Πού ελπίζει ο Μητσοτάκης –  Τι φοβούνται οι βουλευτές της ΝΔ

Πού ελπίζει ο Μητσοτάκης – Τι φοβούνται οι βουλευτές της ΝΔ

Σιωπητήριο σε υπουργούς και βουλευτές για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Στάση αναμονής τηρούν στην κυβέρνηση όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου (12 Δεκεμβρίου) ο δρόμος είναι μακρύς και κανείς δεν μπορεί αυτήν τη χρονική στιγμή να προβεί σε μια ασφαλή πρόβλεψη για την έκβαση των εκλογών.

Στα μέσα της εβδομάδας, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου, από το Μέγαρο Μαξίμου έφυγε ρητή εντολή προς τους υπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αποφύγουν οποιαδήποτε αναφορά, σχόλιο ή εκτίμηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής. Το όλο ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο μιας πρώτης συζήτησης σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο (Δευτέρα) με τη συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν συμμερίζο­νται τις εκτιμήσεις εκείνων (βουλευτών, πολιτικών αναλυτών κ.ά.) που προεξοφλούν ανατροπή των δεδομένων με τελικό νικητή τον Γ. Παπανδρέου. Θεωρούν ότι μεταξύ των στελεχών/ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής θα επικρατήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και θα επιλέξουν ένα στέλεχος προερχόμενο από τη νεότερη γενιά, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τον ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη. «Ένα πισωγύρισμα με τον Γ. Παπανδρέου μπορεί βραχυπρόθεσμα να αποφέρει οφέλη στο ΚΙΝΑΛ, μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική αυτοκτονία», υπογραμμίζουν.

Πέρα από αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τυχόν εκλογή του Γ. Παπανδρέου αφενός θα προσδώσει μια δυναμική στο Κίνημα Αλλαγής, συσπειρώνοντας διάσπαρτες δυνάμεις, και αφετέρου θα περιορίσει την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τάση που, όπως τονίζουν, θα καταγραφεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις και θα πυροδοτήσει συζητήσεις και αντιδράσεις στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την εσωστρέφεια να χτυπάει την πόρτα της Κουμουνδούρου.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ακόμη ότι αν εκλεγεί αρχηγός ο Γ. Παπανδρέου και εφαρμόσει μια έ­ντονα αντι-δεξιά στρατηγική, ό­πως θεωρείται αναμενόμενο, είναι πολύ πιθανό να επιτύχει τον επαναπατρισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ωστόσο, θα απελευθερώσει δυνάμεις εντός του ΚΙΝΑΛ με κεντρογενή προσανατολισμό, που στην πλειονότητά τους θα στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι υπουργοί αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν τον προβληματισμό τους όσον αφορά τις ανατροπές που μπορεί να επιφέρει μια εκλογή του Γ. Παπανδρέου. Θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας (αν παραστεί ανάγκη) Νέας Δημοκρατίας – ΚΙΝΑΛ θα είναι από απίθανο έως ανέφικτο.

Και αυτό διότι πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου, σε αντίθεση με τη Φ. Γεννηματά, που προσπαθούσε να τηρήσει ίσες αποστάσεις, θα ακολουθήσει μια σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές. Και πολύ δύσκολα θα συναινέσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέας Δημοκρατία. Δεν τους διέφυγε άλλωστε η αποστροφή του περί «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ