Στέφανος Γκίκας στο “Π”: Οι νέες ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο, με την Ελλάδα ως περιφερειακό ηγέτη
Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ
Βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ,
Μέλους της ΔΕ Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της ΒτΕ
Η επικίνδυνη, προκλητική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας έχει δημιουργήσει, εδώ και πολλά χρόνια, συνθήκες που επιβάλλουν στην Ελλάδα να διατηρεί σημαντική ικανότητα αποτροπής προκειμένου να μένει ακλόνητη στις πάγιες εθνικές θέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να επενδύουμε διαρκώς στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, να εκπαιδεύουμε άρτια τα στελέχη μας και να τους παρέχουμε σύγχρονα μέσα και δυνατότητες, ώστε να εκπληρώνουν με επιτυχία την αποστολή τους. Στόχος αυτής της πολιτικής δεν είναι η πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας και η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διευρύνει αυτήν την πάγια πολιτική με τη γενναία αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών και με εργώδη προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των γενικών επιτελείων προσπαθεί να καλύψει κενά δεκαετίας και να εξαλείψει παθογένειες και κακές πρακτικές.
Πολλά εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν παγώσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απελευθερώνονται και υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα, όμως, με βάση τη νέα δομή δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, που εγκρίθηκε προ μηνών από το ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρεί σε εμβληματικά και κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως είναι η αγορά των μαχητικών Rafale, η συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra, η προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων και κατευθυνόμενων βλημάτων, η αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση Viper και πολλά ακόμα, τα οποία εγκρίνονται σε τακτική βάση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.
Παράλληλα, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας εργάζονται συντονισμένα για την ανάπτυξη και την εμβάθυνση συνεργασιών και στρατηγικών σχέσεων με σημαντικές χώρες-κλειδί στη ΝΑ Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, το 2020 οριοθετήθηκε μερικώς η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και πλέον οι χώρες μας συνεργάζονται στενά, εκτός των τομέων της ασφάλειας και άμυνας, και στο ενεργειακό πεδίο, με τις πρόσφατες συμφωνίες για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο με υποθαλάσσιο αγωγό. Πολύ σημαντική είναι επίσης η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ τόσο στην άμυνα και στους εξοπλισμούς όσο και στις νέες τεχνολογίες, ενώ και οι δεσμοί μας με τη Σαουδική Αραβία έχουν εξελιχθεί και ενισχυθεί.
Καθοριστικής σημασίας είναι οι στρατηγικές σχέσεις και συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, με κορυφαία την Ελληνογαλλική Συμφωνία αλλά και την αντίστοιχη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προβλέπουν συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, στην άμυνα και στην ασφάλεια, ενώ εμπεριέχουν ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα. Ρήτρα που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σε καμία διμερή αμυντική συμφωνία!
Τελευταία στη μακρά σειρά των διπλωματικών επιτυχιών της κυβέρνησής μας ήταν η πολύ πρόσφατη ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία δίνει στις αμερικανικές ΕΔ τη δυνατότητα αυξημένων επενδύσεων σε υπάρχουσες στρατιωτικές υποδομές αλλά και δημιουργίας νέων υποδομών σε περιοχές όπως ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη. Δεδομένης της μετατόπισης του αμερικανικού ενδιαφέροντος από την Ευρώπη προς την Ασία, η νέα συμφωνία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία διότι μεταβάλλει δραστικά το αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα στην ευρύτερη γεωπολιτική μας περιοχή προς όφελος της χώρας μας. Συμβαίνει δε σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ είναι άκρως προβληματικές…
Σίγουρα θα ηχούν περίεργα στα αυτιά του τούρκου Προέδρου τα λόγια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που συνόδευαν τη νέα αυτή συμφωνία: «Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας». Πράγματι η ελληνική κυβέρνηση, κινούμενη μεθοδικά και με στρατηγική, πέτυχε αλλαγή των ισορροπιών, προκαλώντας τον έκδηλο εκνευρισμό της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται πια ως επιτιθέμενο κράτος.
Όμως τώρα η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη και θωρακισμένη πίσω από συμφωνίες με ρήτρα αμυντικής συνδρομής αλλά και η Ευρώπη είναι πιο συνειδητοποιημένη. Προβάλλοντας τη θετική ατζέντα των συνεργασιών και της ανάπτυξης στη ΝΑ Μεσόγειο, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ