το περισσότερο πράσινο, χωρίς μεγάλη αγορά και άρα με ελάχιστα έσοδα.

Όταν ανέλαβα δήμαρχος, πριν από δύο χρόνια, είχα καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Καισαριανή. Αλλά λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ήρθε η πανδημία. Έκτοτε προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στη συγκυρία, η οποία έχει κοστίσει στον δήμο μας αρκετά χρήματα από έσοδα, τόσο εξαιτίας της υστέρησης εσόδων από δημοτικά τέλη και από την αναστολή δραστηριοτήτων του δήμου όσο και από αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό. Καθώς ο προϋπολογισμός του δήμου ήδη ήταν επιβαρυμένος, τώρα πια, μέσα σε αυτήν τη συνθήκη, πασχίζουμε κάθε μέρα να εξασφαλίσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα ώστε ο δήμος να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες στους δημότες. Δεδομένης της αποστέρησης οικονομικών πόρων, αυτό συνεπάγεται πως πολλές φορές είναι αδύνατο για μας να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και τον σχεδιασμό μας.

Το δεύτερο, πολύ σημαντικό ζήτημα που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και αυτήν τη στιγμή ιδιαιτέρως τη λειτουργία των υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και τους Παιδικούς Σταθμούς είναι η υποστελέχωση σε μόνιμο προσωπικό. Οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το ανθρώπινο δυναμικό. Το πρόβλημα μάλιστα σήμερα είναι τόσο έντονο ώστε αρκετές οργανικές θέσεις του δήμου είναι κενές. Το γεγονός αυτό έχει τεράστιες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί στους δήμους η δυνατότητα να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί αλλά και να εξασφαλίζεται μια συνέχεια στη λειτουργία των υπηρεσιών. Αυτό βέβαια σημαίνει πως πρέπει να δοθούν και πόροι στους δήμους για να μπορέσουν να στελεχωθούν.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι πως αν και ο δήμος μας έχει τόσο πράσινο, –ενδεικτικά μόνο το Σκοπευτήριο, μια έκταση πολλών στρεμμάτων– στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου μας απασχολούνται 13 άτομα. Μόνο και μόνο αυτό το παράδειγμα αποδεικνύει πως είναι αδύνατο να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες με τους υπάρχοντες ανθρώπινους πόρους, ακόμα και αν αξιοποιηθεί κάθε επιχειρησιακή ικανότητα στο έπακρο.

Τα παραπάνω ζητήματα διατρέχουν τον δημόσιο διάλογο χρόνια τώρα και παρ’ όλα αυτά παρατηρούμε πως συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο για κάθε δήμο, όπως και για εμάς. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεχίσει να έχει κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών και όπως ενισχύονται οι αρμοδιότητές της έτσι θα πρέπει και κάποια στιγμή να αναγνωριστεί και ο ρόλος της από το κεντρικό κράτος και να παρθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και η επαρκής χρηματοδότησή τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ