Οι φυλακές, το όπλο του Ερντογάν…

Οι φυλακές, το όπλο του Ερντογάν…

Οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικανοί πήραν ένα καλό μάθημα από την κυβέρνηση Ερντογάν, όσοι τουλάχιστον πίστευαν ότι μπορούν να βρουν κώδικα επικοινωνίας μαζί του. Και το τεστ έγινε σε ένα θέμα υψίστης συμβολικής σημασίας.

Ο ανθρωπιστής και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά κρατείται στις τουρκικές φυλακές, καταδικασμένος για την υποτιθέμενη υποκίνηση των ταραχών στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, και με την ευκαιρία του έχουν φορτώσει και έναν κατάλογο άλλων αδικημάτων περί αντικαθεστωτικής δράσης. Ξένες κυβερνήσεις, το Συμβούλιο της Ευρώπης, οργανισμοί, ΜΚΟ και οργανώσεις έχουν ζητήσει από την Τουρκία την αποφυλάκισή του και η υπόθεσή του έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Την προηγούμενη Δευτέρα, οι πρέσβεις δέκα χωρών στην Άγκυρα (ΗΠΑ, Γερμανίας, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Καναδά, Νορβηγίας και Νέας Ζηλανδίας) υπέγραψαν επιστολή, ζητώντας από την Τουρκία την αποφυλάκισή του. Η απάντηση ήρθε σχεδόν άμεσα, καθώς και οι δέκα πρέσβεις κλήθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου τους έγινε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας…

Στη φυλακή και ο κούρδος ηγέτης

Ένας ακόμη φυλακισμένος στην Τουρκία κο­ντεύει να ξεχασθεί. Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης HDP, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, το οποίο όμως εκφράζει και σημαντικό μέρος των Κούρδων, κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει στη φυλακή, όπως και σχεδόν ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Όπως αποκάλυψε μέσω των συνηγόρων του, η διαδικασία ειρήνευσης με το κουρδικό στοιχείο, που είχε ξεκινήσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, είχε φθάσει σε συμφωνία και επρόκειτο να κηρυχθεί η λήξη του ανταρτοπόλεμου από το PKK. Και τότε, ξαφνικά, ενώ βεβαίως ήρθε και η απόπειρα πραξικοπήματος, ο κ. Ερντογάν τίναξε στον αέρα τη διαδικασία καθώς έκρινε ότι πολιτικά και κομματικά τον συνέφερε η συνέχιση του «πολέμου» εναντίον του PKK και η απαγόρευση του HDP, ώστε να καρπωθεί την κουρδική ψήφο… Είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας ηγεσίας που θυσιάζει τα συμφέροντα της χώρας του, την ενότητα του λαού του προκειμένου να κερδίσει εφήμερα εκλογικά οφέλη…

[email protected]

Να σημειωθεί πως την Δευτέρα (25/10) οι πρεσβείες των ΗΠΑ και άλλων χωρών είχαν εκδώσει ανακοινώσεις στις οποίες διαβεβαίωναν ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας που τους φιλοξενεί.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ